Kuinka pysyä hyvässä kunnossa 50-vuotispäivän jälkeenkin?

helmikuu 12, 2018
Kun ihminen etenee tiettyyn ikään, voi olla vaikeaa pysyä hyvässä kunnossa, mutta tässä on kuitenkin kyse oikeasta asenteesta ja sellaisen aktiviteetin löytämisestä, joka luo täyttymyksen tunteen ja joka saa sinut liikkeelle!

Sekä miehet että naiset hyötyvät vielä vanhempanakin siitä, että elintavat ovat olleet hyvät koko elämän ajan.

Ongelmana on kuitenkin se, että noin 50-vuotiaana, vaihdevuosien tai andropaussin (miesten vaihdevuodet) jälkeen on erittäin tärkeää pysyä hyvässä kunnossa, jotta voitaisiin estää yleisiä terveysongelmia, jotka tässä vaiheessa elämää alkavat näkyä.

Seuraavassa kerromme eräistä hyvistä vinkeistä, jotta voisit parantaa terveyttäsi tässä vaiheessa elämää, mikäli olet itse yli 50-vuotias tai tulossa tähän ikään.

Jatka lukemista, jotta voisit voida paremmin – näin pysyt kunnossa ikääntyessäsikin!

50-vuotispäivä ei tarkoita sitä, että nyt olet vanha!

Aikaisemmin ihminen, joka oli jo luonut perustanut ja sitten edennyt lähelle eläkevuosiaan, oli ”vanha”.

Onneksi asiat ovat kuitenkin muuttuneet, sillä nykyisin 50-vuotiaana ihmisellä on se paras hetki aloittaa uusia rutiineja ja muuttaa joitakin tapojaan.

Lääketieteellinen informaatio on myöskin tullut hyvin pitkälle. Joskus jopa uskottiin, että naisen on vaarallista harrastaa liikuntaa, kun hän on jo käynyt lävitse vaihdevuotensa. Nyt sen sijaan tiedetään, kuinka tärkeää fyysinen aktiivisuus on jokaisessa iässä.

Fyysinen aktiivisuus tässä vaiheessa elämää voi toimia vastalääkkeenä sille kulumiselle ja vahingolle, jota ajan eteneminen kehossa aiheuttaa.

Me suosittelemme, että valitset sellaisen liikuntamuodon joka itseäsi miellyttää, ja että harrastat sitä sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat iältään samaa luokkaa kuin sinä itse.

Tällä tavoin et vain tule harjoittaneeksi kehoasi, vaan myös mieltäsi. Lisäksi suosittelemme, että teet hauskoja asioita raikkaassa ilmassa sekä yrität mennä tunneille tai työpajoihin, jotta mielesi pysyisi kunnossa ja jotta voisit vahvistaa muistiasi ja ymmärryskykyäsi.

Lue aiheesta lisää: Vahvista muistia näiden 5 luonnollisen smoothien avulla

Kuinka ihminen pysyy kunnossa 50-vuotispäivänkin jälkeen?

Oletpa tottunut harrastamaan liikuntaa koko elämäsi tai sitten täysin uusi kuntosalien käytössä, on hyvin tärkeää omaksua liikuntarutiini viimeistään tässä vaiheessa elämää.

Kunnossa pysyminen ei ole mikään mahdoton tehtävä iän kerääntyessä, mutta ennen kuin aloitat, ota huomioon seuraavat vinkit!

1. Päätä, mitkä tavoittesi ovat

ikääntynyt pariskunta pyöräilemässä
Miksi haluat alkaa harrastaa liikuntaa? Kenties haluat pudottaa painoa? Tai ehkäpä haluat parantaa tasapainoasi tai voimistaa tiettyjä vartalosi kohtia? Tai sitten yksinkertaisesti haluat olla terveempi.

Voi myös olla, että haluat vähän tyhjentää mieltäsi, poistaa stressiä tai tavata uusia ihmisiä. Kun pidät tavoitteesi selkeinä, pystyt keskittymään sellaisinakin päivinä liikuntaan, jolloin et edes haluaisi lähteä kotoa mihinkään.

2. Löydä se oikea liikuntamuoto

Tämä tarkoittaa sitä, että löydät sen aktiviteetin joka sopii ikääsi, fyysiseen rakenteeseesi, kykyihisi ja kokemukseesi. Tämä saattaa olla vaikea tehtävä, mutta voit kyllä löytää tällaisen lajin.

Kokeile kaikkia, kunnes löydät itsellesi sopivan vaihtoehdon. Siinä vaiheessa tulet ymmärtämään, että olet päässyt tavoitteeseesi, kun et halua jäädä pois tunneilta!

3. Laita liikunta kalenteriin muistiin

pariskunta metsässä lenkillä

Seuraavaksi sitten päätä, kuinka paljon aikaa haluat käyttää joka päivä tai joka viikko liikuntaan. Yhdistä muut asiasi liikuntaan siten, että et joudu luopumaan mistään.

Ota siis käteen kalenteri tai vastaava, ja laita se kuntoon, jos sinulla on paljon erilaisia velvollisuuksia.

4. Ajattele liikuntaa nautintona

Kunnossa pysyminen on pidemmän ajan juttu. Jos jätät väliin yhden tai kaksi päivää, se ei kaada koko asiaa.

Älä rankaise itseäsi, jos jonakin päivänä sinua ei huvita, jos olet sairas, jos ulkona sataa ja et halua lähteä kotoasi mihinkään. Käytä tämä aika perheesi kanssa, ota nokoset tai katso vaikka elokuva.

5. Muuta ruokavaliotasi

hedelmiä vai herkkuja

Älä unohda, että naisen aineenvaihdunta hidastuu, kun vaihdevuodet ovat takana. Siten on niin, että jos syöt edelleen entiseen tapaan tässä vaiheessa, tuloksena tulee olemaan painonnousua.

Käy ravitsemusasiantuntijan luona, jotta saisit sellaisen ruokavalion, joka sopii ikääsi ja omiin tarpeisiisi. Lisää arkeesi mukaan enemmän hedelmiä, kasviksia, palkokasveja ja täysjyväviljoja.

Liikunta, jonka avulla pysyt kunnossa yli 50-vuotiaana

Seuraavaksi sitten suosittelemme eräitä liikuntamuotoja, jotka kannattaa aloittaa hitaasti ja vaivattomalla tavalla, etenkin silloin, jos et ole tottunut runsaaseen liikuntaan (tai jos et ole aiemmin harrastanut liikuntaa juurikaan).

Nämä muodot voivat olla loistava apu kunnossa pysymiseksi, mikäli olet iältäsi yli 50-vuotias.

1. Kävely

  • Tämä on sitä tärkeintä liikuntaa, ja kävelyä suositellaankin ihmiselle missä tahansa iässä. Parasta on se, että voit harrastaa kävelyä missä tahansa ja milloin vain.
  • On parempi mennä kävelemään ulos, mutta voit tietysti aina käyttää apuna kuntosalin juoksumattoa, jos sää on kylmä tai sateinen.
  • Voit hyödyntää kävelyyn käyttämäsi ajan niin, että vietät samalla aikaa perheesi tai vaikkapa koirasi kanssa.
  • Yleisesti ottaen tunti päivässä on se määrä, jota suositellaan kävelyä koskien. Käytä mukavia kenkiä ja mene eteenpäin sellaisella tahdilla, joka itsellesi sopii.

2. Tanssi

vanha pariskunta tanssii

Elämä ilman musiikkia ei ole mitään elämää! Lisäksi tanssi on erittäin hyödyllistä terveyden ylläpitämiseksi.

Hyvässä kunnossa pysyminen viidenkympin jälkeen voi olla maailman hauskin asia, jos se tehdään musiikin tahtiin. Ja tätä varten ei edes tarvitse lähteä mihinkään kotoa – voit tanssia ihan omassa olohuoneessasi!

Tanssi on erinomainen tapa parantaa koordinaatiokykyä, ja samalla tulet parantamaan itsetuntoasi sekä hapettamaan vertasi.

Lue aiheesta lisää: 4 syytä siihen, miksi ei tulisi koskaan lopettaa tanssimista

3. Jooga

Tämä ikivanha menetelmä on erittäin tehokas apu, kun tavoitteena on pysyä kunnossa iän lisääntyessä.

Muutamia joogan loistavista hyödyistä ovat seuraavat:

  • Se parantaa lihasten kuntoa.
  • Se tekee kehosta notkeamman.
  • Se parantaa tasapainoa.
  • Se tuntuu psyykkiseltä terapialta.

Voit harrastaa joogaa niin nopeasti tai hitaasti kuin haluat, ja samalla saat myös paremman yhteyden sisimpääsi.

4. Uinti

uinti

Uinti on myös sellainen laji, jota voidaan hyvin harrastaa vaihdevuosien ja andropaussin jälkeen, sillä se pitää kehon kunnossa ilman, että tuloksena olisi turhaa rasitusta.

Tulet näin harjoittamaan kehoasi ilman, että edes huomaat, sillä vedellä on keventävä vaikutus.

Jos et osaa uida, nyt on siis loistava hetki tämän uuden taidon hankkimiselle – harkitse uintitunneilla käyntiä!

Lisäksi voit myös hyödyntää uima-altaan matalan veden päässä järjestettävät aktiviteetit (kuten esimerkiksi vesijumpan).

Uimahallien ansiosta veteen on helppo päästä läpi vuoden, säästä riippumatta.

Jos olet lähestymässä viidenkympin ikää (tai jos olet jo ylittänyt tämän merkkipäivän) ja jos mietit kuinka voisit pitää kunnostasi huolta ikääntyessäsi, aloita näillä yksinkertaisilla vinkeillä.

Liiku sillä tavalla, joka sopii juuri sinulle!

UUTISIA VERKOSSA