Kotikonstit psoriasiksen hoitoon
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli
Toimivatko kotikonstit psoriasiksen hoitoon? Psoriasista ilmenee suurella osalla väestöä ja se onkin yleisempää kuin usein kuvitellaan. Sitä ilmenee miehillä ja naisilla, ja vaikka tähän ihotautiin ei ole parannuskeinoa, on olemassa monia tapoja ihon oireilun hillitsemiseen luonnollisin tavoin. Ruokavaliolla ja kotikonsteilla voi tehokkaasti hoitaa proriasista.
Mikä on psoriasis?
Psoriasis on krooninen, tulehduksellinen autoimmuunisairaus, joka aiheuttaa iho- ja niveloireita sekä altistaa liitännäissairauksille. Psoriasista on monta eri muotoa ja niistä yleisin on läiskäpsoriasis, jossa ilmenee tarkkarajaisia hilseileviä läiskiä yleensä päänahassa, kyynärpäissä, polvissa, pakaroissa, kämmenissä ja jalkapohjissa. Psoriasista voi esiintyä myös kynsissä ja nivelissä.
Psoriasis ilmenee yleensä 15-35 vuoden iässä ja Suomessa psoriasista sairastaa 2-3 % väestöstä. Psoriasis on perinnöllinen ihon liikakasvun sairaus, jonka taudinkuva ja -kulku on hyvin yksilökohtaista, eikä kahta täysin samanlaista tapausta ole. Psoriasis on mahdollisesti autoimmuunisairaus, mutta tästä ei vielä ole sen tarkempaa tieteellistä näyttöä ja monet eri seikat voivat vaikuttaa psoriasiksen puhkeamiseen.
Kotikonstit psoriasiksen hoitoon
Tässä artikkelissa tutustumme psoriasiksen kotihoitomenetelmiin.
Henkilökohtainen ruokavalio
Jokaisen keho reagoi eri tavalla ruoka-aineisiin, eivätkä tietyt ruokavaliot sovi kaikille. Psoriasis voi johtua ruokayliherkkyydestä tai allergiasta, josta potilas ei tiedä kärsivänsä.
Yleisimmät ruokayliherkkyyden aiheuttajat ovat gluteeni ja laktoosi, mutta suosittelemme tarkkailemaan myös muiden ruoka-aineiden vaikutusta elimistöön. Selvität parhaiten mahdolliset ruoka-allergiat poistamalla tietyn ainesosan ruokavaliosta muutamaksi kuukaudeksi ja katsomalla, onko sillä mitään vaikutusta ihoon tai muihin kehonosiin.
Puhdista iho sisältäpäin
Psoriasis vaikuttaa suoraan ihosoluihin, joten hoito tulisi suunnitella puhdistavan ruokavalion ympärille. Keho poistaa myrkkyjä mm. ihon kautta, joten kun puhdistat sisäelimet, et kuormita ihoa liikaa, vaan annat kehon puhdistua myös maksan, munuaisten ja suoliston kautta. Näin iho pysyy tasapainossa, eikä tulehdu niin herkästi. Lisää päivittäiseen ruokavalioosi paljon puhdistavia mehuja ja smoothieita. Ne ovat hyväksi todetut kotikonstit psoriasiksen hoitoon.
Mutakylvyt
Yksi helpoimmista ja vanhimmista konsteista ihon kunnon parantamiseen on ottaa muta- tai savikylpy. Tämä tekee hyvää sekä iholle että koko kehon terveydelle.
Voit levittää ärsyyntyneelle ja hilseilevälle iholle mutakakkuja säännöllisesti. Sekoita savi jogurttiin veden sijasta, sillä vesi voi kuivattaa herkkää ihoa entisestään ja pahentaa psoriasista. Jogurtti kosteuttaa ihoa samalla kun savi hoitaa.
Valmista savihaude käyttämällä lasisia tai puusta valmistettuja kulhoja ja muita välineitä; älä käytä muovia tai metallia, sillä savi imee itseensä helposti haitallisia kemikaaleja. Levitä haude iholle ja anna imeytyä 20-30 minuuttia, huuhtele lopuksi lämpimällä vedellä.
Savihauteen voi tehdä kerran viikossa ja ihon ollessa pahimmillaan voi hauteen tehdä aina muutaman päivän välein.
Lakritsia kylpyveteen ja teejuomiin
Lakritsi tunnetaan luonnollisena kortisonina. Lakritsin ainesosat estävät kortisonin katoamista kehosta ja pidentävät sen vaikutusta. Lakritsi siis tehostaa kortisonin rauhoittavaa ja parantavaa vaikutusta, ja samalla sen vaikuttavat ainesosat hillitsevät tulehdusta. Lakritsi sopii tulehdussairauksien hoitoon ja erityisen hyvin se tepsii psoriasiksen oireisiin.
Lakritsia voi käyttää monella eri tavalla ihon hyödyksi: pureskele lakritsinjuurta säännöllisesti, kaada sitä kylpyveteen tai valmista hoitava lakritsitee. Lakritsi nostaa verenpainetta jossain määrin, joten jos kärsit korkeasta verenpaineesta, juttele lakritsin käytöstä ensin lääkärin kanssa.
Porkkananaamio
Valmista rauhoittava naamio porkkanasta psoriasiksen oireisiin. Porkkananaamion voi levittää mihin tahansa tulehduksesta kärsivään kehonosaan. Kypsennä muutama porkkana kevyesti höyryttämällä ja muussaa ne sitten tasaiseksi soseeksi. Levitä iholle ja anna vaikuttaa 20 minuuttia, huuhtele porkkana pois lämpimällä vedellä.
Porkkana on täynnä beetakaroteenia, joka ravitsee ja rauhoittaa ihoa tehokkaasti. Voit vaihdella eri hoitojen välillä; käytä mutahaudetta yhtenä päivänä ja porkkanaa toisena – näin annat ihollesi mahdollisimman paljon rauhoittavia ainesosia.
Aurinko ja meri
Monet psoriasiksesta kärsivät ovat huomanneet, että kesäisin psoriasis pysyy aisoissa, eikä tulehdus ole jatkuvasti päällä. Auringon D-vitamiinilla on suotuisa vaikutus moneen eri ihosairauteen ja sama pätee psoriasiksen kohdalla. Kesäisin psoriaatikon kannattaakin nauttia auringosta kohtuudella, jo 15 minuuttia suorassa auringonvalossa voi riittää. Muista myös riittävä aurinkosuoja.
Talven keskellä ei Suomessa aurinkoa näy, joten monet psoriaatikot viettävätkin talvella muutaman viikon rantalomalla, jossa aurinkoa riittää ja meren suolavesi puhdistaa ja desinfioi tulehtunutta ihoa. Suosi sellaista aikaa päivästä auringossa oleskeluun, kun auringon säteily ei ole pahimmillaan; iltapäivän aurinko tekee aivan yhtä hyvää iholle ja sen säteily on huomattavasti vaarattomampaa.
Jos et pääse meren äärelle, voit ostaa pullotettua merivettä, jota voi käyttää hoitavana ihosuihkeena.
Nämä ovat parhaat kotikonstit psoriasiksen hoitoon; koita niitä itsekin jos kärsit tästä ihosairaudesta!
Kuvat: asimulator, chotda ja chiot’s run.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Pasqualini, Rodolfo Q., and Hans Selye. Stress: enfermedades de adaptación. ACTH y cortisona. El Ateneo, 1952.
- Pibernat, Miquel Ribera, et al. “Impacto de la psoriasis en la calidad de vida del paciente español.” Piel 19.5 (2004): 242-249.
- Puig-Sanz, L. “La psoriasis,¿ una enfermedad sistémica?.” Actas dermo-sifiliograficas 98.6 (2007): 396-402.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.