Kotitekoinen saippua herkälle tai tulehtuneelle iholle

Herkkäihoiset tai ihotulehduksesta kärsivät eivät välttämättä voi käyttää kaupallisia saippuoita niiden sisältämien kemikaalien vuoksi. Kotitekoinen saippua onkin tällöin oiva vaihtoehto, sillä siinä on mukana vain luonnollisia ainesosia.
Kotitekoinen saippua herkälle tai tulehtuneelle iholle

Viimeisin päivitys: 09 tammikuuta, 2019

Jos sinulla on ihotulehdus tai herkkä iho, kosmetiikkatuotteidesi tulisi olla niin luonnollisia kuin vain mahdollista, ja niissä ei saisi olla mukana mitään voimakkaita ainesosia. Mitä tulee kasvojen jokapäiväiseen puhdistukseen, tämän rutiinin on tietysti hyvä olla mukava ja kätevä kokemus. Sinun kannattaa siis etsiä ihoasi varten sellainen tuote, jossa ei ole mukana sulfaatteja, alkoholia tai keinotekoisia hajusteita. Tällä kertaa kerromme, kuinka voit valmistaa yksinkertaista kotitekoista saippuaa, jonka ainekset rauhoittavat, tasapainottavat ja kosteuttavat herkkää tai tulehtunutta ihoa. Luonnollista ja edullista – jatka siis lukemista, ota selvää, miten tämä kotitekoinen saippua valmistetaan ja kokeile reseptiä kotona!

Kuinka herkkää ihoa tai ihotulehdusta tulisi hoitaa?

Herkkä tai tulehduksellinen iho vaatii helliä hoitoaineita.

 

Kosmetiikka- ja ihonhoitotuotteiden kanssa tulee olla hyvin tarkkana, jos sinulla on herkkä tai tulehtunut iho, sillä tällöin vaarana on ihon reagointi moniin erilaisiin ainesosiin.

Kun ihmiset etsivät tuotteita apteekista kärsiessään ihotulehduksesta, tai jos he tarvitsevat ratkaisuja herkän ihon hoitoon, kaupallisia tuotteita on moneen lähtöön, mutta ne eivät aina ole luonnollisia. Siten on joskus parempi vaihtoehto valita kotitekoinen valmiste kaupan tuotteiden sijasta.

Ihotulehdus tai herkkä iho vaativat kosteuttavia ainesosia, jotka säilyttävät ihon luonnollisen tasapainon säätelemällä luonnollisesti öljyjen tuotantoa sekä pitämällä yllä sopivaa pH-arvoa. Tuotteiden tulisi myös koostua sellaisista ainesosista, joilla on rauhoittavia ominaisuuksia.

Seuraavassa katsomme eräitä sellaisia luonnollisia ainesosia, joita kannattaa käyttää kotitekoisen saippuan valmistuksessa.

Valmista kotitekoinen saippua näistä aineksista

Glyseriini

Glyseriini on kasvipohjainen yhdiste, jota käytetään laajalti monen tyyppisissä kosmeettisissa tuotteissa.

Sulfaatit tuppaavat kuivattamaan ihoa sekä muuttamaan sen pH-arvoa, mutta glyseriini sen sijaan on puhdistaja, josta saa kosteutta ja joustavuutta iholle. Sen lisäksi se auttaa torjumaan ihosolujen ikääntymisprosessia sekä auttaa rauhoittamaan monia iho-ongelmia.

Me suosittelemme, että ostaisit puhdasta ja kiinteää glyseriiniä, tai voit myös hankkia glyseriinistä valmistetun palasaippuan, jota ei ole hajustettu.

Kaakaovoi

Kaakaovoi sisältää runsaasti öljyä.

 

Kaakaovoi on aines, joka sisältää hyvin runsaasti öljyä, ja siten se on erittäin ravitseva luonnontuote, joka sopii oivasti glyseriinin ja saven seuralaiseksi.

Tässä voissa on mukana runsaasti antioksidantteja, vitamiineja ja mineraaleja, ja se auttaa estämään solujen vanhenemista sekä ihon joustavuuden vähenemistä. Lisäksi kaakaovoilla on se hyöty, että kotitekoisesta saippuastasi tulee helpommin koostumukseltaan kiinteä.

Valkoinen, punainen tai vaaleanpunainen savi

Nämä kolme savijauhetta ovat parhaat vaihtoehdot herkälle tai tulehduksen vaivaamalle iholle, sillä vihreä tai harmaa savi ovat joskus liian puhdistavia ominaisuuksiltaan silloin, kun iho on herkkä.

Savi on luonnollinen tuote, jossa on runsaasti mineraaleja, ja se auttaa säätelemään öljyntuotantoa ilman, että ihosi pH-arvo muuttuu. Lisäksi se auttaa estämään monen tyyppisiä iho-ongelmia.

Manteliöljy

Manteliöljy auttaa pehmentämään ihoa.

 

Kylmäpuristettu manteliöljy on ensinnäkin hyvin edullinen tuote, mutta se on myös yksi kaikkein ravitsevimmista vaihtoehdoista. Se lisää ihosi pehmeyttä sekä antaa sille kosteutusta, ja samalla se vähentää ärtyneisyyttä ja tulehtuneisuutta.

Manteliöljy on ihanteellinen tuote ihotulehduksen, ekseeman, psoriasiksen, kutinan, herpeksen ja jopa palovammojen tai arpien hoidossa.

Laventelin eteerinen öljy

Laventeliöljy on yksi kaikkein tehokkaimmista öljyistä jokaiselle ihotyypille, sillä sen ominaisuuksiin kuuluvat ihon säätely ja tasapainottaminen. Siksi tätä öljyä löytyykin monenlaisesta kosmetiikkatuotteesta. Lisäksi laventeliöljyllä on antiseptisia ja rauhoittavia vaikutuksia iholla, ja se voi auttaa tehostamaan muiden ainesten ominaisuuksia.

Mainittakoon vielä se, että laventeliöljy tehostaa ihosolujen uudelleen muodostumista sekä auttaa estämään arpia ja raskausarpia. Se myös auttaa ryppyjen torjunnassa.

Laventeliöljyllä on rentouttava vaikutus, sillä se toimii hermoston kannalta myönteisellä tavalla, ja siten se auttaa torjumaan sellaisia ihon ongelmia, jotka johtuvat hermoista ja stressistä.

Tarvittavat ainekset: herkän ihon kotitekoinen saippua

Kotitekoinen saippua on hyväksi tulehtuneelle ja herkälle iholle.

 

Jotta voisit valmistaa kotitekoista saippuaa herkälle tai ihotulehduksen vaivaamalle iholle, tarvitset seuraavia aineksia:

  • 1 tabletti glyseriiniä (100 tai 120 gr)
  • 4 ruokalusikallista kaakaovoita (60 ml)
  • 2 ruokalusikallista manteliöljyä (30 ml)
  • 2 runsasta ruokalusikallista valkoista, vaaleanpunaista tai punaista savijauhetta (30-40 ml)
  • 15 pisaraa eteeristä laventeliöljyä

Kuinka tämä kotitekoinen saippua herkälle iholle valmistetaan?

Toimi seuraavien ohjeiden mukaan:

  • Laita glyseriini ja kaakaovoi kattilaan, ja lämmitä niitä, kunnes ne sulavat.
  • Kun koostumus on melko nestemäistä, laske lämpötilaa ja lisää sekaan manteliöljy ja savi.
  • Sekoita hyvin, ota kattila pois liedeltä, ja lisää joukkoon vielä eteerinen laventeliöljy.
  • Kaada seos muottiin, jota voidaan käyttää saippuan valmistukseen. Voit käyttää tähän esimerkiksi muovipullon alaosaa, saippuakulhoa tai jotakin muuta vastaavaa esinettä.
  • Kun olet viilentänyt seoksen, saippua on jo valmis käytettäväksi.

Kokeile reseptiämme, ja voit hoitaa herkkää ihoa luonnollisesti kotitekoisella saippualla!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fluhr, J. W., Darlenski, R., & Surber, C. J. B. J. (2008). Glycerol and the skin: holistic approach to its origin and functions. British Journal of Dermatology159(1), 23-34. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1365-2133.2008.08643.x. Accessed 16/04/2020.
  • Gasser, P., Lati, E., Peno‐Mazzarino, L., Bouzoud, D., Allegaert, L., & Bernaert, H. (2008). Cocoa polyphenols and their influence on parameters involved in ex vivo skin restructuring. International journal of cosmetic science30(5), 339-345. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1468-2494.2008.00457.x. Accessed 16/04/2020.
  • Mayo Clinic (2019). Dermatitis. Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20352380. Accessed 16/04/2020.
  • Moraes, J. D. D., Bertolino, S. R. A., Cuffini, S. L., Ducart, D. F., Bretzke, P. E., & Leonardi, G. R. (2017). Clay minerals: properties and applications to dermocosmetic products and perspectives of natural raw materials for therapeutic purposes—a review. International journal of pharmaceutics534(1-2), 213-219. Available at: https://doi.org/10.1016/j.ijpharm.2017.10.031. Accessed 16/04/2020.
  • Rawlings, A. V., & Lombard, K. J. (2012). A review on the extensive skin benefits of mineral oil. International journal of cosmetic science34(6), 511-518. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1468-2494.2012.00752.x. Accessed 16/04/2020.
  • Vakilian, K., Atarha, M., Bekhradi, R., & Chaman, R. (2011). Healing advantages of lavender essential oil during episiotomy recovery: a clinical trial. Complementary therapies in clinical practice17(1), 50-53. Available at: https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2010.05.006. Accessed 16/04/2020.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.