Kotihoidot munuaisten, rakon ja virtsateiden tulehduksiin

Ananas sisältää vitamiineja ja bromelaiinia, jotka säännöllisesti nautittuna voivat vähentää virtsateiden tulehduksia.
Kotihoidot munuaisten, rakon ja virtsateiden tulehduksiin
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Virtsateiden tulehdukset ilmenevät useimmiten virtsaputkessa, rakossa tai munuaisissa. Tulehdukset johtuvat tietynlaisten bakteerien liikakasvusta. Naiset ovat anatomisista syistä johtuen alttiimpia virtsateiden tulehduksille kuin miehet.

Naisten virtsaputki on huomattavasti lyhyempi kuin miesten ja naisten virtsaputki sijaitsee lähempänä peräaukkoa. Peräaukon bakteerit voivat siis päätyä helpommin virtsaputkeen ja edetä nopeasti tulehdusta aiheuttaen.

Myös vaihdevuodet voivat altistaa virtsatietulehduksen esiintymiselle. Tässä artikkelissa jaamme neuvoja tulehduksen hoitoon ja ehkäisyyn. Tiettyjä ruoka-aineita nauttimalla voit estää bakteerien tarrautumisen virtsateihin, jolloin ne eivät pääse lisääntymään.

Rakon, virtsaputken ja munuaisten tulehdukset

Virtsatietulehdus voi rajoittua yhdelle alueelle tai se voi levitä virtsaneritysjärjestelmän ylempiin osiin eli munuaisiin. Tulehdukset alkavat virtsaputkessa ja hoitamattomana se voi levitä nopeasti. Yleensä tulehdus vaatii lääkärin hoitoa ja antibioottikuuria.

Toistuvista tulehduksista kärsivien kannattaa kuitenkin keskittyä tulehdusten ehkäisyyn, sillä useissa tapauksissa niiden välttäminen on mahdollista. Nauttimalla riittävästi antioksidantteja, vitamiineja ja luonnon antiobiootteja voit välttää jatkuvat tulehdukset ja autat virtsateitä paranemaan.

Virtsatietulehdus voi keskittyä eri alueille kehossa:

  • Rakko: Rakkotulehdus on virtsatietulehduksista yleisin. Se tunnetaan myös kystiittina.
  • Munuaiset: Munuaistulehdus on huomattavasti vakavampi tila. Akuutti, yhteen munuaiseen keskittynyt tulehdus voi levitä nopeasti myös toiseen munuaiseen ja muuttua krooniseksi tulehdukseksi. Munuaistulehdus voi olla kivulias ja nostaa kovan kuumeen, ja munuaistulehdus tulee aina hoitaa lääkärissä, sillä tila voi muuttua vakavaksi. Munuaistulehdukseen liittyy usein kylmiä väreitä, kuumetta, väsymystä ja kipua kyljessä.
  • Virtsanjohtimet: Joskus munuaisiin kytköksissä olevat virtsanjohtimet voivat tulehtua. Nämä tulehdukset ovat suht harvinaisia ja hoituvat yleensä antibioottikuurilla.
  • Virtsaputki: Virtsaputken tulehdus keskittyy virtsaneritysjärjestelmän alempiin osiin ja se on yksi yleisimmistä tulehduksen muodoista.

Ehkäise rakon, virtsaputken ja munuaisten tulehdukset

1. Kamomillatee

ehkäise tulehdukset kamomillateellä

Kamomillaa pidetään yleisesti yhtenä parhaimpana hoitona virtsateiden tulehduksiin. Se sisältää antibakteerisia yhdisteitä, jotka auttavat kehoa paranemaan monista eri tulehduksista.

Älä unohda, että kamomilla on tämän lisäksi luonnollisesti puhdistava aines, joka tappaa virtsassa esiintyviä bakteereita. Näin valmistat hoitavan kamomillateen:

Ainekset

  • 20 grammaa kamomillaa
  • 200 ml vettä

Valmistus

Nauti tätä teetä kaksi kertaa päivässä. Nauti ensimmäinen kuppi tyhjään mahaan aamulla ja toinen kuppi iltapäivällä. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää kamomilla. Anna uuttua 20 minuuttia, poista liedeltä ja anna viilentyä muutaman minuutin ajan. Siemaile hitaasti.

Kamomillakylpy

Jos et pidä kamomillan mausta, voit kokeilla kamomillakylpyä. Se valmistuu näin:

  • 1 litra vettä
  • 40 grammaa kamomillaa
  • Kiehauta kamomillaa litrassa vettä vähintään puolen tunnin ajan. Anna viilentyä 10 minuuttia. Veden tulee olla kuumaa, mutta ei polttavaa. Kaada neste kylpyveteen ja nauti kylvystä 15 minuuttia tai niin kauan, että vesi alkaa viiletä. Tämä auttaa kehoa hyötymään kamomillan hoitavista ominaisuuksista heti.

2. Karpalomehu

estä tulehdukset karpalomehulla

Karpalomehu on perinteinen hoito virtsatietulehduksiin ja usein myös lääkärit suosittelevat potilaiden nautittavaksi tätä hapokasta mehua.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että karpalomehun nauttiminen ehkäisee bakteereita tarttumista virtsatieputkeen ja huuhtelee ne mukanaan. Samalla vastustuskyky tehostuu ja vältyt muilta sairauksilta ja tulehduksilta.

Nauti lasillinen makeuttamatonta, mahdollisimman luonnollista karpalomehua joka päivä tulehduksen aikana. Voit valmistaa mehun myös itse tai tehdä smoothien käyttämällä jäädytettyjä karpaloita ja soseuttamalla ne tehosekoittimessa vesitilkan kera.

3. Aamuhoito ruokasoodasta ja sitruunasta

estä tulehdukset sitruunamehulla

Ruokasooda ja sitruunamehu sopivat rakon, munuaisten ja virtsatien tulehdusten hoitoon ihanteellisesti. Miksi näin on? Sitruuna ja ruokasooda auttavat lievittämään tulehduksen aiheuttamaa kipua pissalla käydessä ja ne tasapainottavat kehon pH-arvoja, jolloin tulehdusta aiheuttava hapokkuus lievenee.

Saatat yllättyä siitä, että sitruuna vähentää kehon hapokkuutta, sillä sitruuna itsessään on hapokas aines. Kun keho käsittelee sitruunan, muuttuu sen vaikutus emäksiseksi. Sitruuna tekee samalla myös virtsasta emäksisempää ja auttaa karkoittamaan tulehduksen.

Ainekset

Valmistus

Sekoita ainekset keskenään. Veden tulisi olla huoneenlämpöistä. Nauti juoma tyhjään mahaan viitenä peräkkäisenä päivänä ja huomaat sen vaikutuksen.

4. Ananaksen hyödyt

ehkäise tulehdukset ananaksella

Mitä tulee virtsateiden ongelmiin, on ananas yksi parhaimmista luonnollisista hoitajista. Ananas vähentää tulehduksia, bakteereja ja ärsytystä virtsateissä. Ananaksen sisältämän bromelaiinin ansiosta vältyt jatkuvilta tulehduksilta ja paranet nopeammin. Nauti siis kolme tai neljä viipaletta tuoretta ananasta päivässä.

Saadaksesi kaiken hyödyn irti ananaksesta, voit nauttia sitä 15 minuuttia ennen lounasta ja illallista. Ananaksen teho on voimakkaampi tyhjään mahaan nautittuna.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Jepson, R. G., Williams, G., & Craig, J. C. (2013). Cranberries for preventing urinary tract infections. Sao Paulo Medical Journal. https://doi.org/10.1590/1516-3180.20131315T1
  • Howell, A. B., Botto, H., Combescure, C., Blanc-Potard, A. B., Gausa, L., Matsumoto, T., … Lavigne, J. P. (2010). Dosage effect on uropathogenic Escherichia coli anti-adhesion activity in urine following consumption of cranberry powder standardized for proanthocyanidin content: A multicentric randomized double blind study. BMC Infectious Diseases. https://doi.org/10.1186/1471-2334-10-94
  • Farid Hossain, M. (2015). Nutritional Value and Medicinal Benefits of Pineapple. International Journal of Nutrition and Food Sciences. https://doi.org/10.11648/j.ijnfs.20150401.22

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.