Kotihoidot kuorsaukseen

Jopa 45 % aikuisista kuorsaa ainakin satunnaisesti. Kuorsausääni syntyy nukkuessa, kun kieli, suulaki ja kitakieleke värisevät hengityksen mukana. Ääni syntyy hengitysteiden ahtaissa kohdissa, erityisesti nenänielussa, jossa pehmeä suulaki värähtelee ilmavirran mukana. Kuorsaus voi johtua ylipainosta tai ahtaista hengitysteistä, flunssasta tai allergioista. Myös alkoholin suurkulutus ennen nukkumaanmenoa ja tupakointi voivat pahentaa kuorsausta.

Johtuipa kuorsaus sitten mistä tahansa syystä, on se hyvin ärsyttävä vaiva etenkin samassa sängyssä nukkuvalle kumppanille tai samassa taloudessa eläville, kun kuorsaus kaikuu läpi talon. Kuorsaajat yleensä nukkuvat huonosti, sillä he heräilevät kuorsauksen takia normaalia enemmän. Kuorsaajat voivat myös kärsiä uniapneasta, jossa unen aikana esiintyy hengityskatkoksia – tämä vaikuttaa negatiivisesti unenlaatuun ja virkeystasoon.

Kuorsaukseen vaikuttavat nenän ja nielun rakenteelliset sekä monet nenän tukkoisuutta aiheuttavat tekijät kuten yliherkkyys ja nenän kuivuminen. Ylipainon lisäksi myös alkoholi ja rauhoittavat lääkkeet saavat herkemmin kuorsaamaan. Jos nenä on kuiva ja karstoittuva, kannattaa käyttää nenän kannuhuuhteluita ja öljypohjaisia nenätippoja.

Kuorsausta voi olla vaikea kontrolloida, mutta sen lievittämiseen on muutamia tehokkaita luonnollisia keinoja. Jos kuorsaat säännöllisesti, kannattaa asiasta mainita lääkärille, sillä kuorsaus voi olla merkki hengitysteiden ongelmista.

Parhaat vinkit kuorsauksen lopettamiseen

Naisen täytyy kestää miehen kuorsausta

 • Nuku kyljelläsi. Jos nukut selälläsi, valahtavat kieli ja kitalaki kurkun perälle, jossa ne tukkivat hengitystiet ja aiheuttavat kuorsausta. Jos et pysty nukkumaan kyljelläsi ja käänyt aina takaisin selällesi, voit asettaa tennispallon sänkyyn, joten kun kierähdät sen päälle selällesi, käännyt takaisin kylkiasentoon epämukavan tuntemuksen takia.
 • Käytä lisätyynyjä. Kokeile nukkumista muutaman ylimääräisen tyynin kanssa, joilla kohotat pään muuta kehoa ylemmäksi. Kohotettu asento auttaa pitämään hengitystiet avoinna ja ehkäisee kuorsausta.
 • Laihduta. Jos olet ylipainoinen ja kuorsaat, on syytä epäillä, että kuorsaus johtuu painosta. Ylipaino asettaa ylimääräistä painetta kurkkuun ja hengitysteihin, mikä johtaa usein kuorsaamiseen. Laihduttaminen on hyvä tapa päästä eroon kuorsauksesta ja se kohentaa yleistä terveydentilaa.
 • Lopeta tupakointi. Tupakointi ärsyttää hengitysteitä ja voi aiheuttaa turvotusta ja tulehdusta. Tämä johtaa kovaan kuorsaamiseen. Lopeta tupakointi ja sekä sinä että kumppanisi nukutte yönne paremmin. Kokeile näitä luonnollisia keinoja tupakoinnin lopettamiseen.
 • Vältä alkoholia ennen nukkumaanmenoa. Jos juot alkoholia kolmen tunnin sisään ennen nukkumaanmenoa, voi alkoholi löystyttää kielen ja kitalaen niin, että kuorsaat normaalia enemmän. Vältä alkoholin nauttimista etenkin iltaisin.

Tehokkaat keinot kuorsauksen hillitsemiseen

Uutteet avuksi kuorsaukseen

 • Kurlaa minttuvedellä: Kun kuorsaus johtuu allergiasta tai nuhasta, voit helpottaa kuorsausta näppärästi käyttämällä tuoretta minttua veteen sekoitettuna (pilko pieneksi) ja kurluttelemalla sillä ennen nukkumaanmenoa. Voit käyttää myös eteeristä minttuöljyä; lisää vain muutama tippa vesilasiin ja käytä suuhuuhteena. Kurluttele ahkerasti etenkin kurkun takaosa. Voit valmistaa myös minttuteen ja käyttää sitä kurlutteluun.
 • Tee nokkosesta: Jos kuorsaus johtuu allergioista, kuten heinänuhasta, tai muista hengitysteiden ongelmista, on tärkeää tuulettaa makuuhuone kunnolla ja pyyhkiä pölyt ja poistaa lika. Puhtaat lakanat ja pölytön huone pitää hengitysilman raikkaana ja ehkäisee kuorsausta. Juo kupillinen nokkosesta valmistettua teetä ennen nukkumaanmenoa, sillä se toimii luonnollisena antihistamiinina ja ehkäisee allergisia reaktioita. Keitä kuppi vettä ja lisää joukkoon kuivattua nokkosta, anna uuttua 5 minuuttia ja nauti.
 • Sipuli: Klassinen hoito kuorsaukseen on halkaista sipuli kahtia ja asettaa se makuuhuoneeseen yöpöydälle, kuorsaajan puolelle sänkyä. Sipulin vahva haju ehkäisee kuorsausta.
 • Suola ja ruokasooda: Tämä hoitokeino auttaa avaamaan tukkoisen nenän ja pitää hengitystiet avoimina ehkäisten kuorsausta tehokkaasti. Sekoita pari desiä huoneenlämpöistä vettä puolikkaaseen teelusikalliseen suolaa ja hyppyselliseen ruokasoodaa. Sekoita hyvin ja käytä sierainten huuhteluun ennen nukkumaanmenoa. Suola ja ruokasooda puhdistavat nenän.
 • Oliiviöljy ja tuoksuruuta: Valmistaaksesi tämän hoidon tarvitset 50 grammaa tuoksuruutaa ja kunnon lorauksen oliiviöljyä. Lisää ruuta lasipurkkiin ja kaada päälle kunnolla oliiviöljyä. Peitä kannella ja säilytä viileässä, pimeässä paikassa kaksi viikkoa. Kahden viikon jälkeen voit levittää öljyä nenälle, kaulalle ja kurkulle ennen nukkumaanmenoa: tämä pitää hengitystiet auki ja kuorsauksen loitolla.
 • Liikunta: Liikkuminen auttaa pudottamaan painoa ja pitää näin myös kuorsauksen loitolla. Liiku vähintään puoli tuntia päivässä ja alat huomata eron entiseen. Kokeile kävelyä, uintia tai pyöräilyä ja lisää liikunnan määrää ja voimaa vähitellen. Kun kilot karisevat, karisee myös yöllinen ärsyttävä kuorsaus.