Kolotusta nivelissä: syyt ja luontaishoito

· heinäkuu 15, 2018
Nivelten kolotukseen on monia syitä ja se on yleistä, mutta yleensä väliaikaista. Se voi muuttua myös krooniseksi. Kerromme nivelkolotuksen syistä ja annamme ehdotuksia miten nivelongelmia voi ehkäistä.

Jatkuva nivelten kolotus voi alkaa huolestuttamaan. Se voi tulla herätessä, se voi olla jatkuvaa ja se voi tulla vaikkei nivel tai raaja olisi puutunut pitkään kestäneestä, huonosta asennosta. Syyt kolotukseen ovat aivan toiset.

Mitkä ovat niveliä?

Nivel on alue, jossa kaksi tai useampi luuta, tai luu ja rusto kohtaavat. Nivelten avulla keho pystyy liikkumaan, ja pystyt liikuttamaan, kääntämään ja taivuttamaan käsiä ja jalkoja.

Luiden välissä olevassa nivelessä on joustava, venyvä ja kimmoisa nivelrusto. Rusto estää luita hankaamasta toisiinsa toimien vaimentimena ja pehmikkeenä.

Niveltä ympäröi nivelpussi, joka pitää nivelen osat koossa ja paikallaan. Nivelsiteet pitävät nivelpussia ja koko niveltä paikallaan, jotta se ei vahingoittuisi kovin helposti.

Miksi niveliä kolottaa?

kyynärpäähän sattuu

Nivelsairauksia ja -ongelmia on hyvin monia erilaisia. Ensimmäinen oire on nivelen kolotus, jota voi esiintyä käsissä, käsivarsissa ja jaloissa.

Joskus oireita ilmestyy ilman sen kummempaa syytä. Tässä tapauksessa keho on todennäköisesti jo hoitanut ongelman itse. Jos nivelten kolotus jatkuu pitkään, on hyvä mennä lääkäriin.

Nivelkolotusta aiheuttavia sairauksia ja terveysongelmia

Yleisimpiä sairauksia ovat:

Nivelreuma

kipeät polvet

 • Nivelreuma tarkoittaa tulehdusta nivelessä. Sitä voi esiintyä monissa eri nivelissä ja yleensä sitä näkee sormissa, käsivarsissa ja polvissa.
 • Nivelreuma alkaa usein 30-60 vuoden iässä ja on yleisempää naisilla kuin miehillä. Ihmisten syntyperällä tai asuinpaikalla ei ole merkitystä.
 • Nivelreumaa sairastavien liikkuvuus on rajoittunutta. Kolotus muuttuu kovaksi kivuksi.
 • Niveliin kertyy kalkkia. Rusto heikkenee ja vaurioituu ja niveliä alkaa kolottaa, mikä aiheuttaa kipua.
 • Nivelreumaa näkee usein ranteissa, sormissa ja polvissa, mutta voi tulla muihinkin niveliin. Sairaus on yhteydessä luu-niveltulehdukseen sekä kilpirauhasen toimintahäiriöihin.
 • Se on kivulias, mutta ei tuhoa niveltä.

Osteomyeliitti

 • Osteomyeliitti on bakteerin tai sienen aiheuttama tulehdus luussa. Pöpöt pääsevät luuhun verenkierron kautta ja mikäli ne asettuvat luuhun, luu tuhoutuu.
 • Ensimmäinen oire on nivelen kolotus, mutta myöhemmin kipu voimistuu. Sairautta esiintyy lapsilla ja aikuisilla ja sitä voi hoitaa antibiootilla.

Punahukka

 • Punahukka eli systeeminen lupus erythematosus (SLE) on krooninen autoimmuunisairaus. Elimistön puolustusjärjestelmä suojaa kehoa, mutta sairauden takia elimistö hyökkää itseään vastaan, tuhoten eri osia.
 • Kolottavat nivelet on oire punahukasta luissa tai rustossa.
 • Punahukkaan ei ole parannusta, mutta sen oireita voidaan lievittää ja hillitä.

Näin ehkäiset nivelongelmia

kipu jalassa kävellessä

Oikea ruokavalio on tärkeä. Nivelet tarvitsevat tärkeitä ravintoaineita, joita oikea ruokavalio tarjoaa, jotta sairaus, ongelmat ja kipu pysyvät hallinnassa. 

 • Omega-3 -rasvahappo on tehokas alentamaan tulehdusta ja hidastamaan nivelruston tuhoutumista. Omega-3:a on runsaasti rasvaisissa kaloissa ja pellavansiemenöljyssä. Sitä voi ottaa myös ravintolisänä.
 • Selleri poistaa nesteitä ja siinä on paljon antioksidantteja. Sitä käytetään elimistön puhdistamiseen. Suosittelemme käyttämään selleriä säännöllisesti salaateissa, smoothieissa tai teenä.
 • Nokkonen puhdistaa elimistöstä kuona-aineita ja sillä on reuman oireita vähentäviä ominaisuuksia. Sitä voi juoda teenä, laittaa keittoon tai murskattuja nokkosen lehtiä voi sekoittaa alkoholiin ja levittää suoraan nivelen päälle.
 • Inkivääri on erinomainen laskemaan tulehdusta ja lievittämään kipua. Sitä voi juoda teenä tai tuoretta inkivääriä voi raastaa ja lisätä ruokaan.

Terveellinen ruokavalio on sairauksien ehkäisemisen perusta. Muista kuitenkin, että vain lääkärit voivat antaa diagnooseja kolottavista nivelistä. Suosittelemme käymään lääkärillä mikäli nivelten kolotus jatkuu.