Kohteliaisuuden tärkeys

Kohteliaisuudella ja huomaavaisuudella on monia etuja. Se ei vain resonoi muiden kanssa, vaan tekee meille myös hyvää. Tunteellisella tasolla se auttaa meitä olemaan harmoniassa ympärillämme olevien ihmisten kanssa. 

Kohteliaisuus on ennen kaikkea henkilökohtainen arvo. Siitä lähtien kun olemme lapsia, muut opettavat meille kohteliaisuuden ja yhdessä asumisen perusteet.

Jotta nämä olisivat tehokkaita ja hyödyllisiä, on tärkeää aina ajatella näitä sääntöjä. Täten voimme olla aitoja niitä käyttäessämme.

Kohteliaisuus vaatii tahtoa. 

Kohteliaisuus on synonyymi pidettävyydelle ja tunnustukselle jotakuta toista kohtaan. Se on universaali kunnioituksen muoto. Meidän täytyy olla kohteliaita voidaksemme nauttia hyvistä suhteista muiden kanssa.

Tässä artikkelissa katsomme mitä kohteliaisuus on, ja kuinka voit hyödyntää tätä korvaamatonta piirrettä.

Kohteliaisuus, tapa antaa positiivista energiaa

Olemme varmasti kaikki huomanneet mikä voima jokapäiväisillä pienillä eleillä on. ”Kuinka voit?”, ”kiitos” ja ”pidä huoli itsestäsi”; pienet teot ja sanat liittävät meidät toinen toisiimme.

Pidä myös mielessä, että mikään tästä ei ole mahdollista mikäli et ole aito. Antaaksesi kunnioitusta sinun tulee olla ajatella muita ihmisiä ja sinulla tulee olla selkeä tavoite. Sinun täytyy myös tietää mitä tarpeita muilla on. 

Kutsumme sinut ajattelemaan tätä aihetta ja miettimään joitakin konkreettisia ajatuksia siihen liittyen:

Kohteliaisuus

Miksi on olemassa ihmisiä, jotka eivät ole huomaavaisia?

Huomaavaisuus tai kohteliaisuus tarkoittaa enemmän kuin ne hyvät tavat jotka opimme lapsina. Se menee yli oven auki pitämisen, kiittämisen, istuinpaikkasi antamisen jollekulle, sekä kuuntelemisen ennen puhumista.

Voisimme sanoa, että tämä ulottuvuus ei ole kaikkien harjoittama. Kaiken kaikkiaan se on henkilökohtainen arvo.

  • Ne, jotka eivät ole kohteliaita, eivät ole empaattisia muita ihmisiä kohtaan. On tavallista, että he laittavat itsensä ensiksi. Heillä on ylpeä tai uhmakas asenne.

  • Kohteliaisuus on strategia joka sallii meidän mukautua ympäristöömme. He, joilla ei ole tapoja, toivovat että ihmiset muuttuvat heidän vuokseen.

Dr. Pier Massimo Forni on lääkäri ja opettaja John Hopkins -yliopistossa.

Kaikesta sosiaalisen käyttäytymisen aineistostaan hänen teoksensa “Choosing Civility: The 25 Rules of Considerate Conduct” eroaa joukosta.

Dr. Fornin mukaan kohteliaisuuden puute voi johtua selkeän tyyppisistä sosiaalisista aggressioista.  Jotkut tapaukset saattavat johtua emotionaalisesta kypsyydestä tai psykologisista ongelmista.

Kohteliaisuustyypit

Kiinnostava huomio on, että on olemassa eri tyyppisiä kohteliaisuusmuotoja. Niitä voidaan jopa tarkkailla. Stephen Levinson on tiedemies joka erikoistuu sosiaalisiin suhteisiin. Hän erottaa kahdenlaista kohteliaisuutta jota voimme nähdä.

  • Negatiivinen kohteliaisuus: Tämä liittyy käyttämäämme kieleen. Se käyttää pääosin negatiivisia lauserakenteita. Jotkut esimerkit kuuluvat: ”jos sinua ei haittaa…” tai ”jos se ei häiritse sinua, aion…”

  • Positiivinen kohteliaisuus: Tämä on pääosin liitetty yritykseen luoda positiivinen suhde kaikkiin ympärillämme.

Positiivinen kohteliaisuus menee tätä yksinkertaista eroa syvemmälle. Se sisältää kielen, eleet, ja teot. Tämä on siksi, koska haluamme antaa parasta itsestämme muille. Tämän takia tunnemme olomme itsestämme hyväksi ja se on keitä me olemme. Eikä siihen liity myöskään piilotettuja tarkoituksia.

lintu

Kohteliaisuus ja ystävälliset ihmiset

Olet varmasti joskus yllättynyt jonkun kiltteydestä. Ehkäpä tapasit ennalta tuntemattoman ihmisen, joka kohteli sinua aivan kuten ystävää, tarjoten vapaasti apua.

Ensiksi yllätymme. Tunnemme, että tämänkaltainen käytös ei ole normaalia. Ehkä tämä ihminen haluaa jotakin vastineeksi. Tämä on kuitenkin normaalia. Ystävällisiä ihmisiä, jotka ovat henkisesti avoimia, on olemassa. Ja he tekevät maailmasta paremman paikan.

Nämä ovat helppoja askelia. Ne auttavat meitä olemaan aitoja ja ystävällisiä ihmisiä:

  • Käytä kunnioittavaa kieltä. Tämä on erityisen tärkeää kun näet tunteellista avoimuutta. Jotkut lauseet, joita voit käyttää ovat ”Minä ymmärrän” tai ”minä kuulen sinua.”

  • Näytä aitoa kiinnostusta. Huoli jostakusta on hyvä asia. Tämä on etenkin totta jos on jotakin, mitä voimme tehdä keventääksemme toisen ihmisen mielialaa tai helpottaaksemme hänen tilannettaan.

  • Toimi vilpittömästi. Joskus ihmiset voivat olla alentuvia koska he käyttävät keinotekoista kohteliaisuutta. Esimerkkeinä ”kiitos” ja ”kuinka voit?” tai muista asioista kysyminen pelkästä velvollisuudentunnosta. Ilman aitoa kiinnostusta nämä asiat jäävät tyhjiksi.

  • Meidän täytyy muistaa, että ihmiset näkevät kyllä valheellisuuden. Ja he muistavat sen aina.

kissat halailevat

Tarjotaksemme kohteliaisuutta, kunnioitusta ja tunnustusta muille, meidän tulee itse olla henkisesti terveitä. On hyvin vaikea tarjota empatiaa ja optimismia kun tunnemme jotain mielipahan tapaista.

Vaikka emme ole henkisesti samoja päivästä toiseen, voimme työskennellä sen kanssa. Voimme yrittää säilyttää persoonallisen ja emotionaalisen tasapainon. Vasta kun meillä menee hyvin, voimme tarjota parasta itsestämme muille.

Tämä on positiivinen energiamme.

UUTISIA VERKOSSA