5 empaattisten ihmisten ominaispiirrettä

Empaattiset ihmiset kykenevät kuuntelemaan ilman, että he ajattelevat mitä he tulevat vastaamaan. He haluavat ainoastaan ymmärtää ihmisiä heidän ympärillään. Oletko sinä empaattinen ihminen?
5 empaattisten ihmisten ominaispiirrettä

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Empaattisilla ihmisillä on kyky laittaa itsensä toisten ihmisten kenkiin. He näkevät asiat toisten näkökulmasta.

Empatia on hyödyllinen sosiaalinen väline elinympäristössämme. Empatian myötä voimme saada syvemmän yhteyden ympärillämme oleviin ihmisiin.  

Vaikka tämä kyky on ominaispiirre vain ihmisille, kaikki eivät kehitä sitä tasapuolisesti. On olemassa ihmisiä, jotka ovat luonnollisesti hyvin empaattisia, eikä heidän tarvitse työskennellä kovasti sen eteen.

Toisten täytyy työskennellä enemmän oppiakseen empatiaa ja saadakseen yhteyden toisiin ihmisiin.

Tässä artikkelissa jaamme kanssasi empaattisten ihmisten pääpiirteet: 

1. He todella kuuntelevat mitä muut ihmiset sanovat

Empaattiset ihmiset kuuntelevat keskustelun jokaisen sanan. Ero heidän ja muiden ihmisten välillä on se, että he antavat toiselle ihmiselle tai käsillä olevalle tilanteelle kaiken huomionsa. 

Empaattinen henkilö ei vain kuuntele sanoakseen jotakin takaisin. He ovat oikeasti kiinnostuneita siitä, mitä sanottavaa sinulla on heille.

Vaikka tämä ei saata näyttää kovin tärkeältä, huomion kiinnittäminen on lahja, jonka annat ihmisille joiden kanssa puhut. Se on myös hankala kyky käyttää.

Suurin osa meistä ei usein anna koko huomiotamme. Normaalisti kuuntelemme, jotta voimme sanoa jotakin takaisin tai väitellä asiasta. Ongelma tässä on se, että muiden kanssa luomamme yhteydet eivät ole oikeastaan kovin vahvoja. 

Toisaalta empaattiset ihmiset taas vastaavat koko kehollaan siihen, mitä sinulla on sanottavana. On helppo tajuta, että he kiinnittävät huomiota siihen, mitä sinä sanot. He näyttävät sen elein, energialla ja ryhdillä.

2. Empaattiset ihmiset arvostavat uteliaisuutta

Lapsuudessa toiset istuttavat meihin idean, että liian monien kysymysten kysyminen on paha asia. Mutta tosiasia on hieman eri.

empaattiset ihmiset ovat hyviä kuuntelijoita

On tiettyjä asioita joita ei pitäisi kysyä ennen kuin pääset tietylle itsevarmuustasolle. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei sinun tulisi kysyä jos sinulla on kysymyksiä.

Empaattiset ihmiset eivät usko tähän maailmankatsomukseen. He joutuvat uteliaisuuden valtaan ja haluavat tietää lisää tavoista, kokemuksista ja mistä tahansa tiedosta, mitä toisella ihmisellä on. 

Joten ensi kerralla kun puhut jonkun kanssa, kysy häneltä hänen kiinnostuksenkohteistaan, unelmistaan ja tavoitteistaan. Tämä harjoitus auttaa sinua kehittämään empatiaa. Se saa sinut myös näkemään todellisuuden toisen ihmisen näkökulmasta.

3. He testaavat mielipiteitään

Empaattiset ihmiset eivät sokeasti ylläpidä samoja mielipiteitä heidän koko elämäänsä. Sen sijaan he kuuntelevat ja kysyvät.

He ymmärtävät että ei ole vain yhtä vastausta kaikkeen, ja ymmärtävät että kaikilla on omat motiivinsa. He eivät ole kiinnostuneita aina oikeassa olemisesta. Sen sijaan he haluavat väitellä ja vaihtaa ideoita.

Tämän prosessin lopussa ei ole outoa heille vaihtaa mielipiteitään tai ottaa joitakin sinun mielipiteitäsi omakseen. Mutta älä ymmärrä väärin, he eivät tee tätä vain jotta alkaisit pitää heistä.

Jos he muuttavat mielipiteensä, se johtuu siitä että he todella uskovat johonkin. 

Ollakseen enemmän empaattinen, juttele ihmisten kanssa jotka ajattelevat tietyistä eri tavalla kuin sinä. Kuuntele heidän ideoitaan ja kerro omasi.

4. He kiinnittävät huomiota siihen, mitä sanovat

empaattiset ihmiset varovat sanojaan

Käyttämäsi sanat ovat yhtä tärkeitä kuin kuuntelu.

Empaattiset ihmiset ymmärtävät että sanat ovat ase, joka voi pelastaa tai satuttaa ihmisiä. Tästä syystä he ovat erittäin varovaisia sen suhteen, mitä he sanovat.

Kun he puhuvat, he tekevät sen ilman tuomitsemista, vaatimista tai asioiden esille tuomista. Tämä jopa tarkoittaa että he kysyvät voivatko he antaa neuvoja ennen niiden jakamista.

Joskus emme osaa kertoa auttamisen ja vaatimisen eroa. Tästä syystä kun puhut jonkun kanssa jolla on vaikeaa, on tärkeää käyttää lauseita kuten “En voi kuvitella sitä” tai “Kuinka voin auttaa sinua?” Tällä tavoin toinen ihminen tuntee, että todella ymmärrät ja et tuomitse häntä. 

5. He ymmärtävät että kaikkia tulee kohdella eri tavoin

empaattiset ihmiset ovat hyviä kuuntelijoita

Empaattiset ihmiset ymmärtävät, että sanonta “kohtele muita niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan” ei ole sääntö. Tämä johtuu siitä, että kaikki eivät halua tulla samoin kohdelluiksi. 

Empaattisena oleminen tarkoittaa koppavuudestasi ja ylpeydestäsi luopumista. Se myös tarkoittaa sen hyväksymistä, että on olemassa useampi kuin yksi tapa olla oikeassa.

Joskus päästämme irti jostakusta yhden tietyn asenteen tai kokemuksen takia. Emme ajattele tarinaa heidän tekojensa takana. Kenties tämä oli epämerkityksellinen tapaus sinulle, mutta heille se voi olla suuri psyykkinen painolasti.

Tämä ei tarkoita, että empaattiset ihmiset eivät tee päätöksiä tai sano mitä he haluavat. Aivan päinvastoin: he selittävät kuinka he tuntevat tai haluavat, mutta he aina pitävät kuuntelijansa mielessään. 

Tämä mielessä pitäen, uskotko olevasi empaattinen henkilö? Haluaisitko olla? Kokeile laittaa nämä ominaisuudet käytäntöön! 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fernández-Pinto, I., López-Pérez, B., & Márquez, M. (2008). Empatía: Medidas, teorías y aplicaciones en revisión. Anales de Psicologia24(2), 284–298. https://doi.org/10.6018/42831
  • Moya-Albiol, L., Herrero, N., & Bernal, M. C. (2010). Bases neuronales de la empatía. Revista de Neurologia50(2), 89–100.
  • Extremera, N., & Fernández-Berrocal, P. (2004). Inteligencia emocional, calidad de las relaciones interpersonales y empatía en estudiantes universitarios. Clínica y Salud: Revista de Psicología Clínica y Salud15(4), 117–137. https://doi.org/10.1016/j.gloplacha.2006.04.001
  • Esquerda, M., Yuguero, O., Viñas, J., & Pifarré, J. (2016). La empatía médica, ¿nace o se hace? Evolución de la empatía en estudiantes de medicina. Atencion Primaria48(1), 8–14. https://doi.org/10.1016/j.aprim.2014.12.012

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.