Kohdunkaulan syövän oireet

Kohdunkaulan syövän oireet

Viimeisin päivitys: 15 joulukuuta, 2018

Kaikki syöpätyypit voivat olla hengenvaarallisia, ja mitä aikaisemmin syöpä löydetään, sitä parempi on siitä toipumisen ennuste. Tässä artikkelissa keskitymme naisiin kohdistuvaan kohdunkaulan syöpään; mitkä ovat kohdunkaulan syövän oireet ja varoitusmerkit?

Vuosittain Suomessa todetaan noin 150 kohdunkaulansyöpätapausta. Kohdunkaulan syövän ilmaantuvuus on maassamme pieni 1960-luvulla aloitettujen, valtakunnallisten joukkotarkastusten eli papa-seulontojen ansiosta.

Kohdunkaulan syöpä saa tavallisesti alkunsa, kun kohdunkaulan limakalvon normaalit solut alkavat muuttua pahanlaatuisiksi. Tällaisilla syövillä on selkeä esivaihe, joka voidaan löytää kohdunkaulasta otetun solu- eli papa- näytteen avulla.

Virustartunnat ovat keskeinen tekijä kohdunkaulan syövän synnyssä. HPV eli papilloomavirus on yleinen kohdunkaulassa infektioita aiheuttava virus. Papilloomaviruksen aiheuttama tulehdus on kohdunkaulan syövän tärkein riskitekijä. Tärkein ja helpoin keino ehkäistä kohdunkaulan syöpää on käydä säännöllisessä papa-kokeessa.

Kohdunkaulan syövän oireet – mahdollisia merkkejä

Monien tutkimusryhmien mukaan kohdunkaulan syöpä voi antaa tietynlaisia varoitusmerkkejä. Opi tunnistamaan mahdolliset kohdunkaulan syövän oireet, ja varaa aika lääkäriin mikäli huomaat jotakin seuraavista asioista.

Syövän seitsemän varoitusmerkkiä ovat:

  • Muutokset virtsateiden tai suoliston toiminnassa
  • Haavaumat, jotka eivät tunnu paranevan tai joiden paraneminen kestää normaalia kauemmin
  • Verenvuoto tai muut eritteet, jotka ilmestyvät ilman syytä
  • Kyhmyt ihossa tai limakalvoilla
  • Jatkuva vahva yskä tai kurkun karheus
  • Ruuansulatuksen ongelmat tai nielemisvaikeudet
  • Muutokset luomissa, uusien luomien kehittyminen

Kohdunkaulan syövän suurimmat riskit

Kohdunkaulan syöpä voi oirehtia monin tavoin.

 

Riskitekijät lisäävät syövän esiintyvyyttä – riskitekijät riippuvat syöpätyypistä.

Kun riskitekijät on tunnistettu, tulisi keskittyä siihen, mitä muutoksia voi tehdä elämäntapoihin riskitekijöiden vähentämiseksi. Esimerkiksi tupakointi on suuri riskitekijä monien eri syöpätyyppien kehittymiselle ja etenkin keuhkojen ja kurkun syövällä on selkeä yhteys tupakointiin. Kohdunkaulan syövän suurin riskitekijä puolestaan on aikaisemmin mainittu HPV (human papilloma virus) eli ihmisen papilloomavirus. Kaikkiin riskitekijöihin ei voi vaikuttaa, esimerkiksi iän myötä riski sairastua syöpään on suurempi ja joskus geeniperimä saattaa vaikuttaa syövän syntyyn.

Papilloomavirus eli HPV

Arvioiden mukaan 80 prosenttia ihmisistä altistuu elämänsä aikana papilloomavirukselle, mutta valtaosalla infektio häviää aiheuttamatta muutoksia. HPV-infektiot leviävät pääosin seksuaalisessa kanssakäymisessä, ja niitä ilmenee eniten 20–25- vuotiailla.

Yksin papilloomavirus ei kuitenkaan pysty aiheuttamaan syöpää. Muita kohdunkaulan syövän vaaraa suurentavia tekijöitä ovat nuorena aloitetut yhdynnät sekä lukuisat sukupuolikumppanit, tupakointi, diabetes, verenpainetauti, synnyttämättömyys ja ylipaino. Kohdunkaulan syövän kaikkia aiheuttajia ei tunneta.

Tupakka

Tupakointi voi altistaa syövän synnylle.

 

Tupakoivilla naisilla on korkeampi riski sairastua kohdunkaulan syöpään kuin tupakoimattomilla. Tupakointi voi lisätä sairastumisen riskiä jopa 50 prosenttia, sillä tupakansavun sisältämät karsinogeenit ja kemikaalit kertyvät kaikkialle elimistöön, eivät pelkästään keuhkoihin. Ikävä kyllä savun myrkylliset aineet päätyvät verenkiertoon ja leviävät kaikkiin kehonosiin. Tupakointi alentaa myös kehon oman puolustusjärjelmän tehokkuutta ja tekee naisen alttiimmaksi HPV:n tarttumiselle.

HIV ja AIDS

HIV ja AIDS-tartunta altistaa naiset myös HPV:lle, sillä HIV ja AIDS hyökkäävät kehon immuunijärjestelmää vastaan ja heikentävät sen toimintaa huomattavasti. Tällä selittyy ainakin osin se, miksi niin monet AIDS- tai HIV-tartunnasta kärsivät naiset saavat kohdunkaulan syövän.

Klamydia

Chlamydia trachomatis on pieni solun sisäinen bakteeri, joka on yleisin seksitauteja aiheuttava bakteeri. Todettujen tartuntojen määrä on viime vuosina pysynyt korkeana. Tutkimusten mukaan naiset, joilla on ollut klamydiatartunta, ovat suuremmassa vaarassa sairastua kohdunkaulan syöpään kuin ne naiset, joilla klamydiatartuntaa ei ole koskaan ollut.

Ruokavalio

Huono ruokavalio voi altisaa kohdunkaulan syövälle.

 

Naiset, joilla on huonot ruokailutottumukset, voivat olla alttiimpia kohdunkaulan syövän kehittymiselle. Muista siis tuoreiden kasvisten ja hedelmien syöminen, ja vältä rasvassa paistettuja ja pannulla käristettyjä ruokia.

Ehkäisypillerit

Monien eri tutkimusten mukaan ehkäisypillerit voivat lisätä riskiä kohdunkaulan syöpään, etenkin silloin, kun pillereitä käytetään tauotta vuosikausia – jos pillereitä käyttää yli viisi vuotta, käy kohdunkaulan syövän kehittymisen riski jo todella korkeaksi. Riski vähenee huomattavasti pillereiden käytön lopettamisen jälkeen.

Kohdunkaulan syövän oireet ja varoitusmerkit

Kohdunkaulan syöpä ei välttämättä oireile alkuvaiheessa mitenkään, eivätkä muutokset paljastu kuin papa-kokeessa. Yleensä kohdunkaulan syövän oireet ilmestyvät vasta siinä vaiheessa, kun sairaus on jo edennyt pitkälle ja levinnyt kohdunkaulasta muille alueille. Merkkejä tästä ovat muun muassa:

  • Epänormaali vuoto emättimestä
  • Epänormalit eritteet
  • Kipu yhdynnän aikana

Aina kohdunkaulan syövän oireet eivät ole selkeitä ja ne voivat jäädä huomaamatta etenkin silloin, jos kuukautiset ovat epäsäännölliset ja niiden yhteydessä esiintyy tiputteluvuotoa. On tärkeää käydä säännöllisesti gynekologin vastaanotolla papa-kokeessa ja yleistarkastuksessa. Papa-koe suositellaan otettavaksi kahden vuoden välein.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.