Kirjoittaminen vapauttaa ja auttaa parantamaan haavat

· kesäkuu 26, 2017
Kirjoittaminen on yksi kaikkein tehokkaimmista tavoista vähentää stressiä sekä saada elämään taas järjestystä. Se on suuri apu sellaisella hetkellä, kun tarvitset selkeyttä kipeämmin kuin koskaan.

Kirjoittaminen auttaa sinua ilmaisemaan sen, mitä sisälläsi tapahtuu – olipa tämä sitten esimerkiksi kipua, pettymystä, surua tai muuta tunnetta.

Vaikka kyseessä ovatkin vain palanen paperia ja kädessäsi oleva kynä, kirjoittaminen on vapauttavaa.

Oletko itse koskaan kokenut tällaista vapautusta? Onko oma tapasi tuulettaa juuri kirjoittaminen?

Tällä kerralla haluamme siis kertoa tarkemmin kirjoittamisen hyödyistä mielesi hyvinvoinnin kannalta – jatka lukemista!

Tunteista kirjoittamisen hyödyllisyys

iso kynä

Lähes kaikki tarvitsevat jossakin vaiheessa elämäänsä tuulettumista. Meidän kaikkien tarpeena on sanoa se mitä tunnemme ja puhua siitä mitä tapahtuu. Puhuminen ei kuitenkaan ole sama asia kuin kirjoittaminen.

Kun aloitat muistikirjasi täyttämisen päässäsi olevilla ajatuksilla, asiat alkavat tuntua järkeviltä.

Kun et voi hyvin, ja kun maailma tuntuu kaatuvan päällesi, on mahdotonta päästä pois kyseisestä olotilasta. Pääsi tulvii tunteista, ja saattaa vaikuttaa siltä, että ei ole mitään ulospääsytietä tilanteestasi.

Kirjoittaminen ei ainoastaan auta laittamaan näitä kauheita tunteita paperille. Se auttaa myös järjestämään ne ja näkemään ne järkevässä valossa sellaisella tavalla, jota et aiemmin edes ole kuvitellut mahdolliseksi.

Ajatellaan vaikkapa sellaista tilannetta, että sinulla on hyvin rankkaa jonkun rakastamasi ihmisen kanssa. Et ymmärrä, mitä elämässäsi tapahtuu. Menetät toivosi, ja pääsi on täynnä ahdistusta ja epäilystä.

Mikä minussa on vialla? Mitä tapahtuu?

Kirjoita.

tyttö lukee illalla

Kun saat sanasi paperille, lue ne lävitse niin monta kertaa kuin sinun tarvitsee. Tulet yllättymään siitä, mitä todella tapahtuu.

Saatat huomata, että sinusta on tullut tunnetasolla riippuvainen, ja että hyväksyt sellaisen tilanteen, josta et oikeasti pidä. Olet ehkä toisen ihmisen kanssa siitä huolimatta, että et oikeasti halua olla hänen kanssaan.

Nämä kirjoitetut ajatukset tulevat antamaan valoa raa’alle todellisuudelle. Pystyt löytämään keinon päästä rauhaan, ja tämä on kirjoittamiesi sanojen ansiota.

Nopeuta parantumisen prosessia

Jokainen negatiivinen kokemus jättää sinuun syvän haavan. Mitä kauemmin jätät tällaisen haavan huomiotta, sitä suuremmaksi se pääsee kasvamaan.

Siksi on niin kovin tärkeää kirjoittaa. Tällä tavalla voit ymmärtää, mitä todella tapahtuu.

Sillä ei ole väliä, onko ongelmasi sen kaltainen kuin yllä olevassa esimerkissä kuvasimme. Rakkaan ihmisen kuolema, potkujen saaminen töistä, riitely – kaikki tällaiset tilanteet ansaitsevat sen vapautuksen, jonka saat sanojesi kautta.

Kirjoittaminen ei ainoastaan salli sinun nähdä tarkemmin sitä mitä tapahtuu, vaan se myös nopeuttaa parantumisen prosessia.

Kun kirjoitat, päästät jännittyneisyyttä, stressiä ja ahdistusta vapautumaan.

nainen lukee

Moni ihminen ei pysty kirjoittamaan hyviä tarinoita tai luomaan syviä runoja, jos hän ei pidä tunteitaan lähellä pintaa.

Lopuksi on niin, että kaikki soljuu paremmin tunteiden kanssa. Sanat tulevat ulos helpommin, ja äänessä ei tällöin ole järki, vaan tunteesiTunteet tarvitsevat ilmaistuksi tulemista tavalla tai toisella.

Kirjoita ilmaisevasti

Jos olet kirjoittanut, mutta et ole saanut tästä hyviä tuloksia, saattaa olla kyse siitä, että et kirjoita ilmaisevasti.

Moni ajattelee liian paljon kirjoittaessaan. He yrittävät luoda johdonmukaisia lauseita ja selittää kaiken.

Tämä ei kuitenkaan ole sitä, miten kirjoittamisen tulisi sujua. Ilmaisevasti kirjoittaminen tarkoittaa, että laitat kaiken mielessäsi olevan paperille juuri sellaisena kuin se on. Sinun ei siis tulisi lisätä mitään tai yrittää järjestää yhtään mitään.

Anna vain kaaoksen päästä ulos.

Sillä ei ole väliä, jos kirjoittamassasi tekstissä ei ole mitään järkeä. Myöhemmin lukiessasi sanojasi, niissä tulee kyllä olemaan järkeä. Tällöin voit ymmärtää, mitä elämässäsi todella tapahtuu.

Jos et siltikään pysty selvittämään mistä on kyse, anna kirjoituksesi olla muutaman päivän ajan, ja mene sitten takaisin sen ääreen. Kun olet antanut asioille aikaa ja tilaa, pystyt näkemään ne toisesta näkökulmasta.

Kirjoittaminen on yksi kaikkein tehokkaimmista tavoista päästää irti stressistä, ja se on tapa saada elämään taas järjestystä sellaisella hetkellä kun sitä kipeimmin tarvitset.