Kevätastma on ongelma, johon on ratkaisu

marraskuu 6, 2017
Kärsitkö sinäkin keväisin allergioista? Tällä kertaa kerromme, kuinka voit hoitaa tätä ongelmaa tehokkain keinoin.

Keväisin monella ilmenee allergiaa, sillä ympäristössä oleva siitepöly voi aiheuttaa tulehtumista keuhkoputkissa niillä, joilla on tähän taipumus.

Siitepölyn määrän lisääntyminen ympäristössä voi myös aiheuttaa joillakin akuutteja astmajaksoja.

Ero astman ja kevätallergian välillä

 

nainen niistää sillä hänellä on allergiaa

Nämä kaksi ongelmaa, astma ja allergiat, ovat yhteydessä toisiinsa. Allergeenit, kuten esimerkiksi siitepöly, vaikuttavat merkittävästi astmaatikkoihin.

Ongelmana ei kuitenkaan ole pelkästään se, että ne ovat yksi astman pääsyistä, sillä ne nimittäin myös saavat aikaan astmakohtauksia niillä, jotka tätä sairautta jo ilmenee.

On oleellista muistaa, että astma on eri asia kuin allergia, ja näiden kahden sairauden erot ovat seuraavat:

 • Astma on krooninen sairaus, jonka aiheuttaa keuhkoputkien turpoaminen. Tämä turpoaminen saa putket ärtymään ja kaventumaan, mikä aiheuttaa vaikeuksia hengityksen kannalta.
 • Allergiat sen sijaan ovat vastustuskyvyn tai puolustautumisen reaktio erilaisiin aineisiin, jotka yleensä eivät aiheuta suurimmalla osalla ihmisistä mitään vastaavaa ongelmaa.

Astman yleisyys

 • Astma on tavallinen sairaus, ja sitä pidetään vakavana ongelmana, sillä se aiheuttaa paljon kuolemaa.
 • Riski on suuri alle 15-vuotiailla lapsilla, sillä kyseessä on kaikkein tavallisin lasten sairaus.
 • Lisäksi on muistettava, että allergioiden aiheuttama astma on yleisempää lapsilla kuin aikuisilla.

Hoidon tärkeys astman kohdalla

On tärkeää, että astmaatikot tekevät keväisin tietyt asiat, ja tämä koskee etenkin sellaisten allergioiden hoitoa, jotka kehittyvät tämän vuodenajan saavuttua esimerkiksi siitepölyn johdosta.

Asiantuntijat sanovat, että lääkkeiden käytön ei tulisi olla häiriötä aiheuttava asia astmasta kärsivän elämässä. Siksi potilaan tulisi mukauttaa näitä lääkkeitä koskeva annostus päivittäisen elämänsä tarpeita vastaavaksi.

Inhalaattoreita käytetään hyvin laajalti, ja ne ovatkin kaikkein tavallisin hoito astmaan. Lisäksi useimmat modernit mallit mahdollistavat sen, että astmasta kärsivä voi mukauttaa annostustaan, mikä tekee inhalaattoreista helpompia ja yksinkertaisempia käyttää.

Vinkkejä kevätallergioiden ja astman hallintaan

allergiatesti

 

 • Selvitä, mikä on siitepölyä koskeva ennuste sillä alueella jolla elät tai jolle olet menossa.
 • Ihmiset, joilla on alttiutta astmalle ja kevätallergioille, hyötyvät myös siitepölyn välttämisestä, ja siten heidän kannattaisikin yrittää jättää esimerkiksi aukioille tai puistoihin meneminen väliin.
 • Samoin heidän tulisi vähentää ulkona viettämäänsä aikaa etenkin silloin, kun ympäristössä on runsaasti allergeeneja, jotka tulevat aiheuttamaan kyseisinä päivinä oireita.
 • Kun ympäristössä on runsaasti siitepölyä, kannattaisi välttää piilolinssien käyttöä sekä pitää kasvoilla naamiota.
 • Lisäksi tulisi tuulettaa kotia kunnolla. Suurin riski siitä, että siitepölyä tulee kotiisi, on illankoiton aikaan.
 • Tarkista, että siitepölysuodattimet autossasi ja ilmastointijärjestelmässä on asennettu kunnolla, ja että ne toimivat hyvin.

Astman diagnosointi

Astma voidaan diagnosoida erityisten hengitysteiden toimintaa kartoittavien testien avulla, ja lääkäri analysoi tällöin ilman tukkeutumisen.

Näihin testeihin kuuluvat muun muassa seuraavat tutkimukset: hengitysteiden toiminta, bronkodilataatio, keuhkopussin provokaatio, ihon tutkimus ja analyysi sekä allergeenilähteiden arviointi veressä.

Astman hoito

 

mies hengittää siitepölyä

Ensimmäinen asia, joka tulisi astman hoitamiseksi tehdä, on hallita niitä tekijöitä, jotka aiheuttavat astmakohtauksia. Siten tulisi välttää kontaktia allergeeneihin niin paljon kuin vain mahdollista.

Ne, joilla on astmaa, voivat käyttää lääkkeitä lievittääkseen niitä oireita, jotka astmakohtaukset aiheuttavat. Vaikka nämä lääkkeet eivät pystykään saamaan astman syytä katoamaan, ne kuitenkin lievittävät oireita.

Voit käyttää kahden tyyppisiä lääkkeitä astman oireiden vähentämiseksi:

 • Lääkkeitä krooniseen astmaan, jotka lievittävät glukoosiin liittyvää tulehtuneisuutta sekä estävät astmakohtauksia.
 • On myös sellaisia lääkkeitä, joita voidaan käyttää akuuteissa kevätallergiatapauksissa, kuten esimerkiksi kortikoidit, keuhkoputkia laajentavat lääkkeet ja teofylliinit.

Allergia ja immunoterapiarokotteet

Nämä tunnetut rokotteet koostuvat pistoksista kyseistä allergeenia, ja potilas ottaa niitä enenevissä määrin. Tämä vähentää tai jopa poistaa ihmisen herkkyyden allergeenille.

Kyseinen hoito torjuu tai minimoi ihmisen astmaattiset reaktiot tulevaisuudessa.

 • Hoito kestää 3-5 vuoden ajan suurimmassa osassa tapauksia.
 • Tämä immunoterapia lievittää allergisen astman tapauksia, jotka johtuvat siitepölystä, pölypunkeista, eläinten epiteelistä tai tietyistä sienistä.
 • Maailman terveysjärjestö WHO on määrittänyt kyseisen hoidon tehokkaaksi keinoksi allergioiden ja astman lievittämiseksi.

Kärsitkö itsekin astmasta, ja onko ongelmanasi talven päätyttyä ilmenevä häiritsevä kevätastma? Pidä mielessäsi nämä perusohjeet, jotta voisit helpottaa oloasi sekä estää vakavammat ongelmat.

UUTISIA VERKOSSA