Käytä vanhat paidat uudelleen hyödyksi

Jos olet taitava käsistäsi ja tykkäät kierrättää vanhoja vaatteita ja kankaita, älä jätä lukematta tätä artikkelia. Oletko koskaan miettinyt, mitä kaikkea voit tehdä vanhoista paidoista?
Käytä vanhat paidat uudelleen hyödyksi

Viimeisin päivitys: 15 toukokuuta, 2019

Luovat ihmiset keksivät poisheitettävälle esineelle uuden käyttötarkoituksen. Esimerkiksi vaatteet sopivat tähän erinomaisesti. Käytä uudelleen hyödyksi vanhat paidat seuraavien vinkkien avulla.

Kuinka monta kertaa oletkaan joutunut pettymään siihen, ettei paita enää mahdu päällesi tai se on liian kulunut käytettäväksi? Näissä tilanteissa vaatteen poisheittäminen ei ole onneksi ainoa vaihtoehto.

Tässä artikkelissa näytämme muutaman uuden käyttötarkoituksen vanhoille paidoille. Nämä käsityöt ovat helppoja valmistaa ja niitä voidaan käyttää arjessa.

Hyödynnä uudelleen vanhat paidat

1. Tyynyliinat

vanhat paidat muuttuvat tyynyliinoiksi

Tämä on erinomainen keino antaa uusi elämä vanhoille vaatteille. Ota vain tyyny (mieluiten valkoinen) ja laita se paidan päälle. Leikkaa paidasta sitten tyynyn muotoinen pala, jättäen ylimääräistä kangasta 8-10 cm kummallekin puolelle. Leikkaa kangaspalan reunat suorakulmion muotoisiksi suikaleiksi. Näin tyynyliinan molemmat puolet voidaan liittää helposti yhteen yksinkertaisilla solmuilla.

Käytä vanhat paidat uudelleen askartelemalla niistä päiväpeitteeseen, sohvaan tai verhoihin sopivia kauniita tyynyliinoja. Tämä onnistuu helposti ilman ompelukonetta!

2. Ostoskassit

Oletko koskaan ajatellut, että käyttämättömistä paidoista voi valmistaa ostoskasseja? Se onnistuu helposti, ja lopputulos on kaunis.

Leikkaa ensin paidan alaosa pois ja säästä tämä kangaspala. Leikkaa pois myös hihat ja pääntie. Sido paidan alaosa säästetyn kangaspalan avulla. Jos sinulla on ompelukone, voit ommella kassista vahvemman. Pelkkä hyvä sidontakin riittää ja kestää ainakin kevyiden esineiden painon.

3. Vanhat paidat muuntuvat myös rannekoruiksi

vanhat paidat muuttuvat rannekoruiksi

Tällä vinkillä valmistat paidoista upeita rannekoruja.

Leikkaa ensin suikaleita paidasta. Tähän sopii parhaiten monivärinen paita tai useampi erivärinen paita, jotta rannekorut olisivat värikkäitä. Levitä vierekkäin 3-6 suikaletta riippuen letitystaidoistasi ja siitä kuinka leveitä rannekoruja haluat ja tee yksi tai kaksi solmua kerrallaan. Laita päälle painava esine, jotta nauhat pysyvät paikallaan, ja letitä suikaleet rannekoruksi. Lopuksi voit lisätä magneetin kumpaankin päähän ja peittää sen kankaalla. Jos haluat jotain yksinkertaisempaa, kiinnitä rannekoru ranteeseen sitomalla päät yhteen solmulla.

Rannekorujen lisäksi tällä menetelmällä voi valmistaa myös hiuslenkkejä. Ne ovat tietysti vaatimattomampia, mutta luovat värikkään ja rennon ilmeen.

4. Matot

Kyllä, vanhoista lempipaidoista voi valmistaa myös maton. Tämä on hyvä uutinen, vaikka kauniista paidasta voikin olla vaikea luopua. Tässä on vaiheet omaperäisen maton valmistamiseksi:

1. Leikkaa alaosa yhdestä tai muutamasta vanhasta paidasta.
2. Älä leikkaa kokonaan irti, vaan käänny reunassa ympäri ja jatka leikkaamista, aivan kuin kuorisit appelsiinia. Lopulta yhdestä paidasta tulisi olla jäljellä vain yksi iso paitasuikale.
3. Levitä suikaleet suoriksi ja yhdistä ne tekemällä solmu yhteen päähän.
4. Letitä suikaleet kunnes ne ovat kaikki yhdessä.
5. Kievota letit ympyräksi, kotilon tavoin.
6. Lopuksi ompele ne keskeltä ulospäin, kiinnittäen jokaisen letin viereiseen lettiin.

Mitä enemmän paitoja käytät, sitä moninaisempia kuoseja saat. Muista vaihdella värejä ja kuoseja, ja kokeile paksumpia paitoja paremman ja vahvemman maton valmistamiseksi.

Kuten näet, ei ole mitään syytä heittää pois vanhoja vaatteita. Pienellä luovuudella niistä voi valmistaa koristeellisia käsitöitä kotiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Brown, Sass. Eco Fashion: Moda con conciencia ecológica y social. Blume, 2010.
  • Castro, M. “La moda ecológica y el reciclaje como alternativas de desarrollo de las MYPIMES.” Costa Rica. Cuadernos del Centro de Estudios en Diseño y Comunicación. Ensayos (2013): 81-99.
  • Pérez, Patricia Gudiño, and Arturo Sánchez Martínez. “Reciclar moda.” Órgano de difusión del Colegio de postgraduados del CIDE, AC (2017): 223.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.