Kaneli: luontainen keino diabeteksen hoitoon
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez
Kaneli on tuttu mauste, jolla on monia terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia. Yksi näiden joukossa on kanelin kyky kontrolloida verensokeria ja auttaa täten diabeteksen hoidossa. Jos et vielä ole sitä testannut, niin aloitapa nyt kokeilemaan kanelia diabeteksen hoitoon!
Jotta saat kaiken hyödyn irti kanelin verensokeria säätelevästä vaikutuksesta, tulee sinun noudattaa tämän artikkelin ohjeistusta sen käyttöön. Voit varmistaa myös lääkäriltäsi, ettei kanelin käytöllä ole haittaa terveyteesi, mikäli sairastat monia eri vaivoja tai käytät säännöllisesti lääkkeitä.
Kokeile tätä kotona valmistuvaa kanelihoitoa, joka auttaa sinua kontrolloimaan diabetesta muutamassa viikossa.
Miten diabetesta voi kontrolloida?
Lääkäreiden mukaan tähän yleiseen tautiin ei ole parannuskeinoa, sillä diabetes johtuu kehon puutteellisesta tai muuttuneesta toiminnasta. Diabeteksesta on olemassa kaksi eri muotoa: nuoruus- eli ykköstyypin diabetes (diabetes mellitus juvenilis) johtuu insuliinin tuotannon vähenemisestä tai lakkaamisesta haimassa. Aikuis- eli kakkostyypin diabetes johtuu insuliinin käsittelyn heikkenemisestä elimistössä.
Lääkityksellä voidaan välttää verensokerin liiallinen kohoaminen ja myös terveellisillä elämäntavoilla voidaan pitkälti vaikuttaa taudin etenemiseen ja oireiluun. Diabeteksen hoidossa tuleekin pitää mielessä kolme asiaa:
- Terveellinen ruokavalio
- Säännöllinen liikunta
- Lääkitys ja ravintolisät
Näillä tekijöillä voidaan vaikuttaa etenkin aikuisiän diabatekseen.
Kanelin hyödyt
Kaneli on mauste, jonka maku on makean aromaattinen. Sillä on myös lievästi tulinen vaikutus runsaasti käytettynä. Kaneli sopii hyvin moneen eri ateriaan ja sitä käytetään runsaasti etenkin aasialaisessa keittiössä, länsimaissa kaneli on tuttu makeista herkuista, kuten leivoksista ja kekseistä.
Kanelilla on monia terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia:
- Kaneli kiihdyttää verenkiertoa ja ehkäisee veren hyytymistä
- Kaneli auttaa lievittämään kuukautiskipuja
- Kaneli nostattaa seksuaalista halukkuutta
- Kaneli ehkäisee suonikohjujen muodostumista
- Kanelilla on tulehdusta hillitsevä vaikutus
- Kanelilla on antibakteerinen ja sientä tappava vaikutus
- Se stimuloi ruuansulatusjärjestelmää
- Se säätelee kehon rasvakudoksen muodostumista ja kertymistä
Millainen kaneli on parasta?
Kanelista on olemassa monta eri muotoa, mutta parhain näistä on Intiasta ja Sri Lankasta kotoisin oleva Ceyloninkaneli (Cinnamomum Zeylanicum).
Ceyloninkaneli on kaneleista makein ja se sisältää eniten lääkinnällisiä hyötyjä. Tästä syystä käytämme Ceyloninkanelia alta löytyvässä reseptissä.
Kaupoissa on yleisesti saatavilla edullista kiinalaista tai Cassiakanelia, mutta tällainen kaneli on heikompilaatuista, eikä se sisällä yhtä paljon terveyshyötyjä.
Makeuta juoma stevialla
Makeuttaaksesi tämän juoman voit käyttää steviaa. Stevia saadaan alunperin Paraguaysta kotoisin olevasta kasvista, ja se antaa mukavan tujauksen makeutta ilman tarvetta sokerille. Stevia ei nostata verensokeriarvoja liikaa, vaan päinvastoin auttaa kontrolloimaan verensokeria.
Stevialla on monia muitakin terveyshyötyjä:
- Parantaa ruuansulatusta
- Stevia sopii ihanteellisesti laihdutuskuurin aikana nautittavaksi, sillä se ei sisällä ollenkaan kaloreita
- Stevia alentaa verenpainetta
- Se vähentää ahdistusta ja stressiä
- Se vauhdittaa nesteiden poistumista elimistöstä
- Se vahvistaa puolustusjärjestelmää
- Se ehkäisee reikien syntymistä hampaissa
- Ehkäisee ummetusta
- Nopeuttaa haavojen parantumista
Missä muodossa steviaa tulee käyttää?
Voit käyttää käsittelemätöntä tai käsiteltyä steviaa eri muodoissa; jauheena, nesteenä, tabletteina jne.
Mikäli haluat varmistaa että saat kaiken irti stevian lääkinnällisestä vaikutuksesta, tulee sinun käyttää puhdasta steviaa, joka on uutettu kasvin lehdistä. Stevialla on tumma väri ja sen maku muistuttaa lakritsia.
Käyttäessäsi steviaa leipomiseen, voit käyttää käsiteltyä steviaa. Tällä on huomaamattomampi maku, mutta sen lääkinnällinen vaikutus on heikentynyt. Stevia on loistava makeutusvaihtoehto diabeetikoille, sillä se ei vaikuta verensokeriin.
Kokeile kanelia diabeteksen hoitoon
Ainekset
- 1 tl jauhettua Ceyloninkanelia
- 2 rkl kuivattuja stevian lehtiä
- 1 litra vettä
Valmistus
- Kiehauta vesi aamulla, ja kun vesi alkaa poreilla, lisää jauhettu kaneli ja stevian kuivatut lehdet.
- Poista kattila liedeltä ja peitä kannella. Anna juoman uuttua vähintään 10 minuuttia.
- Voit käyttää jauhetun kanelin sijasta kokonaisia kanelitankoja, annan näiden uuttua 15 minuuttia.
Näin nautit juoman:
Saadaksesi kaiken hyödyn irti tästä hoidosta, se tulee jakaa pieniin annoksiin, jotka voidaan nauttia päivän aikana seuraavasti:
- 1 kupillinen aamiaisen yhteydessä
- 2 kupillista ennen lounasta
- 2 kupillista iltapäivällä ennen illallista
Muita neuvoja
Sen lisäksi että käytät kanelia diabeteksen hoitoon, on syytä pitää mielessä myös seuraavat seikat:
- Vältä sokerin ja sokeristen ruokien syömistä.
- Vähennä hiilihydraattien määrää ruokavaliossa, ja vältä etenkin leipää, pizzaa, ranskalaisia ja muita epäterveellisiä ruokia.
- Nauti monta pientä ateriaa päivän aikana, vältä suuria annoksia.
- Voit nauttia oluthiivaa tai muita ravintolisiä.
Suosittelemme sinua myös lisäämään seuraavia aineksia ruokavalioosi, ne toimivat erityisen hyvin diabeetikoiden ruokavaliossa ja auttavat kontrolloimaan verensokeria:
- Herneet toimivat kasviperäisenä insuliinina.
- Vesikrassi on täynnä kromia, tämä auttaa säätelemään veren glukoosia.
- Kaura ehkäisee verensokeripiikkejä.
Jos kärsit diabeteksesta, tulee sinun aina noudattaa lääkärin antamia ohjeita ja ottaa sinulle määrätyt lääkkeet. Älä muuta ruokavaliotasi ilman lääkärin suostumusta, äläkä koskaan jätä lääkkeitäsi ottamatta tai yritä korvata lääkkeitä luontaisilla hoidoilla.
Kokeile kanelia diabeteksen hoitoon!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, M. M., Khattak, K. N., & Anderson, R. A. (2003). Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People with Type 2 Diabetes. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/diacare.26.12.3215
- Mang, B., Wolters, M., Schmitt, B., Kelb, K., Lichtinghagen, R., Stichtenoth, D. O., & Hahn, A. (2006). Effects of a cinnamon extract on plasma glucose, HbA1c, and serum lipids in diabetes mellitus type 2. European Journal of Clinical Investigation. https://doi.org/10.1111/j.1365-2362.2006.01629.x
- Gruenwald, J., Freder, J., & Armbruester, N. (2010). Cinnamon and health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408390902773052
- Akilen, R., Tsiami, A., Devendra, D., & Robinson, N. (2012). Cinnamon in glycaemic control: Systematic review and meta analysis. Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2012.04.003
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.