Jos teit kaikkesi suhteen pelastamiseksi, voit kävellä pois katumatta

toukokuu 28, 2017
Jotta parisuhde toimisi, kummankin on tehtävä oma osansa. Jos suhde on vain toisen harteilla, se uuvuttaa lopulta.

Jos teet kaiken mahdollisen saadaksesi parisuhteesi toimimaan, etkä siitä huolimatta saa muuta kuin moitteita, tyytymättömyyttä ja itkuisia öitä, voit kävellä pois katumatta. Voit lähteä pää pystyssä säilyttäen arvokkuutesi: aika parantaa särkyneen sydämen.

Kun aloitat parisuhteen jonkun kanssa, sinusta tuntuu lähes aina siltä, että kyseinen henkilö on se oikea. Tai ainakin olet toiveikas sen suhteen, että kyseessä on se oikea. Ja se on koko jutun tarkoitus, sillä aivot eivät pidä epävarmuuksista. Eläminen ajatellen, että jokin asia roikkuu vain hiuskarvan varassa, tarkoittaa ajan, energian ja sydämen panostamista sellaiseen asiaan, joka saattaa hyvinkin epäonnistua.

Kun aloitat suhteen jonkun kanssa, sinulla on tarve uskoa, että kumpikin tulee investoimaan suhteeseen saman verran ja että suhde on sijoituksen arvoinen. Kun kyseessä on rakkaus, ihmiset haluavat ennen kaikkea tuntea olonsa turvallisiksi ja uskoa, että side tulee kestämään. Tämä antaa molemman osapuolen kasvaa yksilöinä ja rakentaa tulevaisuutta yhdessä, kummankin pyrkiessä kohti samaa päämäärää.

Niin surulliselta kuin tämä saattaakin vaikuttaa, näin ei aina tapahdu. Parisuhteet voivat muuttua hauraiksi ja hajota aivan kuten luut. Tällöin rakkaus muuttuu aseeksi, joka pystyy vahingoittamaan. Se pystyy tuhoamaan itsetuntosi ja loukkaamattomuutesi.

Puhutaan tästä aiheesta lisää. Kaivaudutaan syvälle niihin monimutkaisiin eroihin, joissa parisuhteen päättäminen hyvällä tavalla tarkoittaa oman sydämen parantamista, jotta voisit siirtyä elämässäsi eteenpäin.

Terveen parisuhteen avaintekijät

halaus

Mikä saa suhteen kestämään? Mikä saa teidät etääntymään toisistanne? Niin oudolta kuin tämä saattaakin vaikuttaa, ja kuten jo aiemmin osoitimme, rakkaus yksinään ei koskaan riitä.

Ihmissuhteet on tehty monista pienistä palasista ja monista eri aineksista, jotka voivat tehdä rakkaudesta makeaa tai kitkerää.

80-luvun alussa kehitettiin malli, joka on yhä osa relationaalisen psykologian alaa. Sitä kutsutaan investointimalliksi. Tämän mallin mukaan suhde kestää vain, jos seuraavat 3 kohtaa toteutuvat:

  • Pari sitoutuu toisiinsa vakaasti, kunhan parisuhteen perusosaset täyttyvät: läheisyys, ymmärrys, hyvä kommunikaatio, kunnioitus, hauskuus, turvallisuus, seksuaalisuus jne.
  • Kumpikin saa tyydytystä suhteessa. Kumpikaan ei tunne oloaan turhautuneeksi tai rajoittuneeksi toisen kohtelun takia. Toisin sanoen, suhteen osapuolet kunnioittavat toisiaan ja rikastuttavat toisiaan psyykkisesti.
  • Suhteessa ei myöskään ole valtapelejä, vaan siinä on tasapaino, jossa molemmat antavat aikaa, tunteita ja resursseja yhtä paljon.

Jos side on katkeamassa… taistele!

parisuhteesi loppu

Olet luultavasti lukenut itseapuoppaista tai henkilökohtaista kasvua käsittelevistä kirjoista, että kannattaa vain ”repäistä laastari irti”, kun jokin suhteessa ei toimi.

Sinun ei kuitenkaan tarvitse mennä äärimmäisyyksiin. Itse asiassa tiedät jo varmasti, että kun rakastat jotakuta, ei ole helppoa vain hankkiutua eroon kyseisestä ihmisestä. Tämä pätee sillonkin kun tiedostat, että kaikki ei suju suhteessa niin kuin pitäisi.

Kun pari on ajautumassa erilleen, se saattaa johtua useista eri tekijöistä. Emme tarkoita vain selkeästi nähtävissä olevia asioita, kuten pettämistä, loukkausta, hyväksikäyttöä tai halveksuntaa.

Tarkoitamme parisuhdetta, joka muuttuu kylmäksi ilman, että edes tiedostat miksi.

  • Jos suhteessa on edelleen rakkautta, suhde ansaitsee huolenpitoa kuin kallein aarre.
  • Jos taistelet pitääksesi parisuhteesi pinnalla ja teet kaiken voitavan rakentaaksesi sille siltoja, tunnet olosi paljon paremmaksi, vaikka yrityksesi epäonnistuisivatkin.
  • Saattaa vaikuttaa ristiriitaiselta, mutta ei ole mitään pahempaa tunnetta kuin päästää irti rakkaudesta ja jäädä pohtimaan, olisitko voinut tehdä jotakin enemmän sen pitämiseksi hengissä.

Se, että ymmärrät täysin saavuttaneesi omat rajasi mahdollistaa sen, että voit hyväksyä ja kohdata surun tyynempänä.

Lue, mitkä ovat 6 tyytyväisten pariskuntien tapaa

Rajat, joita ei tulisi koskaan ylittää

nais-miessakset

Varo: rakkaudessakin on rajat.

Kaikki asiat, joita teet suhteen pelastamiseksi henkilökohtaisessa taistelussasi, eivät ole sen arvoisia. Kaikki tavat eivät ole sopivia suhteen pitämiseksi hengissä.

Mitä tulee omaan panostukseesi suhteen pelastamiseksi, ei ole hyvä olla ainoa, joka antaa suhteelle kaikkensa. Älä menetä arvokkuuttasi, itsetuntoasi tai identiteettiäsi. Missään taistelussa ei ole järkeä, kun on selvää, että rakkaus on lopullisesti sammunut.

Toisaalta sinun tulisi miettiä pitkään ja hartaasti, kannattaako sinun antaa jollekin jo useasti epäonnistuneelle ihmiselle toinen mahdollisuus.

Suhde ansaitsee kaiken ponnistelusi, kunhan olet varma siitä, että toinen henkilö on sen arvoinen. Lisäksi se on sen arvoista vain, jos suhteessa on kunnioitusta ja rakkautta.

UUTISIA VERKOSSA