Illalla lukemisen hyödyt aivoille

Olet kenties kuullut miten lukeminen hyödyttää aivoja, mutta tiedätkö mitä erityistä illalla tapahtuu? Nyt kerromme kaiken illalla lukemisen vaikutuksesta mieleesi.
Illalla lukemisen hyödyt aivoille

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Lukeminen illalla tuottaa aivoille hyötyä monellakin tapaa. Kaikki tietävät, että lukeminen on tärkeää, mutta miten se vaikuttaa aivoihin? Miten lukeminen parantaa aivojen toimintaa?

Koska nykyisin lapset käyttävät teknologiaa jo hyvin nuoresta iästä lähtien, ovat monet ovat korvanneet lukemisen videopeleillä, sosiaalisella medialla, elokuvilla ja tv-ohjelmilla, jotka eivät vaadi yhtä paljon “vaivannäköä” kuin lukeminen.

Se on kuitenkin aktiviteetti joka hyödyttää ihmistä monella tapaa, erityisesti iltaisin.

Lukeminen iltaisin parantaa muistia

nainen lukee sohvalla

Muistat kenties kuulleesi joskus opiskeluaikoina, että lukeminen iltaisin on paras tapa pitää mielessä ne asiat joita yritetään muistaa. Olet ehkä myös kokeillut tätä neuvoa itsekin. Mutta toimiiko se ihan oikeasti?

Ihmisen aivot toimivat tehokkaammin yöllä kuin päivällä. Mutta miksi? Siksi, että kun lepäät ja nukut, kaikki energiasi pystyy keskittymään juuri aivoihin. Jos olet lukenut ennen nukkumaanmenoa, lukemasi asiat tulevat pysymään päässäsi paljon paremmin.

Eli jos olet joskus kokeillut kyseistä neuvoa, olet varmasti huomannut sen olevan toimiva. Lisäksi ihminen keskittyy paremmin illalla, joten lukeminen ja jonkin hyödyllisen oppiminen juuri illalla on hyvä valinta.

Se harjoittaa aivoja

Toinen lukemisen hyöty iltaisin on se, että näin autat antamaan aivoillesi hiukan “liikuntaa”. Aivan kuten voit tehdä fyysisiä harjoituksia saadaksesi terveemmän ja notkeamman kehon, voit harjoittaa aivojasi parantaaksesi muistiasi (muun muassa asioiden mieleen tuomisen nopeuden suhteen).

Kun luet ennen kuin menet nukkumaan, harjoitat siis aivojasi. Siihen keskittyminen, mitä luet, harjoittaa aivojasi nukkuessasi, ja aivot ovat tällöin töissä.

Miten lukeminen sitten tarkemmin ottaen “treenaa” aivoja? Se auttaa ihmistä vastaamaan nopeammin. Tämä voi olla hyvin hyödyllistä silloin, kun joudut puhumaan yleisön edessä tai jos tapahtuu jotakin odottamatonta ja joudut toimimaan nopeasti.

Aivoharjoitukset parantavat myös älykkyyttä. Muista, että aivosi joutuvat ajattelemaan paljon kun luet, mikä parantaa mielikuvitustasi. Tämä voi auttaa sinua tulemaan luovemmaksi.

Lukeminen illalla auttaa ehkäisemään sairauksia

Illalla lukeminen voi jopa ehkäistä eräitä sairauksia. Kun kyseessä on säännöllinen tapa, saat siitä lähes kaikki aiemmin kuvaamamme hyödyt aivoillesi.

Tämä voi olla erityisen tärkeää silloin, kun henkilöllä on riski saada Alzheimerin tauti tai muu vastaava sairaus. Harjoittamalla aivojasi ja tehostamalla muistiasi suojaat itseäsi tätä sairautta vastaan.

lukeminen illalla auttaa aivoja

Entäpä sitten, jos Alzheimer kuitenkin kehittyy? Vaikka eräät asiat ovatkin hallitsemattomia, eikä niille siis voida tehdä mitään, lukeminen voi saada sairauden ilmenemisen viivästymään tai hidastaa sen etenemistä sen jo ilmettyä.

Kuten huomaat, aivot voivat saada illalla lukemisesta monia hyötyjä. Tämä on se hetki päivästä jolloin olet lepoasennossa, rauhoittuneena, ja mikäpä sopisi silloin paremmin kuin jonkin kiinnostavan kirjan lukeminen. Näin saat myös edistettyä unensaantiasi.

Lue aiheesta lisää: Kuinka rohkaista lapsia lukemaan

Joka tapauksessa lukeminen kannattaa aina – mihin aikaan päivästä tahansa. Jos mieluummin luet aamiaisella, päivän puolivälissä tai iltapäivällä, sekin toki sopii! Saat siitä paljon niitä samoja hyötyjä, joita illalla lukeminen tarjoaa.

Yöllä aivojesi toiminta kiihtyy, ja ne pystyvät hyötymään tehokkaasti ennen nukahtamista lukemistasi asioista. Mikä tahansa päivän hetki on kuitenkin hyvä valinta lukemiselle, sillä lukeminen kannattaa aina.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.