Hyviä uutisia: syöpä voidaan nyt havaita verikokeella

Vaikka tämä tekniikka onkin vielä kokeiluvaiheessa, kyseessä on merkittävä lääketieteellinen edistysaskel. Siitä voidaan saada vaihtoehto hankalille testeille syövän havaitsemiseksi aikaisessa vaiheessa. Tässä artikkelissa kerromme lisää, joten jatka lukemista!
Hyviä uutisia: syöpä voidaan nyt havaita verikokeella

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Eräät CSIC-järjestön toteuttamat tutkimukset ovat tuottaneet kiinnostavaa tietoa, joka on avuksi jotta syövän havaitseminen olisi mahdollista jo sen alkuvaiheissa.

Näin kasvaimet voidaan diagnosoida aikaisessa kehitysvaiheessa pelkän verikokeen avulla.

Piakkoin tämä tekniikka, joka vahvistaa DNA:ta, tulee olemaan käytettävissä lääketieteellisissä laboratorioissa ympäri maailmaa, ja sen kehittäjinä ovat espanjalaiset tiedemiehet.

Nämä edistysaskeleet ovat hyvin tärkeitä jotta syövän havaitseminen mahdollistetaan jo sairauden alkuvaiheessa yksinkertaisen verikokeen avulla.

CSIC-tutkimus

pinkki nauha

Tieteilijöiden ryhmä CSIC-järjestössä on kehittänyt ensimmäisen ratkaisun, jonka avulla pieniä määriä DNA:ta voidaan vahvistaa.

  • Laboratoriot tarvitsevat hiukan verta, jotta sitä voidaan luokitella, tulkita ja analysoida.
  • Seuraavassa vaiheessa tehdään sitten arviointi, jotta voidaan nähdä, onko tutkittavalla ihmisellä syöpää käsittävä kasvain.

Tämä uusi menetelmä jonka avulla syövän havaitseminen on nopeampaa on jo käytössä espanjalaisissa sairaaloissa, ja sillä on kaksi mahtavaa etua:

  • Se ei ole hankala potilaalle (pelkkä verikoe riittää).
  • Se havaitsee kasvaimet niiden alkuvaiheissa.

Luis Blanco, joka työskentelee Severo Ochoa Biological Molecular Center of the CSIC -keskuksessa Espanjassa, on todennut, että kyseinen löydös tulee olemaan edistys, jolla on samanlainen merkitys kuin aikoinaan oli magneettikuvauksella sen kehittämisvaiheessa.

Tutkimuksen tulevaisuus ja syövän havaitseminen alkuvaiheessa

solusalpaajat ovat vieneet hiukset

Vaikka onkin saavutettu tärkeitä edistyksiä syövän hoidossa, on tärkeää jatkaa tätä tutkimusta.

Tämä on ainoa tapa, jolla näitä tekniikoita voidaan soveltaa suuremmissa määrin syöpäkasvainten diagnosoimiseksi jo alkuvaiheissa. Näin voidaan myös diagnosoida muun tyyppisiä perinnöllisiä sairauksia.

Kyseiset tekniikat tunnetaan nanosensori-biomarkkereina syövän havaitsemiseksi. Niistä tulee käyttökelpoisia vaihtoehtoja, jotta ei tarvita ottaa potilaalle vaikeita koepaloja.

Paksusuolensyövän oireet

Normaalisti paksusuolensyöpä kehittyy siksi, että paksusuolen tai peräsuolen solujen toiminta on epänormaalia. Tällöin ne jakautuvat hallitsemattomasti, kunnes ne muodostavat huonolaatuisen kasvaimen.

Tämän tyypin syöpä tuppaa alkamaan siten, että muodostuu pieni polyyppi paksusuolen ja peräsuolen sisäpinnan kudoksessa.

Nämä polyypit ilmenevät erilaisissa muodoissa: kohollaan olevina tai tasaisina. Kohonneet polyypit voivat olla sienen muotoisia, ja ne voivat ilmetä ilman vartta tai varren käsittäen.

Testien mukaan polyypit kehittyvät hyvin usein yli 50-vuotiaille, ja suurimmassa osassa ei ole syöpää aiheuttavia ominaisuuksia.

Mitä tekijät lisäävät riskiä saada tätä syöpää?

  • Syövän esiintyminen suvussa ja korkea ikä ovat pääasialliset tekijät.
  • On myös muita vaikuttavia tekijöitä, kuten esimerkiksi runsas alkoholin juonti, liikalihavuus, liikunnan puutteellisuus, tupakointi ja epätasapainoinen ruokavalio.
  • On myös tiettyjä ihmisryhmiä, joilla on tavallista korkeampi riski saada tätä syöpää – näihin kuuluvat ne, joilla on haavainen paksusuolentulehdus tai Crohnin tauti.

Paksuolensyövän havaitseminen

vaaleanpunainen nauha on rintasyövän symboli

Jatkuvat edistysaskeleet lääketieteessä ovat tehneet aikaisen havaitsemisen mahdolliseksi myös paksusuolen syöpää koskien. Siksi lääkärit suosittelevatkin testejä jo ennen kuin ihminen huomaa oireita tästä sairaudesta.

Tässä käytetään useita menetelmiä kyseisen syövän havaitsemiseksi.

Lääkärit suosittelevat aikaisen havaitsemisen menetelmää paksusuolensyövän kohdalla, jos ihminen on 50-vuotias, ja tämä sama testi tulisi tehdä joka toinen vuosi.

Joillakin on perheessään historiaa tätä sairautta koskien, lääkärit suosittelevat, että nämä henkilöt kävisivät testeissä aikaisemmin kuin 50-vuotiaina ja myös useammin kuin muut.

Yksi tavallisimmista tutkimuksista on ulosteessa piilossa olevan veren etsintä.

  • Tähän testiin tarvitaan apteekista saatava putkella varustettu pussi, johon laitetaan laboratorioon päätyvä näyte.
  • Kanteen on kiinnitetty pieni tikku, jota voit käyttää laittaaksesi ulosteen putkeen ja sulkeaksesi putken.

Testitulokset

  • Jos ulosteessa ei ole verta, kasvainta ei luultavasti ole. Tästä huolimatta, kuten jo sanoimmekin, tarvitaan silti testin toistaminen joka toinen vuosi.
  • Muista, että veren havaitseminen ulosteessa ei välttämättä tarkoita sitä, että kyseessä on paksusuolensyöpä.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Raúl M. Luque, Laura M. López-Sánchez, Alicia Villa-Osaba, Isabel M. Luque, Ana L. Santos-Romero, Elena M. Yubero-Serrano, María Cara-García, Marina Álvarez-Benito, José López-Miranda, Manuel D. Gahete, Justo P. Castaño. Breast cancer is associated to impaired glucose/insulin homeostasis in premenopausal obese/overweight patients. https://doi.org/10.18632/oncotarget.20399 Oncotarget.
  • Marina. L. Yubero, Priscila M. Kosaka, Álvaro San Paulo, Marcos Malumbres, Montserrat Calleja, Javier Tamayo. Effects of energy metabolism on the mechanical properties of breast cancer cells. Communications Biology. DOI: 10.1038/s42003-020-01330-4
  • Cohen, J. D., Li, L., Wang, Y., Thoburn, C., Afsari, B., Danilova, L., … Papadopoulos, N. (2018). Detection and localization of surgically resectable cancers with a multi-analyte blood test. Science. https://doi.org/10.1126/science.aar3247
  • Montani, F., Marzi, M. J., Dezi, F., Dama, E., Carletti, R. M., Bonizzi, G., … Bianchi, F. (2015). MiR-test: A blood test for lung cancer early detection. Journal of the National Cancer Institute. https://doi.org/10.1093/jnci/djv063
  • Uttley, L., Whiteman, B. L., Woods, H. B., Harnan, S., Philips, S. T., & Cree, I. A. (2016). Building the Evidence Base of Blood-Based Biomarkers for Early Detection of Cancer: A Rapid Systematic Mapping Review. EBioMedicine. https://doi.org/10.1016/j.ebiom.2016.07.004
  • Picher, A. J. et al. TruePrime is a novel method for whole-genome amplification from single cells based on TthPrimPol. Nat. Commun. 7, 13296 doi: 10.1038/ncomms13296 (2016).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.