Näitä ruokia kannattaa syödä aamiaisella
Mitä ruokia nautit yleensä tyhjään mahaan? Emme aina valikoi kaikkein parhaimpia ruoka-aineita aamiaiseksi, sillä aamulla saattaa olla kova kiire, eikä asiaa välttämättä ehdi ajattelemaan sen kummemmin. Osa ei syö aamupalaa ollenkaan, kun taas osa nauttii liian raskaita ja epäterveellisiä ruokia aamiaiseksi.
On suositeltavaa pysähtyä ja suunnitella huolella päivän ensimmäinen ateria, sillä se mitä syöt aamupalaksi vaikuttaa pitkälti energiatasoosi ja suoritukseesi koko päivän ajan. On tärkeää miettiä saatko riittävästi energiaa aamiaisesta päivän aktiviteetteja varten. On myös suositeltavaa miettiä nauttimasi ruuan hyötyjä ja sitä, mitä mineraaleja ja vitamiineja ruuastasi saat.
Jos et ole varma siitä mitä sinun kannattaa syödä ja mitä välttää aamuisin, jatka lukemista: tästä artikkelista saat parhaat vinkit aamupalan suunnitteluun.
9 ruokaa, joita kannattaa syödä aamiaisella
Kun syöt ruokaa tyhjään mahaan aamuisin, on tärkeää valikoida mahdollisimman luonnollisia ruoka-aineita, joista saa monipuolisesti ravintoaineita. Hyviä vaihtoehtoja ovat:
1. Kaura
Kaurasta saat helposti sulavaa kuitua, josta on hyötyä seuraavilla tavoilla:
- Kaura edesauttaa ruuansulatuksen toimintaa
- Kaura vähentää kolesterolin määrää verenkierrossa
- Kaura pitää sinut kylläisenä pidempään
- Kaura suojaa vatsaa liikahappoisuudelta ja sen aiheuttamilta oireilta
2. Kananmunat
Kananmunat soveltuvat nautittavaksi tyhjään mahaan, sillä niistä saa runsaasti proteiinia, joka pitää sinut kylläisenä pitkään.
Voit nauttia kananmunat keitettyinä, paistettuina tai kokkelina, mutta muista välttää liiallista rasvan käyttöä niitä valmistaessasi.
3. Mustikat
Mustikka on terveellinen marja, joka soveltuu ihanteellisesti aamiaiselle. Mustikoita voi ripotella puuron pinnalle, jogurttiin tai murojen sekaan. Mustikat tehostavat muistin toimintaa ja verenkiertoa, samalla ne alentavat verenpainetta.
Suositeltua lukemista: Mikä on helpoin ja terveellisin aamiainen?
4. Saksanpähkinät
Saksanpähkinät sisältävät runsaasti seleeniä ja ne auttavat vähentämään vatsan hapokkuutta tasapainottamalla pH-arvoja. Tämä vähentää riskiä refluksitautiin, närästykseen sekä vatsahaavaan. Saksanpähkinöiden suositeltu päiväannos on 5 pähkinää. Voit paloitella pähkinät ja lisätä ne puuroon tai muroihin.
5. Papaija
Papaija tehostaa ruuansulatusta, sillä se sisältää papaiini-entsyymiä. Tämä entsyymi tehostaa ruuansulatusta ja vähentää suolistosyövän riskiä. Papaija sisältää lisäksi kuitua sekä E- ja C-vitamiineja, jotka suojaavat elimistöä vapaiden radikaalien haittavaikutuksilta. Nauti kupillinen papaijaa vähintään kolme kertaa viikossa.
6. Tattari
Tattari on terveellinen viljakasvi, joka sisältää runsaasti proteiinia, rautaa ja vitamiineja. Tattarista on saatavilla useita eri muotoja: tattarijauhoista voi valmistaa pannukakkuja, tattarihiutaleet puolestaan soveltuvat puuroon ja smoothieihin.
7. Vehnänalkio
Jo kaksi ruokalusikallista vehnänalkioita päivässä riittää tehostamaan ruuansulatuksen toimintaa. Vehnänalkiosta saat myös:
- 15 % päivittäisestä E-vitamiinisuosituksesta
- 10 % päivittäisestä foolihapposuosituksesta
Vehnänalkio on loistava vaihtoehto perinteisille muroille, jotka ovat täynnä sokereita ja lisäaineita.
8. Täysjyväviljat
Täysjyvää on parasta nauttia aamuisin, sillä näin niiden sisältämät hiilihydraatit palavat päivän aikana.
9. Hedelmät
Aamupala on paras aika päivästä suuren hedelmämäärän nauttimiseen, sillä tyhjään mahaan nautittuna hedelmät sulavat helposti ja vaivattomasti. Valmista tuore hedelmäsalaatti tai lisää hedelmiä ja marjoja jogurttiin tai puuroon.
Vältä näitä ruokia aamiaisella
Nyt kun tiedät, mitä tyhjään mahaan kannattaa aamuisin nauttia, on sinun syytä tietää myös se, mitä ruokia kannattaa aamuisin välttää.
Tomaatti
Tätä ruoka-ainetta kannattaa välttää aamuisin, sillä se sisältää runsaasti happoja, jotka lisäävät mahahappojen määrää ja voivat johtaa närästykseen ja muihin inhottaviin oireisiin.
Säästä tomaatti lounaalle tai illalliselle.
Kahvi tai tee
Kahvin tai teen nauttiminen tyhjään mahaan johtaa usein pahoinvointiin tai vatsavaivoihin. Etenkin kahvin nauttiminen lisää mahan hapokkuutta ja voi johtaa inhottaviin närästysoireisiin heti aamusta.
Jos haluat nauttia teetä aamulla, valikoi sellainen teelaatu, joka ehkäisee edellä mainittuja vaivoja. Minttu ja kamomilla ovat hyviä vaihtoehtoja aamuisin nautittavaksi.
Suositeltua lukemista: Poista munuaiskiviä inkivääri-kurkumateellä
Leivokset
Leivokset, kuten croissantit ovat yleinen aamupalavaihtoehto etenkin Etelä- ja Länsi-Euroopassa, mutta raskaita leivoksia ei kannata nauttia aamun ensitunteina.
Leivosten sisältämä hiiva voi ärsyttää vatsaa ja johtaa ilmavaivoihin.
Sitrushedelmät
Sitrushedelmiä ei tule poistaa ruokavaliosta kokonaan, sillä ne ovat yksi terveellisimmistä hedelmistä, mutta niitä kannattaa välttää aamuisin. Sitrushedelmien sisältämät hapot voivat johtaa närästykseen ja muihin vatsavaivoihin.
Jos haluat nauttia sitrusmehua aamuisin, älä tee sitä joka aamu, vaan säästä herkullinen mehu esimerkiksi viikonloppuaamuihin.
Hiilihapolliset juomat
Näitä kannattaa välttää aina ja etenkin aamuisin. Hiilihapotetut juomat lisäävät riskiä ylipainoon ja ne vaurioittavat hampaiden lisäksi vatsalaukun limakalvoa: tämä voi johtaa verenkierron heikkenemiseen vatsassa, jolloin ruuansulatus hidastuu ja ummetusta ilmenee.
Valitse aina terveellisiä ja luontaisia aineksia
Kuten tästä artikkelista käy ilmi, terveellisen ruokavalion noudattaminen ei ole hankalaa. Kun tiedät mitä aineksia sinun kannattaa syödä aamuisin ja mitä välttää, varmistat että saat parhaimman mahdollisen aloituksen päivällesi.
Valitse nautittavaksesi ruokia, jotka tehostavat ruuansulatusta ja pitävät vatsan hapokkuuden normaalilla tasolla. Varmista, että saat aamiaisestasi runsaasti vitamiineja ja proteiinia, sillä näin ehkäiset näläntunnetta lounaaseen saakka.
Kun suunnittelet viikon aamiaiset etukäteen esimerkiksi sunnuntaina, varmistut siitä että syöt aina terveellisesti, etkä kiireessä pääse unohtamaan terveellisiä ruokailutottumuksia.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
Rampersaud, G. C., Pereira, M. A., Girard, B. L., Adams, J., & Metzl, J. D. (2005). Breakfast habits, nutritional status, body weight, and academic performance in children and adolescents. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/j.jada.2005.02.007
Tim Morris. (2003). Breakfast. Gastronomica. https://doi.org/10.1525/gfc.2003.3.3.67
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.