Miksi huuliherpes palaa aina uudelleen?

Virus aktivoituu monista eri syistä. Aina virus ei kuitenkaan aiheuta mitään oireita.
Miksi huuliherpes palaa aina uudelleen?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Monet ihmiset kärsivät uusiutuvista sairauksista ja terveysongelmista, jotka vaikuttavat eri elimissä. Geneettiset seikat, huono elämäntyyli ja puutokset ravinnossa voivat altistaa sairauden uusiutumiselle. Yksi yleisimmistä tällaisista ongelmista on huuliherpes eli yskänrokko ja sen aiheuttamat ikävät rakkulat huulissa. Yleensä yskänrokko on vain kosmeettinen haitta, eikä siitä ole terveydelle vaaraa.

Tässä artikkelissa selvitämme, miksi huuliherpes uusiutuu ja miten sen aiheuttamia rakkuloita voi hoitaa luonnollisesti.

Mistä huuliherpeksen aiheuttamat rakkulat johtuu?

Herpesrakkula on pieni kihelmöivä patti, joka ilmenee yleensä huulissa tai suun limakalvoilla ja sen aiheuttaa herpesvirus. Yskänrokkoviruksia on kahta tyyppiä, HSV1 ja HSV2. HSV1 aiheuttaa infektion yleensä kasvoissa, HSV2 sukuelimissä. Tässä artikkelissa keskitymme HSV1-virukseen, joka on hyvin yleinen – lähes jokainen on saanut HSV1-tartunnan ja kantaa virusta elimistössään.

Uusiutuvan herpeksen ensimmäinen oire on yleensä ihon tunnottomuus, sitten kirvely ja kutina. Tuntien kuluessa tai viimeistään seuraavaan päivään mennessä ilmestyvät herpekselle tyypilliset rakkulat. Niitä on useimmiten huulessa, sierainaukoissa tai muualla kasvoissa. Niitä voi ilmestyä myös suun tai nielun limakalvolle, jopa ruokatorveen. Parantuminen vie muutamasta päivästä jopa 3–4 viikkoon. Kuumotus ja kirvely on inhottavaa, ja rakkula voi näyttää epämiellyttävältä.

Nainen hoitaa huuliherpestä

Miksi rakkulat uusiutuvat?

Jotkut kärsivät viruksen aiheuttamista rakkuloista vain kerran elämässään, mutta joillakin ne uusiutuvat satunnaisesti. Herpesvirusta ei voi tappaa tai poistaa elimistöstä, mutta se voi olla täysin oireeton pitkiä aikakausia tai koko elämän ajan.

HSV1-virustartunta saadaan yleensä lapsuudessa ja se leviää kosketuksen välityksellä. Virus tunkeutuu kehoon ihon kautta ja sijoittaa itsensä pysyvästi hermosoluihin.

Virus voi aktivoitua tietyissä tilanteissa tai tietyistä ärsykkeistä, jolloin se aiheuttaa rakkulan huulille. Ihminen ei välttämättä tiedä kantavansa virusta, eikä se välttämättä ilmene ollenkaan.

Tulehduksen laukaisijat

Viruksen laukaisijat eivät ole vielä täysin tiedossa, mutta usein rakkuloiden kehittyminen ja viruksen aktivoituminen liittyy seuraaviin tekijöihin:

  • Stressi. Stressi aiheuttaa epätasapainoa elimistössä ja hyökkää kehon puolustusjärjestelmää vastaan. Yleensä herpesviruksen aktivoituminen näkyy vasta stressaavan kauden jälkeen, eikä silloin, kun stressi on pahimmillaan. Kun keho alkaa taas rentoutua stressin jälkeen ja palauttaa normaalit toimintonsa, virus iskee ja aiheuttaa rakkulan muodostumisen.
  • Patogeenien aiheuttamat tulehdukset ja kuume altistavat herpesviruksen aktivoitumiselle.
  • Lääkitys. Tietynlaiset lääkkeet, etenkin antibiootit, voivat heikentää puolustusjärjestelmää hetkellisesti ja aktivoida herpesviruksen.
  • Hormonaaliset muutokset. Usein yskänrokko aktivoituu kuukautiskierron mukana tai raskauden aikana.
  • Äärimmäiset sääolosuhteet. Koville lämpötiloille tai niiden muutoksille altistuminen ja UV-säteily lisäävät riskiä huuliherpeksen aktivoitumiselle.
  • Ruoka-aineallergiat ja intoleranssi. Joskus keho ei pysty käsittelemään tiettyjä ruoka-aineita, kuten gluteenia, laktoosia, soijaa, hedelmiä jne… Näissä tapauksissa herpeksen reagointi voi olla vaikea jäljittää ruoka-aineiden nauttimiseen, sillä reaktio tapahtuu yleensä viiveellä.
  • Suoliston häiriöt. Tutkijoiden mukaan huuliherpes voi olla merkki tulehduksesta suolistossa tai mahavaavoista.
Maito ja herneet

Luonnolliset hoitokeinot huuliherpekseen

On tärkeää analysoida ylläolevia herpeksen aktivointia aiheuttavia tekijöitä ja pitää ne mielessä. Ehkä löydät listalta muutaman syyn, jotka johtavat kohdallasi rakkuloiden kehittymiseen ja pystyt välttelemään niitä jatkossa. Kaikkiin listalla oleviin asioihin ei kuitenkaan pysty vaikuttamaan, kuten raskaudenaikaiseen huuliherpekseen tai tulehduksen aiheuttamaan rakkulaan, mutta alentamalla stressitasoa ja välttämällä tiettyjä ruoka-aineita voit oppia kontrolloimaan herpesvirusta.

Kun rakkuloita ilmenee säännöllisesti, voit ehkäistä ja hoitaa ne näillä menetelmillä:

  • Oluthiiva. Tämä ravintolisä puhdistaa ihoa ja poistaa myrkkyjä ja kuona-aineita. Lisäksi se tasapainottaa hermoston toimintaa.
  • Auringonhattu. Tämä lääkinnällinen kasvi tunnetaan puolustusjärjestelmää vahvistavasta voimastaan. Auringonhattua voi nauttia niinä vuodenaikoina, kun olet alttiimpi tulehduksille ja sairauksille, kuten perinteiselle flunssalle tai vatsataudille. Välttämällä tulehdustaudit ehkäiset herpeksen aktivoitumista.
  • Kittivaha. Propolis eli mehiläiskittivaha on mehiläisten lehti- ja havupuiden silmuista keräämä ja sitten jalostama pihkamainen aine. Tämä luonnollinen antibiootti parantaa elimistön puolustusjärjestelmän toimintaa ja vahvistaa kehoa. Kittivahaa voi nauttia sisäisestä tai paikallisesti suoraan rakkuloille levitettynä.
  • Psyllium. Jos huuliherpeksen aktivoituminen johtuu suoliston ongelmista, tämä jänönratamon siemenistä valmistettu jauhe voi helpottaa suoliston toimintaa ärsyttämättä sitä.
huuliherpes: hoidot: kittivaha

Muista myös keskittyä hyvälaatuisen ja terveellisen ravinnon nauttimiseen, ja mikäli epäilet ruoka-aineallergiaa, juttele asiasta lääkärillesi ja varaa aika allergiatesteihin.

Poista ruokavaliostasi ne ruoka-aineet jotka eivät sovellu vatsallesi, ja näin ehkäiset huuliherpeksen aktivoitumisen ja inhottavat rakkulat.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Usatine, R. P., & Tinitigan, R. (2010). Nongenital herpes simplex virus. American Family Physician. https://doi.org/d8528 [pii]
  • Opstelten, W., Neven, A. K., & Eekhof, J. (2008). Treatment and prevention of herpes labialis. Canadian Family Physician. https://doi.org/10.1186/cc9185
  • Cunningham, A., Griffiths, P., Leone, P., Mindel, A., Patel, R., Stanberry, L., & Whitley, R. (2012). Current management and recommendations for access to antiviral therapy of herpes labialis. Journal of Clinical Virology. https://doi.org/10.1016/j.jcv.2011.08.003
  • Hijikata, Y., Yamada, S., & Yasuhara, A. (2007). Herbal Mixtures Containing the Mushroom Ganoderma lucidum Improve Recovery Time in Patients with Herpes Genitalis and Labialis. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2006.6297

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.