Henkinen köyhyys: kun sielu ei saa kaipaamaansa ravintoa

· huhtikuu 14, 2017
Voiko ihminen sairastua siitä, ettei saa riittävästi huomiota ja rakkautta? Vastaus tähän on kyllä. Mutta miksi? Otetaan selvää.

Jos et saa riittävästi henkistä huomiota, se voi aiheuttaa monia fyysisiä ja psyykkisiä ongelmia. Hellittely parantaa meitä. Halaukset saavat meidät tuntemaan olomme turvalliseksi ja rakastetuksi. Yksi katse täynnä rakkautta on helpoin tapa piristää sieluamme. Mutta mitä jos tällainen huomio puuttuu elämästä kokonaan? Voiko ihminen sairastua? Kyllä.

Ihmiset ovat luonnostaan sosiaalisia ja tunteellisia olentoja. Kaipaamme tunnesiteitä muihin ihmisiin voidaksemme selviytyä ja vahvistaa tunnetta kuuluvuudesta ryhmään. Päivittäisessä kanssakäymisessä voi kuitenkin kohdata itsekkäitä ihmisiä, jotka ovat kylmiä, petollisia ja julmia – tämä vaikuttaa suoraan itseluottamukseen. Jos kohtaat jatkuvasti pelkkää negatiivista palautetta, voit lipsua pian masennukseen ja itsetuhoisuuteen. Alat epäillä omia kykyjäsi ja kysyt itseltäsi: ansaitsenko edes tulla rakastetuksi tai kunnioitetuksi?

Tämänlainen ajattelu johtaa meidät tilaan, jossa olemme täysin puolustuskyvyttömiä; immuniteetti kärsii ja yllemme laskeutuu masennuksen syvä varjo.

Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin tähän tärkeään aiheeseen ja keskitymme henkiseen terveyteen.

Huomio kissalle

Henkiset puutteet aiheuttavat tuhoja identiteetissä

Meidät opetetaan lapsesta lähtien olemaan vahvoja. Vahvuus on tärkeä osa identiteettiä ja se voi auttaa selviämään vaikeuksista voittajana. On kuitenkin perheitä, jotka ymmärtävät henkisen vahvuuden konseptin väärin ja kieltävät lapselta läheisyyden ja lempeyden.

  • Lapsi ei voi kasvaa vahvaksi ellei hän saa halauksia, suukkoja ja muuta positiivista huomiota. Osa vanhemmista voi kokea liiallisen lellittelyn heikentävän lasta, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Rakastettu, hellitty lapsi kasvaa tasapainoiseksi aikuiseksi.
  • Teini-ikäinen ei kasva vahvaksi aikuiseksi, jos hänelle opetetaan salaamaan tunteensa.
  • He eivät myöskään voi olla vahvoja, jos heille ei anneta lupaa itkeä tai pyytää apua.
  • Tällainen lähestymistapa lapsen kasvatuksessa aiheuttaa pelkkiä tuhoja. Lapsi joka kasvaa ilman kaipaamaansa fyysistä rakkautta ja henkistä tukea, alkaa suhtautua maailmaan kylmänä ja kovana paikkana, johon hänen tulee suhtautua itseään puolustaen joka tilanteessa.
  • Lapselle voikin tästä syystä kehittyä ongelmia vihan tai raivokohtausten kanssa.
  • Jos teini-ikäinen puolestaan ei koe empatiaa tai läheisyyttä vanhempiin, hän ottaa takapakkia koko maailmasta. Hän sulkee itsensä henkisen muurin sisään, jossa kukaan ei voi satuttaa.
  • Tämä on harmillista ja vaikeaa. Ihmiset, jotka viettävät elämänsä ovet kiinni maailmaan päin voivat kehittää monia henkisiä ongelmia, kuten masennusta.

Elämässä on hetkiä, jolloin sisäinen voimamme pulpahtelee pinnalle. Tämä tapahtuu usein tilanteissa, joissa meille tärkeät ihmiset suhtautuvat meihin ”negatiivisilla sivalluksilla”. Tutustumme tähän ilmiöön lähemmin alla.

Henkinen köyhyys kasvaa sanoista

Puun lehdessä sydänreikä

Joskus sanat satuttavat enemmän kuin fyysinen väkivalta. Kielellä on vahva vaikutus, jonka avulla voidaan kommunikoida tunteita ja rakentaa rakastavia, onnellisia siteitä muihin, mutta sillä voidaan myös hajottaa. Muista:

  • Jos rakkaat ihmiset kommunikoivat kanssamme pelkästään huutaen tai olemalla jatkuvasti negatiivisia, alamme kärsiä henkisestä kivusta, jolla on seurauksia.
  • Kunnioittavien, positiivisten ja merkityksellisten sanojen lisäksi meidän on tunnettava olomme ymmärretyiksi ja kuulluiksi.
  • Viestin välittäminen ei ole ainoa kommunikoinnin osa-alue. On myös tärkeää pystyä kuuntelemaan empaattisesti, rakentavasti ja aktiivisesti.

Suhde josta puuttuu kiintymyksen merkit, ei ole aito

Halaus

Rakkaus, johon ei kuulu päivittäinen fyysinen koskettaminen tai pienet, mutta tehokkaat hellyydenosoitukset, kuihtuu pian olemattomiin. Jokainen kaipaa huomiota rakkailtaan, ja sidettä vahvistetaan koskettaen, sekä sanoin että teoin.

Romanttinen suhde ei tarkoita pelkästään toisen kanssa yhteistä elämistä ja asumista, vaan jaatte paljon enemmän kuin pelkän vuoteen. Kun jaatte elämänne toistenne kanssa ja olette omistautuneita toisillenne, tämä tulee osoittaa arkisin tavoin. Suukko, kädestä pitäminen, halailu ja muut fyysiset keinot ovat hyvä tapa kertoa toiselle, että näet hänet ja arvostat häntä. Tämä luo yhteisen turvallisuuden ja rakkauden tunteen.

Suositeltua lukemista: 8 asiaa sinun ja kumppanisi tulisi tietää rakkaudesta

Henkinen köyhyys voi vaikuttaa terveyteen

Haistaa kukkaa

Tulee aika elämässä, jolloin totut siihen ettei sinua halata. Totut siihen, ettei sinua suudella tai kosketeta kauniisti. Kerrot itsellesi, että kaikki on hyvin tästä huolimatta, kuvittelet sen olevan normaalia. Ehkä parisuhteen liekki on sammunut, tai lapset ovat liian vanhoja halailuun ja pussailuun.

Tämä ei välttämättä pidä paikkaansa. Jos totut puutteelliseen, köyhään elämään, et todella elä ollenkaan. Tällainen elämä voi johtaa masennukseen, sillä olo tuntuu tyhjältä, väsyneeltä ja yksinäiseltä.

Muista että sielu kaipaa huomiota, hellyyttä ja positiivisuutta ympäristöltä – vaadi sitä itsellesi ja jaa sitä muille, näin pidät ihmissuhteesi ja mielenterveytesi kunnossa.