Helpota vaihdevuosioireita luonnollisesti

Helpota vaihdevuosioireita luonnollisesti

Viimeisin päivitys: 27 tammikuuta, 2019

Menopaussi ilmenee yleensä 45-55 -vuotiailla naisilla. Teoriassa menopaussi kestää vain yhden päivän, ja se on se päivä, kun kuukautiskierto loppuu kokonaan. Yleensä tämä päivä saapuu noin vuoden jälkeen siitä, kun viimeiset kuukautiset ovat tulleet. Kuumat aallot, mielialan heittelyt, painonnousu, uniongelmat ja muut ärsyttävät vaivat ilmenevät yleensä täyttä menopaussia edeltävässä vaiheessa.

Vaihdevuosilla eli menopaussilla tarkoitetaan kuukautiskierron lopullista päättymistä. Kuukautiskierron päättyminen on osa suurempaa, useimmiten vuosia kestävää prosessia, jossa naisen elimistö siirtyy hedelmällisyyden tilasta hedelmättömyyden tilaan.

Kuukautiskierron muutokset ja hormonitoiminnan muutokset vaikuttavat naisiin voimakkaasti. Vaihdevuosien kohdalla pätee sama sääntö, sillä vaihdevuodet ovat yksi suurimmista muutoksista naisen biologisessa elämässä. Kaikilla naisilla ei ilmene vaihdevuosioireita, mutta monet naiset kärsivät hankalista oireista vaihdevuosien yhteydessä. Vain noin 2 % naisista kärsii vakavista vaihdevuosioireista. Oireita voi yleensä helpottaa luonnollisilla keinoilla ja varautumalla kuumiin aaltoihin oikein. Nykyisin on myös saatavilla hormonihoitoa, joka helpottaa oloa huomattavasti.

Miten voit helpottaa vaihdevuosioireita luonnollisin menetelmin

Vaihdevuodet ovat täysin normaali ja luonnollinen vaihe naisen elämässä, ja vaikka siihen liittyykin inhottavia ja epämukavia oireita, ei kyseessä ole sairaus. Vaihdevuodet eivät siis välttämättä vaadi mitään hoitoa, mutta jos kärsit jatkuvista kuumista aalloista, unettomuudesta ja vakavista mielialan heittelyistä, on hyvä harkita hoitokeinoja, etenkin jos oireet kestävät monia vuosia. Vaihdevuosioireet ovat moninaisia ja yleisimpiä niistä ovat:

  • väsymys
  • masennus
  • ärtyneisyys ja ahdistus
  • nukahtamisvaikeudet, unettomuus
  • kuumat aallot
  • kipu nivelissä ja lihaksissa
  • libidon heikentyminen tai katoaminen

Jos kaipaat helpotusta vakaviin oireisiin, voi vaihdevuosioireita yleensä hoitaa hormoniterapialla. Vaihdevuosioireet syntyvät estrogeenin ja keltarauhashormonin määrien heittelyistä elimistössä. Menopaussin aikana elimistö lakkaa tuottamasta näitä hormoneja, mihin keho reagoi erilaisin oirein – hormoniterapialla voi korvata puuttuvat hormonit ja helpottaa oireita. Hormoniterapiasta voi kuitenkin aiheutua ikäviä sivuvaikutuksia.

On olemassa muutamia luonnollisia hoitokeinoja vaihdevuosioireiisin, ilman sivuvaikutuksia. Tässä on muutama niistä:

1. Liikunta

 

liikunta helpottaa vaihdevuosioireita

Jos et jo harrasta liikuntaa säännöllisesti, nyt on hyvä hetki aloittaa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että liikunta voi helpottaa vaihdevuosien aikaista stressiä, ahdistusta ja masennusta, ja ehkäisee samalla painonnousua. Tämä on tärkeää, sillä ylipainoiset naiset kärsivät normaalipainoisia herkemmin kuumista aalloista.

Suosittelemme harrastamaan vähintään 2.5 tuntia keskitason aerobista liikuntaa viikossa, 1 tunnin ja 15 minuuttia raskasta aerobista liikuntaa tai yhdistelmää näistä kahdesta, sekä lihaskuntoa voimistavaa liikuntaa kahdesti viikossa. Joogan on todettu helpottavan vaihdevuosioireita, etenkin kuumia aaltoja ja unisyklin muutoksia.

2. Terveellinen ruokavalio

Terveellisistä kasviksista, proteiinista ja hyvistä rasvoista muodostuva ruokavalio on tärkeä osa vaihdevuosioireiden hoitoa. Sellaiset ruuat, jotka sisältävät fytoestrogeeniä, kuten pellavansiemen, täysjyvä ja pavut, voivat lievittää oireita antamalla keholle pienen annoksen estrogeeniä. Vältä sokerisia ruokia ja herkkuja, kofeiinia ja alkoholia, sillä nämä voivat pahentaa oireita ja laukaista kuuman aallon.

3. Akupunktio

 

akupunktio lievittää vaihdevuosioireita

Säännöllisesti kiinalaista akupunktiohoitoa saavat naiset kärsivät muita vähemmän kuumista aalloista ja mielialan heittelyistä. Akupunktio voi myös tehdä kuumista aalloista lievempiä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että akupunktio toimii vaihdevuosioireiden hoidossa yhtä tehokkaasti kuin monet perinteiset hormoniterapialääkkeet, joilla hoidetaan kuumia aaltoja ja muita oireita. Akupunktiolla ei ole mitään todettuja sivuvaikutuksia, toisin kuin hormonihoidoilla (pahoinvointi, väsymys, ahdistus). Akupunktion on todettu lisäävään energiaa, seksuaalista viettiä ja yleistä hyvinvointia.

4. Stressin lievitys

Emotionaalinen stressi voi aiheuttaa tuhoja hormonien tasapainossa missä tahansa elämänvaiheessa, ja stressi voi aiheuttaa myös unettomuutta, ahdistusta ja masennusta. Siksi onkin tärkeää tietoisesti alentaa stressin määrää. Jooga, liikunta ja akupunktio, hengitysharjoitukset, rentoutusharjoitukset, meditaatio, rentouttava kylpy ja muut rentouttavat tekniikat lievittävät stressiä luonnollisesti.

5. Apu yrteistä

Monet yrtit ovat tehokas apukeino vaihdevuosioireiden hoidossa ja kontrolloinnissa. Suosituimpia niistä ovat:

Tähkäkimikki

Alustavien tutkimusten mukaan tähkäkimikillä (Cimicifuga racemosa) on estrogeenin kaltainen vaikutus kehoon. Tähkäkimikki saattaa olla turvallinen vaihtoehto synteettisille hormoneille, ja sillä voi hoitaa lievät mielialan vaihtelut ja ärsyttävät kuumat aallot. Euroopassa suoritetut kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että tähkäkimikki pystyy lieventämään vaihdevuosien kuumia aaltoja, yöhikoilua, unettomuutta, ärtyneisyyttä ja hermostuneisuutta.

Ginkgo Biloba eli neidonhiuspuu

Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että ginko biloba parantaa keskittymiskykyä ja yleistä virkeyttä.

Dong quai

Dong quai tunnetaan myös “naisten ginsenginä”. Dong quai voi olla erittäin hyödyllinen apu kuumien aaltojen hoidossa.

Uute salvian lehdistä

Salviaa voi käyttää yöhikoilun ja siitä johtuvan heräilyn estämiseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sturdee, D. W. (2016). Menopause. In International Encyclopedia of Public Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803678-5.00279-4

  • Mayo, J. L. (1997). A natural approach to menopause. Clinical Nutrition Insights. https://doi.org/10.1097/00017285-198805000-00008

  • Page, K., Brownie, S., Wohlmuth, H., Correspondence, A., School of, N., Complementary Medicine, S. C. U., & Lismore, N. S. W. A. E. K. P. alphawest com au. (2005). Natural management options for menopause. Integrative Medicine.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.