Halaamisen positiiviset vaikutukset hyvinvointiin

toukokuu 9, 2017
Halaaminen ei pelkästään tunnu hyvältä, sillä halaukset ovat myös terveellinen osa elämää! Tässä artikkelissa keskustelemme halausten terveyshyödyistä.

Halaaminen on yksi niistä sanattoman kommunikoinnin välineistä, joita tulisi ehdottomasti harjoittaa enemmän läheisten ihmisten kanssa. Halaamisella on selkeästi positiivinen vaikutus henkiseen terveyteen ja hyvinvointiin.

Halauksella voi välittää niin paljon, täysin ilman sanoja, tiettyä kieltä, kulttuuria tai uskontoa. Halaus on kansainvälinen läheisyyden ja empatian ilmaus, jolla voidaan välittää rakkautta, välittämistä, ymmärrystä ja anteeksiantoa.

Myös eläimet ymmärtävät halausten, tai pikemminkin ihokontaktin perään, sillä monet eläimet käyttävät kosketusta kommunikoidakseen muiden lajitovereidensa kanssa. Tämä perinteinen ele välittää viestiä turvallisuudesta ja läheisyydestä, ja luo siteen ihmisten välille. Jokaisella meistä on kyky ymmärtää halausten sanomaa ja voimaa. Tutustutaan siis lähemmin halauksiin.

1. Fyysinen läheisyys kasvun tekijänä

pariskunta

Halauksilla on monia eri muotoja ja vivahteita, jotka olet varmasti kokenut ja huomannut omassa elämässäsi. Halaus on merkityksellinen, kunhan se tulee ihmiseltä johon luotamme ja joihin meillä on positiivinen ja palkitseva side. Jos tuntematon tai epämiellyttävä ihminen puolestaan yrittää halata sinua, torjut heidät välittömästi, sillä koet tämän uhkaavana ja henkilökohtaista tilaasi loukkaavana.

Kun joku halaa meitä tai me halaamme tärkeää ihmistä, tämä vahvistaa sosiaalista sidettä välillämme. Halaus on niin yksinkertainen ja tärkeä ele, että se tarjoaa myös hyvän kasvualustan henkilökohtaiselle kehitykselle.

Jokainen arvostaa varmasti omaa itsenäisyyttään, kykyä parantaa itseään ja nauttia hetkistä omassa seurassa. Kukaan ei kuitenkaan voi kieltää halauksen elvyttävää ja rauhoittavaa voimaa, joka saa olon tuntumaan hyvältä. Ihminen on sosiaalinen olento, joka kaipaa fyysistä kosketusta ja fyysisyyttä kaivataan tilanteissa, joissa on tärkeää tuntea yhteys toiseen ihmiseen – perheessä, ystävien ja kumppanin kanssa halailu onkin yleisempää kuin esimerkiksi työkavereiden tai puolituttujen kanssa.

2. Aivot kaipaavat halauksia, etenkin varhaislapsuudessa

äiti ja tytär halaavat

Lapset, jotka saavat osakseen riittävästi halauksia tuntevat vanhempien rakkauden heti syntymästä lähtien. Fyysinen läheisyys tuo tunteen turvasta ja hyväksynnästä, ja auttaa kehittämään lapsen kypsyyttä ja henkistä tasapainoa.
Lapsen aivot kypsyvät sisältä ulospäin, mikä tarkoittaa sitä, että tietyt aivojen rakenteet kaipaavat enemmän huomiota vauvaiässä – nämä rakenteet liittyvät läheisesti tunteisiin ja niiden hallintaan. Kun vauva ei tunne pelkoa, vaan sen sijaan tuntee olonsa rakastetuksi ja turvatuksi, tämä vahvistaa aivojen tärkeiden rakenteiden, kuten hippokampuksen ja mantelitumakkeen kehittymistä ilman stressiä.
Fyysinen läheisyys vanhempaan, etenkin halaaminen, on tärkeää 0-3 -vuotiailla lapsilla, sillä tämä takaa tasaisen emotionaalisen kehityksen jatkossa.

3. Kun et löydä sanoja, anna halauksen kertoa puolestasi

Olet varmasti asunut joko perheenjäsenen, ystävän tai kumppanin kanssa jossain vaiheessa elämää.

On aikoja, jolloin tunteemme kuohuvat ja ottavat meistä ylivallan. Ehkä olet riidellyt rakkaan ihmisen kanssa ja päädyt sanomaan jotain, joka satuttaa heidän tunteitaan, ja jota myöhemmin kadut.

Kun tiedämme, ettei sanoilla voida pelastaa tilannetta tai et osaa ilmaista katumustasi sanoin, anna halauksen puhua puolestasi ja halaa satuttamaasi ihmistä.

4. Jokainen meistä tietää miten halata, mutta emme aina tee niin

On monia ihmisiä jotka pitävät halauksista, mutta eivät aina osaa tehdä aloitetta halaukselle. Kyseessä voi olla ujous tai tietämättömyys siitä, miten jäätä voi rikkoa päästäkseen siihen tilanteeseen ettei halaaminen ole epämukavaa tai outoa.

Halaamiseen pätee yksi hyvä sääntö: jos sinusta tuntuu siltä, jos kaipaat halausta ja jos haluat halauksen, niin halaa.

Kumppanin, lasten, äidin tai ystävien halaaminen auttaa aina, lohduttaa ja tuo turvaa kaikille.

Suositeltua lukemista: Kaukosuhde estää halaamisen, mutta ei tunteita

5. Halaaminen pitää huolta mielenterveydestä

simpanssit halaavat

Halauksilla on oma asemansa myös eläinten keskuudessa, mutta ne poikkeavat kuitenkin ihmisten välisistä halauksista. Eläimet eivät käytä halauksia tervehtiäkseen tai sanoakseen hyvästit toisilleen. Eläimet hakevat läheisyyttä lajitovereihinsa vahvistaakseen yhteenkuuluvuutta ja sosiaalista sidettä.

Ihmiset voisivat ottaa eläinten läheisyydestä oppia: fyysinen kosketus rauhoittaa monet pelot, vähentää stressiä ja auttaa kontrolloimaan ahdistusta paljon paremmin.

Halaus rakkaalta ihmiseltä auttaa meitä keskittymään nykyhetkeen. Se auttaa meitä nauttimaan tästä hetkestä, ja vie mukanaan pelon ja surun. Halauksen aikana ihmisaivoissa vapautuu endorfiineja, jotka auttavat tasoittamaan mielialaa ja tuomaan mielihyvän tunteen.

Tee siis halauksista säännöllinen osa elämääsi!

UUTISIA VERKOSSA