Haavaisen paksusuolentulehduksen hoito

· lokakuu 27, 2015
Riisivedestä voi olla apua haavaisen paksusuolentulehduksen hoidossa. Liota riisiä vedessä, siivilöi ja juo jäljelle jäänyt neste.

Haavainen paksusuolentulehdus on pitkäaikainen suolisairaus, joka esiintyy paksusuolen alueella. Haavaista paksusuolentulehdusta sairastaa Suomessa 4 – 5 henkilöä tuhannesta. Sairauden syytä ei edelleenkään täysin tunneta, mutta taudin taustalla ajatellaan olevan perinnöllisiä suolen limakalvon poikkeavuuksia. Sairaus alkaa usein nuorella aikuisiällä 20–35-vuotiaana. Sairaus on miehillä hieman yleisempi kuin naisilla.

Pääasiallinen vaiva paksusuolentulehduksessa on viikkokausia jatkuva ripuli. Useita kertoja päivässä on tarve ulostaa, uloste on löysää ja sen mukana saattaa tulla verta ja limaa. Sairauteen voi liittyä inhottavia, kramppimaisia vatsakipuja.
Haavaiselle paksusuolentulehdukselle on tyypillistä aaltoileva kulku: välillä oireet pysyvät poissa pitkiäkin aikoja mutta ne palaavat aika ajoin.

Paksusuolentulehduksesta kärsivien oireet ovat yleensä seuraavanlaisia:

 • vatsakivut
 • ummetus
 • ripuli
 • oksentelu
 • turvotus

Paksusuolentulehdus hoidetaan usein lääkkeillä, mutta myös ruokavaliolla on oma osansa tulehduksen hoidossa. Ruokavaliomuutoksilla ja valikoimalla tiettyjä ruoka-aineita voi tehostaa suoliston normaalia toimintaa ja helpottaa tulehduksen oireita. Jos kärsit haavaisesta paksusuolentulehduksesta, pidä seuraavat seikat mielessäsi.

Pidä huolta ruokavaliosta

Kaikista tärkeintä on varmistaa se, että syöt tarpeeksi luonnollista, tuoretta ruokaa, joka sisältää paljon kuitua. Tällaisista ruuista saat tarvitsemasi ravintoaineet, mutta et kuormita ärsyyntynyttä ruuansulatusjärjestelmää. Vältä sokeria, valkoisia jauhoja ja pitkälle prosessoitua, rasvaista tai suolaista ruokaa, kuten roskaruokaa ja valmisruokia. Pyri valmistamaan ateriat itse alusta alkaen ja valikoi hyvälaatuisia raaka-aineita käyttöösi.

ruokavalio

Kun suolisto on ärtynyt, kannattaa pysyä erossa myös alkoholista, kofeiinista ja mausteisista ruuista.

Syö minttupastilleja

Minttupastillit parantavat ruuansulatuskanavan toimintaa. Lisäksi minttupastillien imeskely laittaa sylkirauhaset toimimaan, mikä helpottaa ruuan sulattamista. Minttuteen juominen puolestaan rauhoittaa ärsyyntynyttä vatsaa ja voi helpottaa ripulia. Lisäksi minttua sisältävät tuotteet kontrolloivat keskushermostoa ja pitävät sen toiminnan tasapainossa.

Inkivääritee
inkivääri

Inkivääristä valmistettu teeuute sopii hyvin haavaisen paksusuolentulehduksen hoitoon, sillä se poistaa vatsakipuja, vatsan turvotusta ja helpottaa ripulia. Valmista tee raastamalla pala tuoretta inkivääriä kupilliseen kuumaa vettä, anna uuttua viitisen minuuttia, siivilöi ja nauti.

Ohra

Lisää ohraa ruokavalioosi, sillä se parantaa suoliston toimintaa ja sisältää aimo annoksen vitamiineja ja mineraaleja, jotka ehkäisevät tulehduksen oireita.

Kotihoitokeinoja tulehduksen hoitoon

paksusuoli

 • Yksi helpoimmista tavoista lievittää haavaisen paksusuolentulehduksen oireita on nauttia omenaviinietikkaa veden kera. Sekoita kaksi ruokalusikallista omenaviinietikkaa lasiin vettä, makeuta hunajalla ja nauti kolmesti päivässä.
 • Kokeile althaea-kasvista valmistettua uutetta. Keitä kupillinen vettä ja lisää pala althaean juurta. Anna uuttua viisi minuuttia ja siivilöi. Nauti kupillinen tätä uutetta joka päivä muutaman viikon ajan. Voit nauttia juoman mihin aikaan päivästä tahansa.
 • Valmista terveellinen smoothiejuoma sekoittamalla mineraalivettä, omenaa, porkkanaa, kurkkua ja punajuurta. Valmista yksi annos juomaa aamulla ja toinen iltapäivällä, nauti joka päivä muutaman viikon ajan.
 • Kokeile pellavansiemenöljyä. Sekoita muutama lusikallinen öljyä pariin desiin vettä ja anna seistä koko päivän. Sekoita hyvin ja juo seos tyhjään mahaan päivän päätteeksi.
 • Riisivesi sopii hyvin haavaisen paksusuolentulehduksen hoitoon. Keitä desi riisiä ohjeiden mukaisesti (yleensä 20-30 minuuttia), anna jäähtyä ja siivilöi ja juo jäljelle jäänyt neste.
 • Kamomillatee sopii suoliston rauhoittamiseen. Käytä irtoteetä tai teepusseja ja nauti muutama kupillinen päivässä.
 • Kokeile aloe veraa. Leikkaa kotona kasvattamastasi aloe verasta yksi lehti irti, halkaise ja kaavi geelimäinen hedelmäliha ulos. Nauti sellaisenaan tai raikkaaseen juomaan sekoitettuna. Voit käyttää myös luontaistuotekaupoista saatavaa aloegeeliä. Aloe vera auttaa palauttamaan suoliston limakalvot tasapainoon.
 • Muista myös sellaiset hedelmät kuten omena ja papaija, joista voi olla suuri apu tulehduksen rauhoittamisessa. Nauti niitä estoitta.