Etkö saa unta? Vältä näitä

Useimmat ihmiset tietävät, että hyvän ja rauhallisen unen saanti on äärimmäisen tärkeää terveyden kannalta. Tämä pätee sekä fyysiseen että tunne-elämän terveyteen. Uni sallii kehon saada lepoa sekä rentoutua päivän toiminnasta, ja se palauttaa elimistömme energian seuraavaa päivää varten. On siis todella tärkeää, että saat kunnolla unta, mikäli haluat kehosi toimivan oikealla tavalla.

Nykypäivän kiireinen elämäntyyli, teknologia sekä monet muut tekijät ovat vaikuttaneet ihmisten unen laatuun huomattavasti, ja tällä on monia huonoja seurauksia terveydelle.

Moni asia voikin vaikuttaa uneen. Jos et saa unen päästä kiinni, saattavat syynä olla jotkut tottumuksistasi. Tässä artikkelissa kerrommekin 9 sellaisesta asiasta, joita kannattaa välttää ennen nukkumaanmenoa – näin parannat mahdollisuuksiasi saada rauhallinen yöuni.

Alkoholijuomat

Ei alkoholia ennen nukkumaanmenoa

Alkoholin juonti saattaa tietysti saada olosi uneliaaksi, mutta kun kehosi alkaa käsitellä alkoholia, vähentää se olennaisesti sitä aikaa, jonka elimistösi käyttää REM-vaiheesseen. Tämä on se unen vaihe, jolloin kehosi uudistaa itsensä. Tämä häiriintyminen unen rytmissä jättää olosi väsyneeksi, etkä pysty kunnolla keskittymään seuraavan päivän asioihin. Lisäksi alkoholi on nestettä elimistöstä poistava tekijä, minkä vuoksi heräät keskellä yötä normaalia todennäköisemmin, mikäli juot illalla alkoholijuomia.

Sähkölaitteiden valo

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että sähkölaitteista tuleva valo vaikuttaa negatiivisesti ihmisen unen laatuun. Puhelimesta, tabletista, tietokoneesta tai jopa televisiosta tuleva valo voi siis häiritä untasi, sillä se estää melatoniinin (eli unihormonin) erittymistä. Asiantuntijoiden mukaan tällaisten laitteiden tulisi olla muualla kuin makuuhuoneessa, ja niiden käyttöä tulisi myös välttää ainakin tuntia ennen mukkumaanmenoa.

Lääkkeiden syönti

Lääkkeet haittaavat unta

Tietyn tyyppiset lääkkeet ennen nukkuma-aikaa saattavat myös huonontaa unen laatua. Kysy lääkäriltäsi, jos olisi olemassa vaihtoehtoisia lääkkeitä, jotka sopisivat paremmin myöhäiseen iltaan. Esimerkiksi masennuslääkkeet voivat vaikuttaa uneen sekä edistävällä että estävällä tavallla. Unilääkkeet voivat aiheuttaa riippuvuutta, ja tämä vaikuttaa myös uneesi. Kipulääkkeet sen sijaan saattavat saada vatsan ärtymään, ja nekin voivat olla haitaksi unen kannalta.

Mausteiset ja paljon rasvaa sisältävät ruoat

Erittäin maustettujen tai paljon rasvaa sisältävien ruokien syönti myöhään illalla voi vaikuttaa negatiivisella tavalla uneen, sillä tällaiset ruoat ovat yhteydessä refluksiin ja muihin vatsan ongelmiin. Tämän vuoksi asiantuntijat suosittelevat näiden ruokien jättämistä pois iltojen ruokavaliosta. Sen sijaan olisi hyvä valita jokin kevyt ateria ja syödä se vähintään kaksi tuntia ennen kuin menet nukkumaan – näin annat kehollesi tarpeeksi aikaa käsitellä syömääsi ruokaa.

Kahvi tai tee

Kahvi ja tee toimivat kehoa stimuloivina tuotteina, etkä kerta kaikkiaan pysty nukkumaan, jos juot niitä myöhään. Nämä juomat sisältävät nestettä poistavia ainesosia, jotka voivat häiritä untasi, sillä ne saavat sinut käymään vessassa yön aikana. Sekä kahvi että tee sisältävät kofeiinia, joka saattaa pitää sinut valveilla myöhään yöhön asti.

Tupakka

Älä tupakoi ennen nukkumaanmenoa

Vaikka tupakkaan tottuneet sanovatkin, että he tuntevat olonsa rentoutuneemmaksi kun he ovat polttaneet, on totuus se, että tupakan sisältämä nikotiini on voimakas stimulantti, joka voi pahentaa unettomuutta. Tämä koskee kaiken tyyppisiä tupakkatuotteita, nikotiinilappuja, piippuja tai mitä tahansa muuta sellaista tuotetta, jossa on mukana nikotiinia.

Rankka liikunta

Ilta tuntuu usein parhaalta hetkeltä vaativalle liikunnalle, ja moni onkin tottunut käymään kuntosalilla juuri iltaisin. Joillekin tämä on myös ainoa päivän hetki, jolloin heillä on mahdollisuus harrastaa liikuntaa tai pelata jotakin peliä. Jos illalla harrastettu liikunta on hyvin rankkaa, saattaa se kuitenkin vaikuttaa unesi laatuun, joten tämän asian kanssa tulee olla hiukan varovainen.

Ongelmista puhuminen

Jos sinulla on parhaillaan ongelmia, tai jos joku läheisistäsi viettää vaikeaa jaksoa elämässään, on näistä ongelmista parempi puhua aamulla, sillä tällöin olet levännyt kunnolla yön aikana. Ongelmista tai vaikeista tilanteista keskusteleminen juuri ennen nukkumaanmenoa voi estää sinua saamasta helposti unta. Stressi ja mielesi stimulointi liian voimakkaasti ennen kuin menet nukkumaan saattavat aiheuttaa viiveellä ilmenevää unen puutteellisuutta, joka tunnetaan nimellä parasomnia.

Työskentely myöhään yöhön

Töidenteko juuri ennen nukkumaanmenoa

Joskus ei ole muuta vaihtoehtoa kuin tehdä töitä lähes aamun tunneille asti, jotta pystyisimme täyttämään elämän asettamat velvollisuutemme. Tämän ei kuitenkaan tulisi tulla tavaksi, sillä se saattaa aiheuttaa ongelmia unesi kannalta – tuloksena voi olla ahdistusta, hermostuneisuutta sekä keskittymisvaikeuksia.

Ota siis nämä neuvot vaariksi, jos haluat parantaa unenlaatuasi luonnollisin keinoin!