Estä Alzheimerin tautia näillä harjoituksilla

helmikuu 20, 2017

Alzheimerin tauti on hermostoa rappeuttava sairaus, joka vaikuttaa miljoonien ihmisten elämään ympäri maailmaa. Jotta sitä voitaisiin estää, mieli tulee pitää valppaana, ja täytyy kokeilla uusia asioita joka päivä. Tartu tilaisuuteen ja kokeile joitakin tässä artikkelissa listaamistamme asioista aivojesi kunnon parantamiseksi.

Alzheimerin tauti on hermostoa rappeuttava sairaus, johon kuuluu lyhyen aikavälin muistin huononeminen ja useiden kognitiivisten kykyjen, kuten esimerkiksi puheen ja keskittymisen heikentyminen. Kyseessä on itse asiassa kaikkein tavallisin dementian muoto.

Alzheimerin tautia ilmenee eniten henkilöillä, jotka ovat saavuttaneet 65 vuoden iän. Eliniän ennuste ulottuu vain 10 vuoteen siitä lähtien, kun diagnoosi annetaan. Arvioidaan, että noin 25 miljoonaa ihmistä kärsii tästä sairaudesta.

Tässä artikkelissa katsomme eräitä sellaisia harjoituksia, joiden avulla voit pitää aivosi vireänä. Ne saattavat auttaa sinua viivyttämään tai välttämään täysin Alzheimerin taudin syntyä.

Alzheimerin taudin estäminen

Vanhukset ja alzheimerin tauti

Monia edistysaskelia on pystytty saavuttamaan sen jälkeen, kun Emil Kraepelin ja Alois Alzheimer vuonna 1906 tekivät löydöksensä. On kuitenkin monia sellaisia Alzheimerin taudin puolia, joita ei vielä ole pystytty valottamaan.

Esimerkiksi ei edelleenkään tiedetä, mikä itse asiassa aiheuttaa taudin kehittymisen. Ei tiedetä, kuinka voidaan toimia, jotta tätä ilmiötä voitaisiin torjua ennen kuin ihminen vanhenee.

Tietyt harjoitukset tai joidenkin ruokien syönti eivät voi taata sitä, että ihminen ei saisi Alzheimerin tautia ikääntyessään, mutta nämä asiat saattavat kuitenkin olla avuksi, ja tällöin voit ainakin olla varma siitä, että olet yrittänyt.

On monia tekijöitä, jotka vaikuttavat tämän sairauden aiheuttamaan mielen rappeutumiseen, ja kunnon huononemisen aiheuttaa aivojen hapettuminen. Tällaisiin Alzheimerin tautia edistäviin asioihin kuuluvat muun muassa stressi, verisuonten kalkkiutuminen ja diabetes. Kaikki näistä asioista siis nopeuttavat aivojesi vanhenemista.

Lisäksi on olemassa eräs selkeä riskitekijä: jos olet nainen ja olet jo käynyt läpi vaihdevuodet, todennäköisyys saada tämä sairaus voi olla suurempi. Tämä johtuu siitä, että kehosi on lopettanut estrogeenin tuottamisen – kyseessä on hormoni, joka lisää aivojen terveyttä.

Katsotaan sitten eräitä mahtavia harjoituksia aivojen kunnon parantamiseksi, jotta voisit paremmin viivyttää tai jopa estää täysin Alzheimerin taudin kehitystä ikääntyessäsi.

Harjoitukset aivojen kunnon kohentamiseksi

Mielesi on kuin lihas, ja kuten mikä tahansa lihas, sitä täytyy harjoittaa kunnon ylläpitämiseksi. Jos et tee tätä usein, aivosi surkastuvat.

Seuraavassa on sellaisia tapoja, jotka kannattaa lisätä päivittäisiin rutiineihin, jotta voisit lisätä aivojesi toimintakapasiteettia.

1. Ota suihku silmät suljettuina

Kokeile suihkun ottamista kerran viikossa niin, että silmäsi ovat suljettuina. Etsi siis hana, saippua ja shampoo niin, että et edes kurkista.

Tällä tavalla voit kehittää muita aistejasi, kuten tuntoaistiasi. Näin sitten aivosi tulevat tekemään tavallista enemmän töitä.

2. Käytä toista kättäsi enemmän

Hampaiden harjaus

Jos olet oikeakätinen, käytä vasenta kättäsi ja toisinpäin, kun teet tavallisia päivittäisiä askareitasi. Tällaisia voivat olla hampaiden pesu, hiusten harjaus, kirjoittaminen, kaappien avaaminen, hiiren käyttäminen, ruoan paloittelu, juomalasin ottaminen ja niin edelleen.

3. Muuta tavaroiden järjestystä

Aivosi tottuvat siihen, että tietyt tavarat ovat tietyillä paikoilla. Ne tietävät esimerkiksi sen, että alusvaatteesi ovat lipastosi ylälaatikossa, tai että pidät maitoa jääkaapin ovessa. Näin ollen sinusta tulee hiukan ”laiska”, ja teet kaiken muistin perusteella.

Haasta itsesi ja laita tavaroita uusiin paikkoihin. Mitäpä siis jos laittaisit alusvaatteesi johonkin muuhun laatikkoon? Voit myös muuttaa kotisi järjestystä, ja voit jopa siirtää työpöytääsi toimistossasi.

4. Valitse eri reitti joka päivä

Nainen pyöräilee

Sama asia joka tapahtuu kotonasi järjestyksen suhteen, tapahtuu niiden reittien kanssa, joita käytät päästäksesi töihin, kouluun, kuntosalille tai supermarkettiin.

Jos teet yleensä matkasi tietyllä kulkuvälineellä, muuta tätä. Jos menet yleensä autolla tai pyörällä, valitse erilainen keino. Aivomme tarvitsevat yllättymistä aina silloin tällöin.

Näin tekemällä voit myös estää elämääsi muuttumasta liian tylsäksi ja rutiininomaiseksi.

5. Opettele puhelinnumeroita ja päivämääriä ulkoa

Emme käytä aivojamme enää yhtä paljon siihen että varastoisimme tietoa, sillä nykyisin on olemassa älypuhelimia ja tietokoneita tätä varten. Siksi onkin tavallista, että emme tiedä kumppaniemme tai vanhempiemme puhelinnumeroita. Emme ehkä tiedä edes omaa numeroamme!

Yritä lopettaa näiden laitteiden tai paperin käyttö tukena. Muista tärkeät päivämäärät ilman, että sinulla olisi ne kirjoitettuna mihinkään ylös.

Sama asia tapahtuu GPS-karttojen ja laskinten kanssa – nämä apuvälineet, jotka tuntuvat tekevän elämästä helpompaa, ovat tehneet aivoistamme hyvin laiskat.

Esimerkiksi emme tiedä, kuinka pääsisimme parhaan ystävämme kotiin asti, tai kuinka paljon on kuusi kertaa viisi. Ajattele siis reittiäsi ennen kuin lähdet kotoasi, ja tee laskut päässäsi laskimen sijasta!

6. Lue enemmän

Lukeminen

Kirjat auttavat meitä parantamaan mielikuvitustamme, ja lukeminen vahvistaa aivojammeKun luet, aivosi näkevät vaivaa ”ajatellakseen” sitä mitä tapahtuu, sillä niiden täytyy yhdistää tietoja jotka kirjailija antaa.

Älä lue vain siksi, että sinun täytyy esimerkiksi työn tai koulun vuoksi. Yritä löytää novelleja tai scifi-kirjoja, jos sellaisista pidät. Toinen hyvä idea on lukea ääneen, jotta voisit stimuloida kuuloaistiasi.

Muita harjoituksia aivojen toiminnan parantamiseksi

Sen lisäksi että esittelemämme harjoitukset ovat erittäin hyvä apu Alzheimerin taudin torjumiseksi, on muitakin asioita, joiden avulla aivojen kuntoa voidaan parantaa. Nämä aktiviteetit harjoittavat aivojasi sekä voivat estää kyseisen taudin kehittymisen:

 • Kävele takaperin niin, että et käännä päätäsi.
 • Tee sanaetsintää, sudokua ja arvoituksia.
 • Pidä kelloasi toisessa ranteessasi.
 • Pukeudu silmät suljettuina.
 • Lue lehtiä ylösalaisin.
 • Harrasta liikuntaa säännöllisesti.
 • Ole utelias ja etsi kiinnostavaa tietoa kaikista asioista.
 • Ole positiivinen.
 • Pidä ruokavaliosi terveellisenä.
 • Juo runsaasti vettä.
 • Nuku 7-8 tuntia yössä.
 • Meditoi.
 • Opettele uusia sanoja sekä käytä synonyymejä ja antonyymejä, jotta voisit sanoa asian toisella tavalla.
UUTISIA VERKOSSA