4 ennen trendikästä dieettiä, joita ei enää suositella
On lukemattomia dieettejä, jotka olivat trendikkäitä vielä muutama vuosi sitten. Vaikka on totta, että vielä tänäkin päivänä levitetään tietoa ihmedieeteistä, jotka lupaavat nopeaa painonpudotusta monien muiden hyötyjen ohella. Mutta miksi suurin osa niistä ollaan unohdettu?
Kuten Frontiers in Nutrition -lehden artikkelissa kerrotaan, monet muotidieetit ovat tehottomia, eivät ainoastaan siksi, että ne ovat rajoittavia, vaan myös siksi, että niitä on vaikea ylläpitää ajan mittaan, ne voivat aiheuttaa ravitsemuksellisia puutteita ja niillä on sivuvaikutuksia. Tähän artikkeliin olemme koonneet neljä trendikästä dieettiä, joita ei nykyään enää suositella.
Tutustu dieetteihin, jotka ennen olivat trendikkäitä
Kun paras ystäväsi kehuu paleo-dieettinsä tuloksia ja siskosi on sitoutunut raakaruokaan, saatat miettiä, oletko jäämässä jälkeen. On kuitenkin tärkeää muistaa, että villityksen sokea seuraaminen ei aina ole paras vaihtoehto terveydellesi.
Haluamme tutkia hieman niitä dieettejä, jotka aiemmin herättivät monen huomion ja ovat nyt unohtuneet. Lue, miksi nämä dieetit eivät ole enää trendikkäitä ja miksi ne eivät auta sinua saavuttamaan terveellisempää ja tasapainoisempaa elämäntapaa.
Atkins-dieetti
Kardiologi Robert C. Atkins oli tämän dieetin takana. Atkins esitti 1960-luvulla, että hiilihydraatit ovat suurin syyllinen terveysongelmiin ja painonnousuun.
Tämän uskomuksen innoittamana hän kehitti ruokavalion, joka perustuu hiilihydraattien rajoittamiseen sekä proteiini- ja rasvapitoisten ruokien suosimiseen halutun painon saavuttamiseksi ja ylläpitämiseksi.
Atkinsin dieetti rakentuu neljästä vaiheesta, joista ensimmäinen on kaikkein rajoittavin. Tälle “induktiovaiheelle” on ominaista hyvin vähäinen hiilihydraattien saanti (20 grammaa nettona päivässä).
Hiilihydraattien saannin seurantaan käytetään nettohiilihydraattien saantia, joka lasketaan vähentämällä kuitujen määrä hiilihydraattien kokonaismäärästä grammoina.
Mitkä ovat Atkins-dieetin riskit?
Hiilihydraattien saannin rajoittaminen voi johtaa myös ketoosiin. Tämä tapahtuu, kun elimistö ei saa riittävästi hiilihydraatteja muuttaakseen ne sokeriksi energiaksi.
Vastauksena elimistö hajottaa varastoitua rasvaa ja elimistöön kertyy ketoaineita. Tämä voi johtaa sivuvaikutuksiin, kuten pahoinvointiin ja pahanhajuiseen hengitykseen.
Mayo Clinicin asiantuntijoiden mukaan hiilihydraattien äärimmäinen vähentäminen tämän dieetin ensimmäisessä vaiheessa voi myös johtaa useisiin sivuvaikutuksiin, kuten seuraaviin:
- Päänsärky
- Huimaus
- Heikkous
- Väsymys
- Ummetus
Toisaalta Cleveland Clinic varoittaa muista Atkins-dieetin näkökohdista, jotka on syytä pitää mielessä. Ensinnäkin tämä ruokavalio sallii runsaasti rasvaa ja natriumia sisältävien lihajalosteiden käytön.
Tältä osin on tärkeää ottaa huomioon ne kielteiset vaikutukset, joita tällä voi olla pitkän aikavälin terveyteen. Niiden on esimerkiksi osoitettu lisäävän sydänongelmien ja tiettyjen syöpätyyppien riskiä.
Lisäksi siinä jätetään pois terveellisiä elintarvikkeita, kuten hedelmiä ja joitakin vihanneksia, jotta hiilihydraattiraja ei ylittyisi.
Nämä elintarvikkeet ovat tärkeä vitamiinien, kivennäisaineiden, tauteja torjuvien fytokemikaalien ja kuitujen lähde, jotka ovat tasapainoisen ja terveellisen ruokavalion olennaisia osia. Niiden kulutuksen rajoittaminen voi riistää elimistöltä tärkeitä ravintoaineita ja vaikuttaa kielteisesti yleiseen terveyteen.
Lue tämäkin: Rebound-ilmiö laihdutuksessa ja miten välttää sitä
Paleoruokavalio
Tämä dieetti on “moderni tulkinta” siitä, mitä ihmiset ovat saattaneet syödä paleoliittisen ajanjakson aikana. Yhdysvaltain kansallisen lääketieteellisen kirjaston (National Library of Medicine) mukaan se koostui 2,5 miljoonaa vuotta sitten palkokasveista, juureksista, siemenistä, pähkinöistä, hyönteisistä, äyriäisistä ja hunajasta.
Nykyään se perustuu vähärasvaisen lihan, kalan, vähähiilihydraattisten hedelmien ja vihannesten, pähkinöiden ja siementen nauttimiseen. Siinä vältetään myös suurelta osin hiilihydraatteja, maitotuotteita, useimpia lisättyä sokeria ja tiettyjä öljyjä, kuten rypsiöljyä.
Kalorien laskemista tai annoskokoja ei korosteta. Joissakin suunnitelmissa sallitaan jopa muutama huijausateria viikossa.
Mitkä ovat riskit?
Paleoruokavalioon, kuten mihin tahansa ruokavalioon, liittyy tiettyjä riskejä, jotka on tärkeää tiedostaa. Seuraavassa on joitakin niistä:
- Ummetus. Jotkut ihmiset perustavat paleoruokavalion eläinproteiiniin ja laiminlyövät kuitua tuottavat hiilihydraattilähteet. Tämä harhaluulo voi johtaa ummetuksen kaltaisiin ongelmiin, sillä kuidun puute vaikuttaa negatiivisesti ruoansulatusprosessiin.
- Korkean kolesterolin riski. Asiantuntijat ovat selittäneet UC Davis Health Kalifornian yliopistossa, paleoruokavalio sisältää runsaasti tyydyttyneitä rasvoja, koska siinä käytetään enemmän eläinperäisiä elintarvikkeita. Tämän vuoksi tämän ruokavalion noudattaminen liian pitkään voi nostaa huonon kolesterolin tasoja ja siten lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä.
- Muutokset suolistobakteereissa. The European Journal of Nutrition ilmoittaa, että pitkään paleoruokavaliota noudattavilla ihmisillä voi esiintyä negatiivisia muutoksia mikrobistossaan ja heillä voi olla korkeampi haitallisten bakteerien määrä.
- Osteoporoosi ja murtumat. Toisaalta, jos kalsiumia ja D-vitamiinia ei saada sallituista elintarvikkeista tai vitamiinilisästä, myös osteoporoosin ja murtumien riski on koholla.
Raakaruokavalio
Raakaruokavalio oli aiemmin trendi, mutta on menettänyt suosiotaan viime aikoina. Se perustuu ruoan syömiseen sen luonnollisessa tilassa ilman sen kuumentamista millään tavalla, joka voisi muuttaa sen rakennetta.
Tämä dieetti sisältää erilaisia valmistusmenetelmiä, kuten liottamista, kuivattamista ja mehustamista. Se sallii myös ainesosien pilkkomisen ja sekoittamisen. On kuitenkin tärkeää huomata, että ruokavalio sulkee pois kaiken ruoan, joka on kuumennettu yli 40-48 °C:n.
Tähän dieettiin sisältyy erilaisia vaihtoehtoja:
- Raakoja tai kuivattuja hedelmiä ja vihanneksia.
- Tuoreet hedelmä- ja vihannesmehut.
- Liotetut ja itäneet pavut ja jyvät.
- Raa’at pähkinät ja siemenet.
- Kookosmaito.
- Mantelimaito.
- Jauhemaiset viherruoat, kuten kuivattu vehnäruoho tai merilevä.
- Käymisellä valmistetut elintarvikkeet, kuten kimchi ja hapankaali.
- Kananmunat, kala ja raaka liha.
Tässä dieetissä suositellaan välttämään tiettyjä elintarvikkeita, kuten puhdistettuja öljyjä, suolaa, sokeria, kahvia, teetä, alkoholia ja pastaa.
Mitkä ovat riskit?
Sukellus raakaruokavalion maailmaan on houkutellut monia, mutta se ei ole niin turvallista kuin luulisi. Tuoreen ja luonnollisen ulkonäön taakse ruoka kätkee vaarallisia salaisuuksia. Itse asiassa kypsennyksellä on tärkeä rooli niiden sisältämien myrkyllisten kemikaalien hajottamisessa ja myrkytysriskin vähentämisessä.
Yhdysvaltain taudintorjunta- ja ennaltaehkäisykeskuksen (CDC) mukaan ne eläintuotteet, joita ei ole kypsennetty avotulella, ovat suurimpia terveysriskien syyllisiä.
Kyse on raa’asta ja alikypsennetystä lihasta, mukaan lukien kana, pastöroimattomasta maidosta ja maitotuotteista sekä tietysti merenelävistä. Kuten edellisillä riveillä mainittiin, tämä järjestelmä puoltaa raakojen kananmunien nauttimista, mutta vuonna 2017 julkaistussa tutkimuksessa mainitaan, että tämä käytäntö voi aiheuttaa salmonelloosia.
Mutta varo! Älä luule, että raa’at hedelmät ja vihannekset ovat riskittömiä. Vaikka seuraukset ovat epätodennäköisempiä, kun syöt ne luonnollisessa muodossaan, bakteerit voivat kuitenkin vaania niissäkin.
Onneksi keittämällä ja pesemällä ne hyvin voidaan poistaa tämä vaara. Näin voit nauttia niiden mausta ja hyötyä niiden hyödyistä ilman pelkoa.
Syöttöputkidieetti
Tätä trendikästä dieettiä on vaikea edes uskoa todeksi. Se tunnetaan englanniksi myös nimellä “KE diet”, ja se on äärimmäinen lähestymistapa, jossa käytetään tekniikkaa nimeltä letkuruokintaa.
Nenän läpi työnnetään syöttöletku, joka pumppaa tasaisesti sisään proteiinien, rasvojen ja hivenaineiden seosta, joka antaa noin 800 kaloria päivässä.
TIME Magazinen raportin mukaan ruokavalio toimii työntämällä elimistön nälkäkuoleman alkuvaiheeseen. Kun kaloreita leikataan näin rajusti, keho reagoi siirtymällä ketoositilaan, jossa se alkaa polttaa varastoitunutta rasvaa.
Toisaalta, kun ruokavalio aiheuttaa näin nopean painonpudotuksen, se voi aiheuttaa sen, että keho menettää rasvan lisäksi myös lihasmassaa.
KE-dieetti oli joskus trendi morsianten keskuudessa, jotka halusivat laihduttaa ennen suurta päiväänsä.
Mitkä ovat riskit?
Stanford Medicine –lehdessä kerrotaan, että nenä-maha-letkusyöttöön voi liittyä joitakin haittavaikutuksia, mm:
- Ummetus.
- Kuivuminen.
- Ripuli.
- Iho-ongelmat (putken kohdalla).
- Ongelmat syöttöletkun kanssa, kuten tukkeutuminen (obstruktio) ja tahattomat liikkeet (siirtyminen).
Muista, että tätä hoitoa suositellaan vain henkilöille, jotka eivät saa riittävästi ravintoaineita perinteisellä tavalla, tai psykiatrisille potilaille, jotka kieltäytyvät syömästä.
Lue lisää: Auttaako armeijadieetti laihtumaan nopeasti?
Aikaisemmista trendidieeteistä saadut opetukset: pitkän aikavälin terveyden asettaminen etusijalle
Yhteenvetona voidaan todeta, että mm. näitä neljää trendikästä dieettiä noudattaneet ihmiset ovat paljastaneet niiden kestävyyden puutteen ja mahdolliset pitkän aikavälin terveysriskit.
Pakkomielle rajoittavien tai äärimmäisten dieettien noudattamisesta voi johtaa ravitsemukselliseen epätasapainoon ja syömishäiriöihin. Tästä syystä on tärkeää muistaa, että avain terveelliseen syömiseen on tasapainoinen lähestymistapa.
Hedelmät ja vihannekset ovat runsaita vitamiinien, kivennäisaineiden ja kuitujen lähteitä, ja niitä tulisi sisällyttää jokaiseen ateriaan. Täysjyväviljat, kuten ruskea riisi ja kvinoa, tuottavat kuitua, kun taas proteiinit, kuten kana, kala, pavut ja maitotuotteet, ovat välttämättömiä kudosten kehitykselle ja korjautumiselle.
Lisäksi on tärkeää muistaa terveelliset rasvat, joita on esimerkiksi avokadossa, pähkinöissä ja oliiviöljyssä ja jotka ovat välttämättömiä aivojen toiminnalle. Huomiota olisi kiinnitettävä myös annoskokoihin ja lisättyä sokeria, tyydyttyneitä rasvoja ja natriumia runsaasti sisältävien prosessoitujen elintarvikkeiden kulutuksen hillitsemiseen.
Pikaratkaisujen ja villitysten sijaan on parempi keskittyä luomaan pitkäaikaisia ja kestäviä ruokailutottumuksia, jotka edistävät yleistä terveyttä ja hyvinvointia.
On lukemattomia dieettejä, jotka olivat trendikkäitä vielä muutama vuosi sitten. Vaikka on totta, että vielä tänäkin päivänä levitetään tietoa ihmedieeteistä, jotka lupaavat nopeaa painonpudotusta monien muiden hyötyjen ohella. Mutta miksi suurin osa niistä ollaan unohdettu?
Kuten Frontiers in Nutrition -lehden artikkelissa kerrotaan, monet muotidieetit ovat tehottomia, eivät ainoastaan siksi, että ne ovat rajoittavia, vaan myös siksi, että niitä on vaikea ylläpitää ajan mittaan, ne voivat aiheuttaa ravitsemuksellisia puutteita ja niillä on sivuvaikutuksia. Tähän artikkeliin olemme koonneet neljä trendikästä dieettiä, joita ei nykyään enää suositella.
Tutustu dieetteihin, jotka ennen olivat trendikkäitä
Kun paras ystäväsi kehuu paleo-dieettinsä tuloksia ja siskosi on sitoutunut raakaruokaan, saatat miettiä, oletko jäämässä jälkeen. On kuitenkin tärkeää muistaa, että villityksen sokea seuraaminen ei aina ole paras vaihtoehto terveydellesi.
Haluamme tutkia hieman niitä dieettejä, jotka aiemmin herättivät monen huomion ja ovat nyt unohtuneet. Lue, miksi nämä dieetit eivät ole enää trendikkäitä ja miksi ne eivät auta sinua saavuttamaan terveellisempää ja tasapainoisempaa elämäntapaa.
Atkins-dieetti
Kardiologi Robert C. Atkins oli tämän dieetin takana. Atkins esitti 1960-luvulla, että hiilihydraatit ovat suurin syyllinen terveysongelmiin ja painonnousuun.
Tämän uskomuksen innoittamana hän kehitti ruokavalion, joka perustuu hiilihydraattien rajoittamiseen sekä proteiini- ja rasvapitoisten ruokien suosimiseen halutun painon saavuttamiseksi ja ylläpitämiseksi.
Atkinsin dieetti rakentuu neljästä vaiheesta, joista ensimmäinen on kaikkein rajoittavin. Tälle “induktiovaiheelle” on ominaista hyvin vähäinen hiilihydraattien saanti (20 grammaa nettona päivässä).
Hiilihydraattien saannin seurantaan käytetään nettohiilihydraattien saantia, joka lasketaan vähentämällä kuitujen määrä hiilihydraattien kokonaismäärästä grammoina.
Mitkä ovat Atkins-dieetin riskit?
Hiilihydraattien saannin rajoittaminen voi johtaa myös ketoosiin. Tämä tapahtuu, kun elimistö ei saa riittävästi hiilihydraatteja muuttaakseen ne sokeriksi energiaksi.
Vastauksena elimistö hajottaa varastoitua rasvaa ja elimistöön kertyy ketoaineita. Tämä voi johtaa sivuvaikutuksiin, kuten pahoinvointiin ja pahanhajuiseen hengitykseen.
Mayo Clinicin asiantuntijoiden mukaan hiilihydraattien äärimmäinen vähentäminen tämän dieetin ensimmäisessä vaiheessa voi myös johtaa useisiin sivuvaikutuksiin, kuten seuraaviin:
- Päänsärky
- Huimaus
- Heikkous
- Väsymys
- Ummetus
Toisaalta Cleveland Clinic varoittaa muista Atkins-dieetin näkökohdista, jotka on syytä pitää mielessä. Ensinnäkin tämä ruokavalio sallii runsaasti rasvaa ja natriumia sisältävien lihajalosteiden käytön.
Tältä osin on tärkeää ottaa huomioon ne kielteiset vaikutukset, joita tällä voi olla pitkän aikavälin terveyteen. Niiden on esimerkiksi osoitettu lisäävän sydänongelmien ja tiettyjen syöpätyyppien riskiä.
Lisäksi siinä jätetään pois terveellisiä elintarvikkeita, kuten hedelmiä ja joitakin vihanneksia, jotta hiilihydraattiraja ei ylittyisi.
Nämä elintarvikkeet ovat tärkeä vitamiinien, kivennäisaineiden, tauteja torjuvien fytokemikaalien ja kuitujen lähde, jotka ovat tasapainoisen ja terveellisen ruokavalion olennaisia osia. Niiden kulutuksen rajoittaminen voi riistää elimistöltä tärkeitä ravintoaineita ja vaikuttaa kielteisesti yleiseen terveyteen.
Lue tämäkin: Rebound-ilmiö laihdutuksessa ja miten välttää sitä
Paleoruokavalio
Tämä dieetti on “moderni tulkinta” siitä, mitä ihmiset ovat saattaneet syödä paleoliittisen ajanjakson aikana. Yhdysvaltain kansallisen lääketieteellisen kirjaston (National Library of Medicine) mukaan se koostui 2,5 miljoonaa vuotta sitten palkokasveista, juureksista, siemenistä, pähkinöistä, hyönteisistä, äyriäisistä ja hunajasta.
Nykyään se perustuu vähärasvaisen lihan, kalan, vähähiilihydraattisten hedelmien ja vihannesten, pähkinöiden ja siementen nauttimiseen. Siinä vältetään myös suurelta osin hiilihydraatteja, maitotuotteita, useimpia lisättyä sokeria ja tiettyjä öljyjä, kuten rypsiöljyä.
Kalorien laskemista tai annoskokoja ei korosteta. Joissakin suunnitelmissa sallitaan jopa muutama huijausateria viikossa.
Mitkä ovat riskit?
Paleoruokavalioon, kuten mihin tahansa ruokavalioon, liittyy tiettyjä riskejä, jotka on tärkeää tiedostaa. Seuraavassa on joitakin niistä:
- Ummetus. Jotkut ihmiset perustavat paleoruokavalion eläinproteiiniin ja laiminlyövät kuitua tuottavat hiilihydraattilähteet. Tämä harhaluulo voi johtaa ummetuksen kaltaisiin ongelmiin, sillä kuidun puute vaikuttaa negatiivisesti ruoansulatusprosessiin.
- Korkean kolesterolin riski. Asiantuntijat ovat selittäneet UC Davis Health Kalifornian yliopistossa, paleoruokavalio sisältää runsaasti tyydyttyneitä rasvoja, koska siinä käytetään enemmän eläinperäisiä elintarvikkeita. Tämän vuoksi tämän ruokavalion noudattaminen liian pitkään voi nostaa huonon kolesterolin tasoja ja siten lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä.
- Muutokset suolistobakteereissa. The European Journal of Nutrition ilmoittaa, että pitkään paleoruokavaliota noudattavilla ihmisillä voi esiintyä negatiivisia muutoksia mikrobistossaan ja heillä voi olla korkeampi haitallisten bakteerien määrä.
- Osteoporoosi ja murtumat. Toisaalta, jos kalsiumia ja D-vitamiinia ei saada sallituista elintarvikkeista tai vitamiinilisästä, myös osteoporoosin ja murtumien riski on koholla.
Raakaruokavalio
Raakaruokavalio oli aiemmin trendi, mutta on menettänyt suosiotaan viime aikoina. Se perustuu ruoan syömiseen sen luonnollisessa tilassa ilman sen kuumentamista millään tavalla, joka voisi muuttaa sen rakennetta.
Tämä dieetti sisältää erilaisia valmistusmenetelmiä, kuten liottamista, kuivattamista ja mehustamista. Se sallii myös ainesosien pilkkomisen ja sekoittamisen. On kuitenkin tärkeää huomata, että ruokavalio sulkee pois kaiken ruoan, joka on kuumennettu yli 40-48 °C:n.
Tähän dieettiin sisältyy erilaisia vaihtoehtoja:
- Raakoja tai kuivattuja hedelmiä ja vihanneksia.
- Tuoreet hedelmä- ja vihannesmehut.
- Liotetut ja itäneet pavut ja jyvät.
- Raa’at pähkinät ja siemenet.
- Kookosmaito.
- Mantelimaito.
- Jauhemaiset viherruoat, kuten kuivattu vehnäruoho tai merilevä.
- Käymisellä valmistetut elintarvikkeet, kuten kimchi ja hapankaali.
- Kananmunat, kala ja raaka liha.
Tässä dieetissä suositellaan välttämään tiettyjä elintarvikkeita, kuten puhdistettuja öljyjä, suolaa, sokeria, kahvia, teetä, alkoholia ja pastaa.
Mitkä ovat riskit?
Sukellus raakaruokavalion maailmaan on houkutellut monia, mutta se ei ole niin turvallista kuin luulisi. Tuoreen ja luonnollisen ulkonäön taakse ruoka kätkee vaarallisia salaisuuksia. Itse asiassa kypsennyksellä on tärkeä rooli niiden sisältämien myrkyllisten kemikaalien hajottamisessa ja myrkytysriskin vähentämisessä.
Yhdysvaltain taudintorjunta- ja ennaltaehkäisykeskuksen (CDC) mukaan ne eläintuotteet, joita ei ole kypsennetty avotulella, ovat suurimpia terveysriskien syyllisiä.
Kyse on raa’asta ja alikypsennetystä lihasta, mukaan lukien kana, pastöroimattomasta maidosta ja maitotuotteista sekä tietysti merenelävistä. Kuten edellisillä riveillä mainittiin, tämä järjestelmä puoltaa raakojen kananmunien nauttimista, mutta vuonna 2017 julkaistussa tutkimuksessa mainitaan, että tämä käytäntö voi aiheuttaa salmonelloosia.
Mutta varo! Älä luule, että raa’at hedelmät ja vihannekset ovat riskittömiä. Vaikka seuraukset ovat epätodennäköisempiä, kun syöt ne luonnollisessa muodossaan, bakteerit voivat kuitenkin vaania niissäkin.
Onneksi keittämällä ja pesemällä ne hyvin voidaan poistaa tämä vaara. Näin voit nauttia niiden mausta ja hyötyä niiden hyödyistä ilman pelkoa.
Syöttöputkidieetti
Tätä trendikästä dieettiä on vaikea edes uskoa todeksi. Se tunnetaan englanniksi myös nimellä “KE diet”, ja se on äärimmäinen lähestymistapa, jossa käytetään tekniikkaa nimeltä letkuruokintaa.
Nenän läpi työnnetään syöttöletku, joka pumppaa tasaisesti sisään proteiinien, rasvojen ja hivenaineiden seosta, joka antaa noin 800 kaloria päivässä.
TIME Magazinen raportin mukaan ruokavalio toimii työntämällä elimistön nälkäkuoleman alkuvaiheeseen. Kun kaloreita leikataan näin rajusti, keho reagoi siirtymällä ketoositilaan, jossa se alkaa polttaa varastoitunutta rasvaa.
Toisaalta, kun ruokavalio aiheuttaa näin nopean painonpudotuksen, se voi aiheuttaa sen, että keho menettää rasvan lisäksi myös lihasmassaa.
KE-dieetti oli joskus trendi morsianten keskuudessa, jotka halusivat laihduttaa ennen suurta päiväänsä.
Mitkä ovat riskit?
Stanford Medicine –lehdessä kerrotaan, että nenä-maha-letkusyöttöön voi liittyä joitakin haittavaikutuksia, mm:
- Ummetus.
- Kuivuminen.
- Ripuli.
- Iho-ongelmat (putken kohdalla).
- Ongelmat syöttöletkun kanssa, kuten tukkeutuminen (obstruktio) ja tahattomat liikkeet (siirtyminen).
Muista, että tätä hoitoa suositellaan vain henkilöille, jotka eivät saa riittävästi ravintoaineita perinteisellä tavalla, tai psykiatrisille potilaille, jotka kieltäytyvät syömästä.
Lue lisää: Auttaako armeijadieetti laihtumaan nopeasti?
Aikaisemmista trendidieeteistä saadut opetukset: pitkän aikavälin terveyden asettaminen etusijalle
Yhteenvetona voidaan todeta, että mm. näitä neljää trendikästä dieettiä noudattaneet ihmiset ovat paljastaneet niiden kestävyyden puutteen ja mahdolliset pitkän aikavälin terveysriskit.
Pakkomielle rajoittavien tai äärimmäisten dieettien noudattamisesta voi johtaa ravitsemukselliseen epätasapainoon ja syömishäiriöihin. Tästä syystä on tärkeää muistaa, että avain terveelliseen syömiseen on tasapainoinen lähestymistapa.
Hedelmät ja vihannekset ovat runsaita vitamiinien, kivennäisaineiden ja kuitujen lähteitä, ja niitä tulisi sisällyttää jokaiseen ateriaan. Täysjyväviljat, kuten ruskea riisi ja kvinoa, tuottavat kuitua, kun taas proteiinit, kuten kana, kala, pavut ja maitotuotteet, ovat välttämättömiä kudosten kehitykselle ja korjautumiselle.
Lisäksi on tärkeää muistaa terveelliset rasvat, joita on esimerkiksi avokadossa, pähkinöissä ja oliiviöljyssä ja jotka ovat välttämättömiä aivojen toiminnalle. Huomiota olisi kiinnitettävä myös annoskokoihin ja lisättyä sokeria, tyydyttyneitä rasvoja ja natriumia runsaasti sisältävien prosessoitujen elintarvikkeiden kulutuksen hillitsemiseen.
Pikaratkaisujen ja villitysten sijaan on parempi keskittyä luomaan pitkäaikaisia ja kestäviä ruokailutottumuksia, jotka edistävät yleistä terveyttä ja hyvinvointia.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
Boada, L. D., Henríquez-Hernández, L. A., & Luzardo, O. P. (2016). The impact of red and processed meat consumption on cancer and other health outcomes: Epidemiological evidences. Food and chemical toxicology : an international journal published for the British Industrial Biological Research Association, 92, 236–244. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278691516301144
- Centers for Disease Control and Prevention. (22 de febrero de 2022). Foods That Can Cause Food Poisoning. https://www.cdc.gov/foodsafety/foods-linked-illness.html
- Cleveland Clinic. (5 de enero de 2021). What Is the Atkins Diet, and Is It Healthy? Health Essentials. https://health.clevelandclinic.org/what-is-the-atkins-diet-and-is-it-healthy/
- Cleveland Clinic. (11 de enero de 2021). Raw Food Diet: Is It Healthier? Health Essentials. https://health.clevelandclinic.org/raw-food-diet-is-it-healthier/
- Clínica Mayo. (12 de mayo de 2022). Dieta Atkins: ¿qué tan ciertas son las afirmaciones? https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/atkins-diet/art-20048485
-
Challa, H. J., Bandlamudi, M., & Uppaluri, K.R. (2022). Paleolithic Diet. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482457/
- Genoni, A., Christophersen, C. T., Lo, J., Coghlan, M., Boyce, M. C., Bird, A. R., Lyons-Wall, P., & Devine, A. (2020). Long-term Paleolithic diet is associated with lower resistant starch intake, different gut microbiota composition and increased serum TMAO concentrations. European journal of nutrition, 59(5), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7351840/
- Good Food Is Good Medicine. (2022). Paleo diet: What it is and why it’s not for everyone. good-food. https://health.ucdavis.edu/blog/good-food/paleo-diet-what-it-is-and-why-its-not-for-everyone/2022/04
- Hardvard T. H. Chan. (s.f.). Diet Review: Paleo Diet for Weight Loss. The Nutrition Source. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-weight/diet-reviews/paleo-diet/
- Jamka, M., Kulczyński, B., Juruć, A., Gramza-Michałowska, A., Stokes, C. S., & Walkowiak, J. (2020). The Effect of the Paleolithic Diet vs. Healthy Diets on Glucose and Insulin Homeostasis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Journal of clinical medicine, 9(2), 296. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7073984/
-
Keerthirathne, T. P., Ross, K., Fallowfield, H., & Whiley, H. (2017). Reducing Risk of Salmonellosis through Egg Decontamination Processes. International journal of environmental research and public health, 14(3), 335. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28327524/
- Low-fiber diet. (s/f). Mount Sinai Health System. Recuperado el 5 de junio de 2023, de https://www.mountsinai.org/health-library/selfcare-instructions/low-fiber-diet
-
Micha, R., Michas, G., Lajous, M., & Mozaffarian, D. (2013). Processing of meats and cardiovascular risk: time to focus on preservatives. BMC medicine, 11, 136. https://link.springer.com/article/10.1186/1741-7015-11-136
- Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. (s.f.). Por qué necesitamos comer bien. https://www.fao.org/3/y5740s/y5740s05.pdf
- Park, A. (18 de abril de 2012). Tube Feeding: What’s Wrong with the Latest Wedding Crash Diet? TIME. https://healthland.time.com/2012/04/18/with-this-tube-i-thee-shed-whats-wrong-with-the-latest-wedding-crash-diet/
- Stanford Medicine. (s.f.). Complications Associated with Feeding Tube. https://stanfordhealthcare.org/medical-treatments/f/feeding-tube/complications.html
-
Tahreem, A., Rakha, A., Rabail, R., Nazir, A., Socol, C. T., Maerescu, C. M., & Aadil, R. M. (2022). Fad Diets: Facts and Fiction. Frontiers in nutrition, 9, 960922. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9294402/
- UC Davis Health. (27 de abril de 2022). Paleo diet: What it is and why it’s not for everyone. Good Food As Good Medicine. https://health.ucdavis.edu/blog/good-food/paleo-diet-what-it-is-and-why-its-not-for-everyone/2022/04
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.