Jos et enää välitä, mene eteenpäin

Jos lakkaat välittämästä toisesta ihmisestä, häneen tarrautumisessa ei ole mitään järkeä. Saat siitä vain tuskaa ja kärsimystä. Tällöin sinun kannattaa olla rohkea ja kerätä kokoon kaikki vaadittava urheus, jotta voisit jatkaa elämässäsi eteenpäin.

Elämän läpi kulkiessasi tulet ymmärtämään, että jotkut ihmiset eivät yksinkertaisesti ole sinulle oikeita. Tämä ymmärtämys tulee usein silloin, kun et enää välitä jostakin ihmisestä – tai kun käy toisinpäin, ja hän ei enää välitä sinusta.

Tiedämme kaikki, että tällaisen tilanteen sattuessa kyseessä on tärkeä ja kivulias uhraus, ja päätös on vaikea. Se saattaa viedä sinut polulle, joka on katkeruutta täynnä, jos et ole varovainen. Jos et enää välitä toisesta ihmisestä, ei ole järkevää yrittää pitää hänestä kiinni, sillä tiedät jo tämän ihmisen olevan sinulle väärä.

Ymmärrä siis se, että olet arvokas – kävele pois, äläkä katso taaksesi.

En enää ole tärkeä hänelle – pitäisikö minun lähteä?

Kun päästät irti tarpeestasi olla tärkeä jollekin toiselle, saatat joutua paniikkiin, ja tilanteen tuottama stressi ja ahdistus voivat tuntua liian raskailta kestää.

On kuitenkin niin, että tällaisella hetkellä tulee keskittyä olemaan rauhallinen, ja sinun kannattaa yrittää tutkia tilannetta toisesta näkökulmasta.

Suhde päättyy

On tuhansia muitakin ihmisiä, jotka käyvät läpi saman tyyppistä jaksoa, jossa sinä nyt kamppailet. Kun ymmärrät tämän, oma asiasi ei enää tunnukaan niin suurelta ja vakavalta.

Syy siihen, että tämä tilanne saa ihmisen tuntemaan olonsa niin surkeaksi ja onnettomaksi on se, että tällöin on edelleen olemassa tunteita toista ihmistä kohtaan, vaikka hänestä et enää välittäisikään.

Valehtelisimme, jos väittäisimme, että mitään ei seuraa siitä, että et enää välitä toisesta. Totuus on kuitenkin se, että yksi kahdesta henkilöstä – tai molemmat – tulevat tuntemaan kipua.

Tästä huolimatta on tärkeää hyväksyä asiat sellaisina kuin ne ovat, sillä on paljon vahingollisempaa roikkua toisessa sen jälkeen, kun olet jo lakannut välittämästä hänestä.

Tällainen tilanne ilmenee usein romanttisissa suhteissa, kun toinen osapuoli ei enää ole ihastunut tai kokee sydämensä murtuneen. Tällöin yksinolemisen pelko tai toista ihmistä ilman olemisen pelko luo suuren huolen tunteen – onhan kyseessä ihminen, joka on ollut hyvin suuri osa omaa elämää.

Merkit tunteiden viilenemisestä

Voisi kuvitella, että jos ihminen on parisuhteessa, hän tietäisi itse siitä, jos on lakannut välittämästä toisesta osapuolesta. Itse asiassa tämä ei kuitenkaan ole ollenkaan totta.

Joskus tunteiden viilenemisessä ei ole kyse fyysisestä asiasta.

Tärkeä suhde

Tämän vuoksi onkin tärkeää olla tietoinen niistä merkeistä, jotka aikaisemmin kuvailimme. Näin voit paremmin ymmärtää, että kumppanisi ottaa sinuun etäisyyttä tunteiden tasolla.

Tällä tapaa voit ainakin tietää asiasta, etkä tule yllättymään, kun asia lopulta varmistuu. Seuraavat merkit kertovat tunteiden viilenemisestä:

  • Olet lakannut olemasta ensisijalla tälle ihmiselle, ja näin on ollut jo pidemmän aikaa. Ehkäpä kiinnostuksenne kohteet ja tavoitteenne eivät enää sovi yhteen.
  • Olet alkanut kokea yksinäisyyden ja hylätyksi tulemisen tunteita, sillä kumppanisi ei enää ole kiinnostunut sinun tarpeistasi.
  • Olet ainoa, joka tekee asioita suhteenne eteen: kumppanisi on läsnä ainoastaan vastaanottajana, ei antajana.
  • Kumppanisi ei ota huomioon sinun mielipiteitäsi ja ideoitasi, ja hän tekee päätöksiä ilman, että miettisi teitä kahta. Sen sijaan hän ajatteleekin vain omaa etuaan.
  • Hän saattaa olla nöyryyttävä sinua kohtaan sekä kritisoida ja etäännyttää itseään ilman mitään selkeää syytä. Äkkiä suhteenne on muuttunut, ja nyt se onkin lähinnä sotatanner.

Vaikka olet ehkä yrittänyt taistella sitä vastaan, olet lakannut välittämästä siitä ihmisestä, jota joskus rakastit, ja nyt hän tekee elämän mahdottomaksi sekä saa olosi tuntumaan syylliseltä.

Hän ei halua sinun lähtevän, eikä hän halua jättää sinua. Tämä tekee tilanteesta hyvin sekavan, monimutkaisen ja kivuliaan. Mitä siis pitäisi tehdä?

Hyvästien sanominen on tärkeää oman itsesi arvostamisen vuoksi

Kun olet tällaisessa tilanteessa, koet kipua, mutta on tarpeellista päästää toinen ihminen menemään. Ymmärrä oma arvosi, äläkä anna periksi.

Tärkeä suhde ohi

Ei ole sinun syysi, että olet lakannut välittämästä toisesta, eikä se tee sinusta huonoa ihmistä, että keräät rohkeutesi ja myönnät, että et enää koe tunnetason yhteyttä kyseiseen ennen niin läheiseen ihmiseen.

Haali siis kaikki rohkeutesi kasaan, ja jätä toinen ihminen taaksesi. Tämä päätös tulee olemaan yksi parhaista, joita tulet koskaan tekemään – et tule katumaan sitä.

Ei ole ainoa eikä viimeinen kerta, kun joudut elämässäsi jättämään jotakin tärkeää taaksesi, mutta sinun tulee ymmärtää, että ihmiset tulevat ja menevät elämäsi loppuun asti.

Jos olet jo lakannut välittämästä toisesta, älä vahingoita itseäsi vielä enemmän yrittämällä korjata sellaista sidettä, joka on jo mennyt rikki. On hyödytöntä yrittää korjata tällaisia asioita. Jos olet jo lakannut välittämästä, mene yksinkertaisesti eteenpäin.

On aika sille, että keräät kokoon ylpeytesi ja aloitat uuden matkan.