Emotionaalinen tyhjiö: aukko, jota en usko voivani täyttää

Mitä jos et tarvitsekaan ketään toista täyttämään sisälläsi olevaa aukkoa? Lakkaa etsimästä ulkopuolelta jotakuta täyttämään emotionaalisen tyhjiösi ja täytä se rakkaudella itseäsi kohtaan.
Emotionaalinen tyhjiö: aukko, jota en usko voivani täyttää

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Emotionaalinen tyhjiö liittyy läheisesti yksinäisyyden tunteisiin.

Yritämme niin kovasti välttää olemasta yksin – suurin osa ihmisistä nimittäin torjuu asian. Jotkut jopa pilkkaavat yksinäisiä ihmisiä ja kritisoivat niitä, jotka tykkäävät viettää aikaa itsekseen.

Koska olemme sosiaalisia olentoja, yritämme automaattisesti olla kuten muut, vaikka meillä olisi vahva itsetunto. Mutta mitä jos emme olekaan kuin kaikki muut? Mitä pahaa siinä on?

Ikuinen pyrkimys täyttää emotionaalinen tyhjiö

Emotionaalinen tyhjiö saa uskomaan, että jotain puuttuu.

Tämän tilanteen edessä yritämme täyttää vatsassamme kumisevan sisäisen aukon. Tämä aukko eli emotionaalinen tyhjiö saa meidät uskomaan, että meiltä puuttuu jotakin emmekä ole kokonaisia.

Ehkä tämä kaikki liittyy aikaan, kun olit lapsi. Vanhempiesi toimimaton parisuhde yhdistettynä kulttuurissa vallitseviin uskomuksiin oman satuprinssin löytämisestä ovat saaneet sinut tuntemaan itsesi puolikkaaksi ihmiseksi, henkilöksi, joka tarvitsee toista ollakseen kokonainen.

Mitä saavutamme tällä uskomuksella? Emme mitään. Me vain ruokimme itseämme tunneriippuvuudella, hirveällä ahdistuksella ja jatkuvalla pyrkimyksellä löytää se “toinen puolikas”, joka ei kuitenkaan koskaan tule täyttämään sisällämme olevaa tyhjiötä.

Etsimme aina ulkopuolelta sitä, mitä uskomme puuttuvan sisältämme. Tämä on aika ironista, sillä riippuvaisuus siitä, että toiset täyttäisivät tyhjiömme, saa meidät tarvitsemaan muita ihmisiä tunteaksemme itsemme hyvinvoiviksi ja onnellisiksi.

Emotionaalinen tyhjiö ajaa etsimään onnea toisista ihmisistä.

Ei ole kuitenkaan väliä, kuinka paljon ja kuinka innokkaasti etsimme ja kuinka monia valheita kerromme itsellemme. Oli miten oli, löydämme itsemme aina samasta tilanteesta, joka on täynnä tuskaa ja pettymystä.

Kuinka välttää riippuvaisuus siitä, että muut täyttäisivät oman emotionaalisen tyhjiömme?

Kaikki muiden ihmisten oikeana pitämät asiat eivät pidä paikkaansa

Kun koet olosi musertuneeksi siksi, että tunnet olevasi erilainen, kun ihmiset nauravat sinulle, koska et ole löytänyt ketään ja yksinäisyys odottaa sinua, lakkaa yrittämästä sopeutua joukkoon. Lakkaa haluamasta sellaista elämää, jollaista sen pitäisi toisten mielestä olla.

Joskus meidän tulisi kyseenalaistaa tiettyjä uskomuksia, joiden luulemme pitävän paikkansa. Todellisuudessa on nimittäin monia muitakin tapoja nähdä ja kokea asiat.

Älä yritä elää niin, kuin toiset odottavat sinun elävän.

Se, että pyrkii elämään samalla tavalla kuin muut, voi olla erittäin uuvuttavaa ja turhauttavaa. Kumppanin tai lasten saaminen ei ole välttämätöntä tunteakseen itsensä tyytyväiseksi ja kokonaiseksi.

Tämä on uskomus, joka pyrkii tekemään onnettomiksi ne ihmiset, jotka ovat ottaneet etäisyyttä siihen, mitä on tähän asti pidetty “polkuna, jota kaikkien täytyy kulkea”.

Rakasta itseäsi, hemmottele itseäsi

Uskomus siitä, että tarvitsemme toisen puolikkaan elämäämme, saa meidät lakkaamaan laittamasta itseämme ensimmäiseksi ja priorisoimaan toista ihmistä, joka tekisi meistä kokonaisia.

Tämä ei tee muuta kuin ruoki tyhjiötämme ihmisillä, rakastavilla sanoilla, hellyydenosoituksilla ja rakkaudella, jota emme anna edes itsellemme. Emme tiedosta sitä, että jos haluamme, että emotionaalinen tyhjiö katoaa, meidän on rakastettava itseämme. Meidän on hemmoteltava itseämme ja pidettävä itsemme tärkeysjärjestyksen ensimmäisenä ennen kuin ryhdymme parisuhteeseen ja julistamme rakkautta, jota emme anna edes itseltämme. Vasta silloin emme ole riippuvaisia kenestäkään toisesta.

Tällöin, jos parisuhde ei toimikaan, kärsimystä aiheuttanut emotionaalinen tyhjiö ei ilmestykään enää takaisin. Silloin tiedämme, ettemme tarvitse ketään täyttämään sitä.

Meidän oli vain huomioitava itsemme.

Et tarvitse ketään toista ollaksesi onnellinen.

Lakkaa ajattelemasta, että tarvitset jotakuta toista. Lakkaa ruokkimasta sisälläsi olevaa tyhjiötä harhaluuloilla siitä, kuka olet ja mitä sinun tulisi olla tunteaksesi itsesi kokonaiseksi.

On aika rakastaa itseäsi ja laittaa itsesi tärkeysjärjestyksen ensimmäiseksi, vaikka se onkin yhä jotakin, joka nähdään huonona ja itsekkäänä asiana.

Älä anna itsesi edelleen uskoa siihen, että kaikki mitä muut sanovat, on ainoa totuus. Opi kyseenalaistamaan kaikki. Monista uskomuksista on nimittäin enemmän haittaa kuin hyötyä, ja jotkut niistä kasvattavat tyhjiötäsi entisestään sinun sitä itsekään tiedostamatta.

Pääkuvan on antanut käyttöön © wikiHow.com


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • López Doblas, J., Díaz Conde, M. D. P., & Conde, M. del P. D. (2018). El sentimiento de soledad en la vejez. Revista Internacional de Sociología. https://doi.org/10.3989/ris.2018.76.1.16.164

  • OMS. (2017). OMS | Depresión. OMS. https://doi.org/epd.2008.0216 [pii]r10.1684/epd.2008.0216

  • Álvarez Ariza, M., Atienza Merino, G., Ávila González, M., González García, A., Guitián Rodríguez, D., De las Heras, E., … Triñanes, Y. (2014). Guía de práctica clínica sobre el manejo de la depresión en el adulto. Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad. https://doi.org/10.1249/mss.0b013e3180616b27


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.