Elämä on elämisen opettelua

lokakuu 31, 2016
Elämä on jatkuvan muutoksen prosessi, joten ihminen ei koskaan lopeta elämän oppimista. Siksi sinun ei kannata antaa ongelmiesi kaataa sinua maahan, sillä kaikesta huolimatta vaikeudet toimivat opettajinasi.

Elämisen osaamista ei opeteta koulussa. Elämää opitaan elämällä: kompurointien, virheiden ja mokaamisen kautta. Ja mikä kaiken tämän tavoitteena on? Olla onnellinen ja nauttia jokaisesta päivästä.

Miksi elämisen oppiminen on kuitenkin niin vaikeaa? Tällä kertaa mietimme kysymystä elämisen taidosta, joka on jatkuva prosessi.

Elämisen oppiminen tarkoittaa hyväksyntää

Vuosien kuluessa saatat huomata erään asian, joka sinusta tuntuu äärimmäisen vaikealta: hyväksyntä. Tämä on asia, joka alkaa ihmisestä itsestään, ja jota toteutetaan suhteessa toisiin.

On kuitenkin niin, että jotta voisit hyväksyä toisia ihmisiä, sinun täytyy aivan ensin hyväksyä oma itsesi, ja tämä ei aina ole helppo asia.

Perhoset

Oman itsesi hyväksyntä tarkoittaa sitä, että rakastat ja arvostat itseäsi virheidesi ja puutteidesi kanssa. Hyväksyt tällöin sen, ettet ole täydellinen. Hyväksyt siis sen, että epäonnistut, ja tämä on auttanut sinua tulemaan paremmaksi ihmiseksi – siten epäonnistumista ei koskaan tulisi hävetä.

Kun tämä hyväksyntä on tehty, voit alkaa hyväksyä myös muita ihmisiä, mikä on myös vaikeaa.

Sinun tulee hyväksyä, että toiset tulevat ja menevät elämästäsi aivan omin avuin. He tulevat joskus valehtelemaan sinulle, tuottamaan sinulle pettymyksiä sekä pettämään sen luottamuksen, jonka olet heille antanut.

Kaikki tämä kuuluu elämään, ja jotta voisit elää, sinun tulee hyväksyä kyseinen tosiasia. Jos et tee näin, tulet taistelemaan kaikkea vastaan, ja se on hyödytöntä.

Asioita tulee aina tapahtumaan, sillä on eräs asia, joka on täysin hallintasi ulkopuolella: toisten ihmisten muuttaminen.

Huominen on uusi päivä

Olisi naiivia uskoa, että elämä tulee olemaan vain aurinkoa ja kirkkaita värejä. Tosiasia on se, että elämässäsi tulee olemaan monia aikoja, jolloin vallitsee täysi pimeys.

Elämisen oppiminen tarkoittaa sitä, ettet tee kaikesta kovin dramaattista, sillä joskus asiat voidaan nähdä ongelmallisempina kuin ne itse asiassa ovatkaan.

Musta elämä

Kaikki ei ole niin kauheaa. Suurin ongelma on se, että tunteesi ja tuntemuksesi suurentavat asiat siihen pisteeseen, että näet kaiken maailmanlopun merkkinä. Epäilemättä on niin, että useina hetkinä olet katsonut taaksesi ja ajatellut: ”Eihän se ollut niin kauheaa!” Kuitenkin itse hetken ollessa käsillä koit tilanteen todella kaameaksi.

Kaiken tämän vuoksi elämisen oppiminen tarkoittaa myös sitä, ettet liioittele tiettyjä tilanteita, jotka ehkä tuntuvat maailmanlopulta, mutta ovat itse asiassa ohimeneviä. Jälkeenpäin tulet näkemään ne kokemuksina, joita sait lisää.

Mitä me sitten suosittelemme elämisen oppimiseksi? Kannattaa olla läsnä, sekä positiivisessa että negatiivisessa, ja ennen kaikkea tulisi opetella elämään kaikkien näiden asioiden kanssa.

Huonot ajat ovat myös hyödyllisiä aikoja, ja ne voivat olla käänteentekeviä kausia, jolloin mietit sitä, kuinka elät elämääsi ja muutat sitä. Kyseessä ei ole maailmanloppu, vaan uuden polun alku.

Nauti ja arvosta käsillä olevaa hetkeä

Toinen tärkeä asia, joka kannattaa muistaa elämisen opettelun kannalta, on käsillä olevasta hetkestä nauttiminen. Kannattaa siis arvostaa sitä, mitä sinulla on juuri nyt.

Aika mene ohi nopeasti, ja saatat olla niin keskittynyt johonkin, että et itse asiassa nauti elämästä täysillä. Tämä on suuri virhe!

Hippityttö

Kaikki tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että velvollisuuksia ei kannattaisi hoitaa, sillä tottakai on tarpeen tehdä töitä ja ottaa vastuuta – suuri osa ihmisen ajasta on siis ”kiireistä”. Tästä huolimatta sinun kannattaa joka päivä antaa itsellesi hetki, vaikka kuinka pieni se olisikin.

Ajattelet ehkä, että sinulla ei oikeastaan ole aikaa tällaiselle, sillä et pysty organisoimaan elämääsi. On hyvin helppo vajota laiskuuteen ja kaaokseen, jolloin haaskaat aikaasi sen sijasta, että nauttisit siitä.

Alatko nyt käyttää hiukan aikaa omaan itseesi – teetkö sen jo tänään? Tee jotakin sellaista joka päivä, josta nautit: vietä vapaa-aikaa lastesi kanssa, mene kävelylle, rentoudu, nauti harrastuksista… Mutta älä anna päiviesi kulua yksi toisen perään niin, että niillä ei ole merkitystä.

Nainen ulkona

Kuten voit nyt ymmärtää, elämisen oppiminen on prosessi, joka vie koko elämän verran, sillä ihminen ei koskaan lakkaa oppimasta. Tämän lisäksi on olemassa sellaisia asioita, joita tulet löytämään vasta vuosien kuluessa, saadessasi uusia kokemuksia.

Elämä on kaunista, sillä vaikka tuleekin olemaan pimeyden hetkiä, on myös paljon valoa. Nauti siis jokaisesta päivästä ja jatka uusien asioiden oppimista – sinulle opetetaan niitä koko ajan, eläessäsi.

Mieti siis mikä on kaikkein arvokkain asia, jonka olet tänään oppinut?

UUTISIA VERKOSSA