Ehkäise ja poista hammasplakkia

Hammasplakki on sileää ja tahmeaa ainesta, joka muodostuu bakteereista. Paikoilleen jätettynä tämä aines kasvaa, kunnes se lopulta on pysyvästi kiinni hampaissa. Bakteerit, joista plakkia syntyy, voivat aiheuttaa hampaiden reikiintymistä ja iensairauksia, mikäli plakista ei hankkiuduta eroon päivittäin. Tämän voi tehdä tarpeeksi tehokkaan harjauksen ja hammaslangan käytön avulla. Plakki on ongelma, joka aiheuttaa myös pahanhajuista hengitystä, ja lisäksi tuloksena voi olla vakavampiakin ongelmia, kuten esimerkiksi ientulehdus tai parodontiitti.
Hampaissa oleva plakki muodostuu niistä sokereista, joita me suuhumme laitamme ruokaa syödessämme, ja siinä on happoja, jotka voivat aiheuttaa hampaiden kiilteen kulumista. Jos tätä ilmiötä ei kontrolloida ajoissa, hampaan kiille saattaa vaurioitua, ja siten tuloksena voi olla hampaiden reikiintymistä. Plakki saa ensinnäkin hampaat näyttämään vähemmän viehättäviltä, mutta se voi aiheuttaa myös pahanhajuista hengitystä.

Hammasplakkia on kuitenkin hyvin vaikea nähdä, sillä se on täysin väritöntä, ja se onkin helposti sekoitettavissa johonkin muuhun hampaissa olevaan ainekseen. Kun plakkia on kertynyt hampaisiin, sen pystyy kyllä näkemään helpostikin – katso siis pystytkö löytämään valkoista massaa, joka koostuu ruoasta ja jota sijaitsee hampaittesi välissä.

Hampaissa oleva plakki kasvaa päivästä toiseen, ja se aiheuttaa paljon suuhun liittyviä ongelmia. Tämän vuoksi on tärkeää, että pidät hoitorutiinisi tarpeeksi tehokkaana ja toistat sitä päivittäin. Näin voit estää plakin kasvun hampaissasi, ja tähän kannattaa ottaa avuksi myös eräitä luonnollisia tuotteita. Tässä artikkelissa kerromme siis sellaisista luonnollisista keinoista, jotka ovat hyödyksi hammasplakin torjunnassa ja poistossa.

Kuinka plakkia voi estää ja poistaa?

Jotta voisit estää ja torjua hammasplakkia, on hyvin tärkeää pitää kiinni oikeanlaisista päivittäisistä hammashygieniaan liittyvistä tottumuksista. Näin pystyt helpottamaan plakkia aiheuttavien bakteerien poistamista sekä pitämään hampaasi paremmassa kunnossa ja miellyttävämpinä.

Oikeanlainen harjaustekniikka

Hampaiden harjaaminen on yksi parhaista keinoista poistaa hampaissa plakkia aiheuttavia bakteereja. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että moni harjaa hampaansa väärällä tavalla, mikä sitten vähentää harjauksen tehokkuutta bakteerien poistamiseksi.

Ensinnäkin tulisi muistaa, että harjaksi kannattaa valita sellainen, jossa on kärjistä pyöristetyt ja pehmeät langat, sillä näin pystyt suojelemaan ientesi kudoksia. Valitse sellainen hammastahna, jossa on mukana fluoria ja joka on myös Suomen Hammaslääkäriliiton suosittelema.

Kun harjaat, pidä harjaa niin kuin pitäisit kynää, ja liikuta sitä pienin pyörivin liikkein yhden tai kahden hampaan kohdalla samalla kertaa.

Ota hammaslanka mukaan rutiiniisi

Hammasplakki pois hammaslangan avulla

Moni ihminen ei vieläkään ole tehnyt hammaslangan käytöstä osaa päivittäistä hygieniarutiiniaan, mutta tämä on itse asiassa aivan välttämätön asia, mikäli haluat poistaa mahdollisimman tehokkaasti suusi bakteereja. Ja aivan kuten koskee harjaamistakin, on hyvin tärkeää käyttää lankaa oikealla tavalla, jotta sen hyödyt olisivat maksimaaliset.

Ota siis noin 45 cm palanen hammaslankaa, kierrä päät sormiesi ympärille, ja anna etäisyyden sormien välissä olla noin 2,5 cm. Ala sitten hellävaraisesti liikuttaa lankaa hampaittesi välissä – liiku alaspäin langatessasi ylähampaitasi, ja alahampaiden osalta ohjaa lankaa alaspäin.

Huuhtele suusi aterioiden välillä

Syömisen jälkeen on hyvin tärkeää huuhdella suu hyvin, sillä tällä tavalla pystyt poistamaan suuren osan niistä suuhun jäävistä ruoanpalasista, jotka jäävät jumiin hampaisiin. Tämän tehdäksesi voit käyttää jotakin kaupasta saatavaa suuvettä, mutta voit myös valmistaa oman tuotteesi kotona. Tähän tarvitaan 50-50 -suhteessa vettä ja vetyperoksidia (tämän tulisi olla sellaista, jolla on alhainen voimakkuus, eli 0,2-0,8 %).

Kotikonstit hampaita vaivaavan plakin poistoon

Jos hammasplakki on jo muodostunut ongelmaksi oman suusi hyvinvoinnin kannalta, kannattaa kokeilla näitä seuraavia luonnollisia kotihoitoja, jotka ovat mahtava tapa taistella plakkia vastaan.

Resepti 1

Hammasplakki pois pähkinänkuorten avulla

Tämän hoidon valmistaaksesi tarvitset 15 grammaa pähkinänkuoria ja hiukan vettä. Laita kuoret veteen, ja anna kiehua noin 15 minuutin ajan. Anna nesteen sitten seisoa jonkin aikaa, ja upota sinne lopulta hammasharjasi pää. Harjaa hampaitasi hellästi kolmen minuutin ajan, ja toista tämä käsittely kolme kertaa päivässä.

Resepti 2

Tämä resepti yhdistää auringonkukansiementen loistavat ominaisuudet lehmuksenkukkiin, jotta saisit mahtavan avun hampaittesi terveyden parantamiseksi. Hoidon valmistaaksesi sinun tulee keittää keskitason lämmöllä 2 teelusikallista auringonkukansiemeniä ja 2 teelusikallista lehmuksenkukkia, ja vettä saa olla puoli litraa. Anna kiehua pienellä lämmöllä puolen tunnin ajan, ja harjaa sitten hampaasi tällä nesteellä jokaisen aterian jälkeen.

Resepti 3

Hammasplakista eroon omenaviinietikan avulla

Omenaviinietikka on myös yksi loistava apu, jos haluat taistella niitä bakteereja vastaan, jotka aiheuttavat hampaissasi plakkia ja siihen liittyviä ongelmia. Yksi vaihtoehto on huuhdella suu omenaviinietikalla ja huuhtoa se sitten heti perään vedellä. Toinen tapa on valmistaa 50-50 -suhteessa vettä ja omenaviinietikkaa sisältävää nestettä, jota voit sitten käyttää suuvetenä.

Resepti 4

Tämä viimeinen hoito koostuu seoksesta, jossa on 1,5 ruokalusikallista koiruohon lehtiä ja 2 ruokalusikallista käynyttä viiniä. Anna seoksen seistä noin kahden tunnin ajan. Lopuksi siivilöi se, ja käytä nestettä hampaita harjatessasi.

Kokeile näitä helppoja ja hyviä luonnollisia keinoja hampaiden plakin torjuntaan ja vähentämiseen – parannat suusi hyvinvointia sekä teet siitä viehättävämmän!