Carpe Diem ja Kuolleiden runoilijoiden seura

Mistä voit tietää, että huominen tulee varmasti? Ottaen huomioon, että me olemme olemassa universumissa, jonka mittasuhteet ovat äärettömät, ja joka on täynnä kaaosta ja ennalta-arvaamattomuutta, on suuri virhe ottaa itsestäänselvänä totuutena, että huominen on jokin absoluuttisen varma asia.

Kyseinen ajatus liittyy pieneen lauseeseen, joka tämänkin artikkelin otsikkoa koristaa – Carpe Diem. Kehotukseen täysillä elämisestä liittyy elokuva nimeltään Kuolleiden runoilijoiden seura, josta kerromme lisää seuraavassa. Jatka lukemista!

Mitä Carpe Diem tarkoittaa?

Ensinnäkin, katsotaan tarkemmin, mitä lausahdus Carpe Diem merkitsee. Kuten aiemmin mainitussa elokuvassa kerrotaan, nämä sanat ovat latinaa ja ilmaisevat ajatuksen ”tartu hetkeen”. Tämä tarkoittaa, että jokainen hetki tulisi elää siten kuin se olisi viimeisesi, sillä se aivan hyvin voi olla sitä.

Carpe diem variksenpelätin

Thoreau, jota elokuvassa siteerataan, antaa tärkeän opetuksen siitä, mitä elämän tulisi olla. Mehua koko rahalla – ota siitä irti kaikki, minkä voit. Älä jätä yhtään mehua kuppiisi, sillä eräänä päivänä viimeinen hetki voi tulla. Taakse katsoessasi et halua nähdä, kuinka paljon olisit voinut tehdä, mutta annoit sen kaiken päästä karkuun.

Kuolleiden runoilijoiden seura

Kuolleiden runoilijoiden seura on elokuva, jonka ohjasi Peter Weir, ja se käsittelee onnellisuutta. 

Elokuvassa on keskipisteessä tarkkanäköinen opettaja, joka rakastaa opettamista ja jota esittää Robin Williams. Hän auttaa ryhmää nuoria ihmisiä ottamaan askeleen eteenpäin elämässään ja välttämään olemista yksi muiden samanlaisten joukossa – hän kannustaa oppilaitaan tekemään sen sijaan jotain erityistä.

Yksi elokuvan kekeisimmistä viesteistä on se, että sinun ei tarvitse olla kuuluisuus, poliitikko tai rikas viettääksesi erityislaatuista elämää. Sinun tarvitsee vain olla onnellinen ja uskollinen itsellesi sekä nauttia jokaisesta elämän minuutista niinkuin se olisi viimeisesi.

Kuolleiden runoilijoiden seura

Ota elämästä kaikki mehut irti

Täten voidaan sanoa, että ilmaisun Carpe Diem tulisi olla pakollista opittavaa kouluissa. Lasten opettamisen ja kouluttamisen ei tarvitse olla vain matemaattisen, kielellisen ja tieteellisen tiedon välittämistä. Enemmänkin voidaan antaa: olisi mahtavaa, jos lapsille yritettäisiin opettaa, kuinka elämästä saadaan kaikki irti.

Jos onnistumme luomaan kokonaisen verkoston vapaista ajattelijoista – sellaisista ihmisistä, jotka etsivät elämältä muutakin kuin työtä, taloa ja autoa – ehkäpä jonakin päivänä meillä on perheitä, jotka opettavat lapsilleen sellaisia suuria arvoja kuten naapurin kunnioittamista, luonnon arvostusta ja rakkautta kaikkea sitä kohtaan, mikä on tärkeää, kuten solidaarisuus, ystävyys ja tasa-arvo.

Tyttö nukkuu kukassa

Yhteiskunta, jossa Carpe Diem toteutuu käytännön tasolla, on terve ja ystävällinen. Nauti elämästä ja ota siitä irti kaikki se, mikä on kaunista ja mukavaa; ilmaise tunteitasi ilman pelkoa siitä, mitä muut sanovat; ole oma itsesi kaiken aikaa; ja pyydä apua niiltä ihmisiltä, jotka sinua rakastavat…

Ajan kulumisesta

Ajan kuluminen on nopeaa, päättäväistä ja jatkuvaa. Emme voi taistella sitä vastaan, ja aika lähtee palaamatta koskaan takaisin. Voimme kuitenkin tehdä ajasta liittolaisemme. Tässä mielessä Carpe Diem on oikea tapa tehdä ajasta ystäväsi.

Älä anna sen ikävän päivän tulla, jolloin joudut jättämään kaiken taaksesi ajatellen, että et tehnyt elämälläsi mitään palkitsevaa ja kaunista. Tartu jokaiseen hetkeen, ja tunne jokainen minuutti intohimoisesti ja energisesti. Tee siis lausahduksesta Carpe Diem omasi. On sinun käsissäsi, valitsetko tehdä tämän, ja vain sinä voit muokata omasta elämästäsi fantastista onnea.

”Kerää ruusunnuput kun vielä voit,
vanha kunnon aika lentää edelleen.
Ja tämä sama kukka, joka tänään hymyilee,
huomenna jo kuolee.”

-Robert Herrick-