Asioita, jotka haluat tietää kehosta

Minkä takia et pysty liikuttamaan nimetöntäsi liikuttamatta muita sormia? Tämä sormi jakaa lihaksen keskisormen kanssa, joka rajoittaa sen itsenäistä liikkuvuutta.

Ihmiskeho on uskomaton. Me olemme olentoja täynnä sekä hyviä että huonoja ominaisuuksia ja pystymme kiistämättä upeisiin tekoihin. Seuraavat kymmenen vartaloon liittyvää asiaa yllättävät sinut varmasti!

1. Puuttuuko sinulta jänne?

15 prosentilta maailman ihmisistä puuttuu jänne ranteen peukalonpuoleisesta koukistajalihaksesta. Jos haluat tietää, oletko sinä yksi näistä ihmisistä, voit tarkistaa asian helposti seuraavalla tavalla: kosketa peukalollasi pikkusormeasi ja taivuta rannettasi taaksepäin. Kaksi jännettä on nähtävissä 85 prosentilla ihmisistä, jotka tekevät näin, mutta joskus nähtävillä on pelkästään yksi. Kuinka monta jännettä sinä näet?

2. Vasovagaalinen pyörtyminen

Tämä on toinen kummallinen ja myös ongelmallinen asia liittyen ihmiskehoon. Jotkut ihmiset pyörtyvät virtsaamisen jälkeen. Tämä tapahtuu, kun virtsaaminen stimuloi kiertäjähermoa ja aiheuttaa yllättävän verenpaineen alenemisen. Tämä ei totisesti ole naurun asia.

3. Sukupuolielimet ja munuaiset

munuaiset

Nämä liittyvät läheisesti toisiinsa. Tarkastellaanpa esimerkiksi miestä. Kun mies saa kovan osuman kiveksiinsä, hän tuntee kivun munuaisissaan. Tämä johtuu siitä, että nämä elimet kehittyvät yhdessä siihen asti, kunnes ne ovat täysin kehittyneitä.

4. Yritä liikuttaa nimetöntäsi

On aika testata jotakin: aseta kätesi tasaiselle alustalle, ja yritä nostaa sormiasi yksi kerrallaan. Pystyt todennäköisesti nostamaan kaikki muut sormet yksitellen, paitsi nimettömän. Jotkut saattavat pystyä tekemään tämän, mutta yleensä tämän sormen liikkuvuus on rajoitettua, sillä siinä missä etusormella ja pikkurillillä on omat lihaksensa, keskisormi ja nimetön jakavat yhden. Et pysty suoristamaan yhtä ja taivuttamaan toista samanaikaisesti.

5. Toinen munuainen on toista ylempänä

Tässä seuraava ihmeellinen asia: vasen munuainen sijaitsee ihmiskehossa hieman oikeaa ylempänä. Tämä johtuu siitä, että maksa aiheuttaa painetta oikeaan munuaiseen. Tiesitkö tämän?

6. Verensokeri

veri

Ihmisen kehossa kiertävässä veressä on normaalisti sokeria yhteensä noin ruokalusikallisen verran. Tällä sokerimäärällä pärjäät syömättä kaksi päivää ilman vakavia ongelmia. Tämän jälkeen keho alkaa kärsiä ketoosin takia. Ketoosi on tila, jossa maksa alkaa hajottaa glykogeenia korvatakseen kehosta puuttuvan sokerin. Tämä on vaarallinen tila, jota kenenkään ei kannata kokeilla. Tämän takia myöskään korkeaproteiinisia, sokerittomia ruokavalioita ei yleisesti suositella.

7. Tiesitkö, että sinulla on vähemmän luita kuin vauvalla?

Tämä on totta! Syntyessään ihmisellä on noin 300 luuta. Ihmisen kasvaessa nämä luut kuitenkin kasvavat yhteen, ja lopulta aikuisen kehosta löytyy vain 206 luuta.

8. Yritä hengittää ja niellä samaan aikaan. Onnistuuko?

hengittää

Oletko ikinä kokeillut tätä? Se on mahdotonta. Tämä outo asia johtuu siitä, että evoluution aikana kitalaki siirtyi taaemmas peittääkseen nielun ja mahdollistaakseen näin puhumisen paremmin. Tämän ominaisuuden takia olisi todennäköisempää, että tukehdut, joten kurkun kansi kehittyi estämään ruoan lipsahtamisen henkitorveen. Kaikki tämä yhdistettynä johtaa siihen, että hengittäminen ja nieleminen samanaikaisesti on mahdottomuus.

9. Kuika paljon vasta-aineita tuotat keskimäärin päivittäin?

Kolme grammaa. Tämä on todella tärkeää terveytesi kannalta, ja tämä myös suojelee kehoasi harmillisilta mikrobeilta.

10. Kuinka monesta atomista ihmisruumis koostuu?

Oletko ikinä miettinyt asiaa? Vaikkei tämä kysymys luultavasti olekaan valvottanut sinua öisin, on se saattanut joskus käväistä mielessäsi. Tässä sinulle pieni esimerkki: Saadaksesi selville esimerkiksi 70 kiloa painavan henkilön kehon sisältämien atomeiden määrän, tulee sinun lisätä numero 7:n perään 27 nollaa. Voitko kuvitella? Tämä on yllättävää, mutta totta!