Logo image
Logo image

Ashwagandhan hyödyt ja vasta-aiheet

6 minuuttia
Ayurveda-lääketieteessä ashwagandhaa pidetään luonnollisena rohtona lisäämään energiatasoa, vähentämään stressiä ja ehkäisemään joitakin sairauksia. Mutta mitä tiede sanoo siitä?
Ashwagandhan hyödyt ja vasta-aiheet
Viimeisin päivitys: 20 helmikuuta, 2024

Ashwagandha (Withania somnifera L.) tunnetaan myös nimillä rohtokoisio, rohtokoiso ja Intian ginseng. Se on erittäin suosittu yrtti intialaisessa ayurveda-lääketieteessä, ja sitä arvostetaan sen adaptogeenisten ja elvyttävien ominaisuuksien vuoksi.

Lääketieteellisessä Cureus-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ashwagandha-uutteilla on myönteisiä vaikutuksia stressin ja ahdistuksen lievittämiseen. Tämän lisäksi sille on liitetty erilaisia terveyshyötyjä. Katsotaanpa tarkemmin.

Mikä on ashwagandha?

Ashwagandhaa kutsutaan eri alueilla ja kulttuureissa monilla eri nimillä. Jotkin niistä ovat foneettisesti samankaltaisia, kuten ajagandha, asgandha tai ashvagandha. Se tunnetaan kuitenkin myös nimillä ayurvedalainen ginseng tai Intialainen ginseng, ynnä muita nimiä kulttuurista ja kielestä riippuen.

Tämä kasvi kuuluu Solanaceae-heimoon, johon kuuluvat myös tomaatit, tupakka ja peruna. Ashwagandha kasvaa 60-120 senttimetriä korkeaksi, ja sillä on puoliksi puumaiset varret, pitkulaiset, soikeat lehdet ja vihertävänkeltaiset kellonmuotoiset kukat.

Sen hedelmät ovat pallomaisia, pieniä ja kirkkaanpunaisia (tästä johtuvat jotkut sen monista nimistä). Tästä kasvista käytetään eri osia, joista yleisimmät kaupasta löytyvät muodot ovat lehdistä valmistetut uutteet ja juuresta valmistettu jauhe.

Ashwagandha-lajikkeita tavataan yleensä Intiassa ja Pakistanissa, mutta sekä kasvin lisäravinteita että lehtiä myydään nykyään monissa muissakin maissa.

Ashwagandhan ominaisuudet

Ashwagandha on tunnettu siitä, että se sisältää biologisesti aktiivisia kemiallisia yhdisteitä, kuten alkaloideja, steroidilaktoneja ja saponiineja.

Muita tämän kasvin sisältämiä aineita ovat mm. seuraavat:

Lue tämäkin: Ayurveda-ruokavalio ja sen terveyshyödyt

Ashwagandhan terveyshyödyt

Ashwagandhalla on useita terveyshyötyjä, joista monet on tieteellisesti todistettu. Sille on löydetty tulehdusta ehkäiseviä, rauhoittavia, antioksidanttisia, diabeteksen vastaisia ja elvyttäviä ominaisuuksia. Katsotaanpa tarkemmin.

1. Ashwagandha voi auttaa vähentämään stressin vaikutuksia elimistössä

Some figure
Tämä lääkekasvi voi vähentää kortisolitasoja. Kortisoli on lisämunuaisessa tuotettua hormonia, joka on yhteydessä stressitasoihin.

Ashwagandha on luokiteltu adaptogeeniseksi lääkkeeksi, eli sillä on kyky lisätä elimistön vastustuskykyä fyysisissä ja psyykkisissä stressitilanteissa. Indian Journal of Psychological Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että ashwagandha-lisäravinteet auttavat alentamaan kortisolitasoja.

2. Se voi auttaa hallitsemaan ahdistusta

Edellä mainittujen seikkojen vuoksi tutkijat pitävät sitä hyvänä lisäravinteena stressi- ja ahdistusjaksoja vastaan. Erityisesti sille on liitetty rentouttava vaikutus, sillä se säätelee hermoston kemiallista signalointia, joka aiheuttaa jännityksen tunnetta.

3. Ashwagandha vähentää masennuksen oireita

Masennus on mielenterveysongelma, joka vaatii ammattilaisten puuttumista. Siksi kasviperäisiä lisäravinteita ei pitäisi pitää ensisijaisena hoitomuotona sen oireiden hallitsemiseksi. Siitä huolimatta jotkin kasvit ovat osoittaneet voivansa parantaa mielialaa tämän tilan yhteydessä.

Indian Journal of Psychological Medicine -lehdessä raportoidussa kontrolloidussa tutkimuksessa 64 aikuiselle annettiin päivittäin 600 milligrammaa erittäin väkevää ashwagandha-uutetta. 60 päivän jälkeen 79 prosenttia ilmoitti masennuksen oireiden vähentyneen. Tästä huolimatta tarvitaan lisää näyttöä.

4. Ashwagandha edistää glukoositasojen säätelyä

Vaikka sitä ei pidetä diabeteksen torjuntaan tarkoitettuna lääkkeenä, joissakin tutkimuksissa on todettu, että ashwagandhalla on kyky säädellä veren glukoositasoja.

Tältä osin Phytochemistry-lehdessä julkaistussa koeputkitutkimuksessa havaittiin, että se lisäsi insuliinin eritystä ja paransi herkkyyttä tälle hormonille lihassoluissa.

Toisaalta Indian Journal of Experimental Biology -lehdessä julkaistussa kliinisessä tutkimuksessa todettiin, että tämän lääkekasvin uutteet edistävät sokeripitoisuuden säätelyä sekä terveillä ihmisillä että diabeetikoilla.

5. Se edistää lihasmassan kasvua

Urheilu- ja fitnessharrastajat voivat löytää ashwagandhasta luonnollisen lisäravinteen lihasmassan kasvattamiseen. Itse asiassa, kuten Journal of the International Society of Sports Nutrition -lehdessä julkaistussa satunnaistetussa kontrolloidussa tutkimuksessa todettiin, ashwagandha parantaa kehon koostumusta ja lisää lihasvoimaa.

6. Se voi auttaa vähentämään kehon rasvaa

Se näyttää jopa auttavan vähentämään kehon rasvaprosenttia. Jotta näin tapahtuisi, se on tietysti sisällytettävä terveellisen ruokavalion ja hyvien tapojen, kuten liikunnan, puitteisiin.

7. Ashwagandha auttaa torjumaan tulehdusta

Monet sairaudet johtuvat hallitsemattomista tulehdusmarkkereista. Eläinkokeet viittaavat siihen, että ashwagandhalla on tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia, jotka auttavat pitämään kehon terveenä.

8. Se voi vähentää sydänsairauksien riskiä

Ihmistutkimuksissa kasvin komponentit lisäsivät infektioita vastaan taistelevien immuunisolujen aktiivisuutta ja ovat myös avainasemassa tulehdusprosessien säätelyssä. Sen on jopa havaittu vähentävän C-reaktiivista proteiinia (CRP), joka on merkkiaine, joka liittyy lisääntyneeseen sydäntautiriskiin.

9. Se alentaa kolesterolia ja triglyseridejä

Anekdoottisten tietojen mukaan toinen syy siihen, että Withania somnifera L. voi olla lisäravinne sydän- ja verisuonitautien riskin vähentämiseksi, on se, että se auttaa hallitsemaan veren kolesteroli- ja triglyseridipitoisuuksia.

Rotilla tehdyissä tutkimuksissa havaittiin, että ashwagandha auttoi alentamaan kokonaiskolesterolia 53 % ja triglyseridejä lähes 45 %. Myös LDL-kolesterolin eli huonon kolesterolin pitoisuuksien on havaittu laskevan. Kuten edellisissäkin tapauksissa, lisää näyttöä tarvitaan.

Lue lisää: Oinaansarviliaanin ominaisuudet ja haittavaikutukset

10. Sillä on antioksidanttinen aktiivisuus

Ashwagandhan antioksidanttinen aktiivisuus auttaa suojaamaan hermosoluja vapaiden radikaalien negatiivisilta vaikutuksilta. Neurochemical Research -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa epilepsiaa sairastavat rotat, joita hoidettiin tällä kasvilla, osoittivat, että tilamuistin heikkeneminen väheni.

11. Ashwagandha edistää aivotoiminnan paranemista

Pharmacognosy Research -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa ryhmä terveitä miehiä otti päivittäin 500 milligrammaa standardoitua ashwagandha-uutetta. Lopulta he raportoivat merkittävistä parannuksista suorituskyvyssä ja reaktioajassa verrattuna lumelääkettä saaneisiin.

12. Se voi auttaa unihäiriöihin

Sen sisältämien withanolidien ja trietyleeniglykolin vuoksi on ehdotettu, että kasvi auttaa vähentämään unihäiriöitä. Erityisesti se vähentää unettomuuden uusiutumista.

13. Se voi auttaa anemian hoidossa

Ayurveda-lääketieteessä ashwagandhaa käytetään vähentämään hermostollisen väsymyksen, heikkouden ja raudanpuuteanemian tiloja. Ilmeisesti sen uutteet auttavat nostamaan hemoglobiini- ja erytrosyyttitasoja.

14. Se lisää fyysistä suorituskykyä

Tutkimukset ovat osoittaneet, että ashwagandha voi auttaa lisäämään hengityskapasiteettia ja lihasvoimaa intensiivisen fyysisen toiminnan aikana.

15. Ashwagandha nostaa energiatasoja

Samoin kuin edellisessä kohdassa, ashwagandhaa pidetään elvyttävänä tuotteena, ei ainoastaan urheilijoille, vaan myös vanhuksille, ja se auttaa torjumaan huonoa mielialaa ja antaa elinvoimaa.

16. Se voi auttaa reumaattisiin vaivoihin

Tulehdusta ehkäisevien ominaisuuksiensa vuoksi sitä käytetään lisäravinteena reumaattisia vaivoja vastaan, sillä se vähentää jänteiden, nivelsiteiden, nivelten ja luiden rappeutumista. Tosin tätä tutkitaan vielä.

17. Se on afrodisiakki

Intiassa ashwagandhaan pohjautuvia lisäravinteita on perinteisesti käytetty parantamaan seksuaalista viettiä, mikä voisi vaikuttaa myönteisesti hedelmällisyyteen, vaikka asiasta ei olekaan vakuuttavaa näyttöä.

18. Se voi auttaa kilpirauhashormonin tuotannossa

Tutkimusten perusteella voidaan vahvistaa, että Withania somnifera -hoito voi olla hyödyllistä kilpirauhasindeksien normalisoimiseksi potilailla, joilla on subkliininen kilpirauhasen vajaatoiminta.

19. Ashwagandha liittyy lisääntyneeseen immuniteettiin

Se johtuu siitä, että ashwagandhalla on vaikutus leukosyyttien lisääntymiseen, mikä voi vahvistaa immuunijärjestelmää ja auttaa ehkäisemään mahdollisia infektioita.

20. Luukadon hidastuminen

In vitro -tutkimuksissa on todettu, että Withania somniferan nauttimisen on todettu in vitro -tutkimuksissa hidastavan luukatoa, mikä ihmisiin sovellettuna on hyvä uutinen osteoporoosista kärsiville.

21. Se voi olla lupaava syövän hoidossa

Withanolidi-uutteiden (withaferiini A) käyttö vaikuttaa lupaavalta tiettyjen syöpätyyppien hoidossa estämällä kasvainsolujen kasvua. Havainnot eivät kuitenkaan ole vielä vakuuttavia.

Ashwagandhan vasta-aiheet

Kaikkia ashwagandhasta johdettuja rohdosvalmisteita on käytettävä varoen. Kuten muillakin kasveilla, on olemassa sivuvaikutusten ja mahdollisten yhteisvaikutusten riski. Tässä tapauksessa sen alkaloidipitoisuus tekee siitä yhteensopimattoman joidenkin potilaiden lääkehoitojen kanssa.

Yleensä ashwagandha on vasta-aiheinen seuraavissa tapauksissa:

  • Raskaus ja imetys
  • Alle 12-vuotiaat lapset
  • Kilpirauhasen liikatoiminta
  • Hemokromatoosi
  • Mahalaukun herkkyys
  • Masennuslääkkeiden käyttö, kuten kolpideemi, klonatsepaami, sertraliini ja muut
  • Unilääkkeiden käyttö
  • Verenpainelääkkeet tai korkean kolesterolipitoisuuden hoitoon tarkoitetut lääkkeet: tässä tapauksessa on suositeltavaa neuvotella lääkärin kanssa ennen lääkkeen ottamista
Some figure
Kasvin yhteisvaikutukset eri lääkkeiden kanssa eivät ole selkeitä, joten henkilöiden, jotka ovat jollain lääkityksellä, tulee ottaa ensin yhteyttä lääkäriinsä.

Annostus ja esittelyt

Toistaiseksi ei ole tietoa ashwagandhan tarkasta suositellusta annostuksesta. Uutteet vaihtelevat kuitenkin 300 ja 500 milligramman välillä päivittäin. Teenä sitä nautitaan yleensä 3-5 grammaa päivässä. Kasvia löytyy mistä tahansa yrttikaupasta seuraavissa muodoissa:

  • Kuivattu juuri, pilkottuna tai jauhettuna, käytettäväksi keittämiseen.
  • Kuivatut tai jauhetut lehdet infuusioon.
  • Kuivatut tai jauhetut marjat (ilman siemeniä).
  • Nestemäiset uutteet.
  • Juuriuute jauhettuna.

Mitä pitää muistaa ashwagandhasta

Ashwagandha on suosittu ayurveda-lääketieteessä sen antioksidanttisen ja elvyttävän vaikutuksen vuoksi. Kansanlääkinnässä se on tunnustettu hyödylliseksi lisäaineeksi stressin, ahdistuksen ja muiden mielialahäiriöiden vähentämiseksi. Lisäksi sitä suositellaan myös huolehtimaan sydämen ja verisuonten terveydestä ja parantamaan yleistä fyysistä kuntoa.

Sitä ei missään tapauksessa pidä nauttia liikaa, vaan on tarpeen noudattaa joitakin varotoimenpiteitä. Sinun on myös pidettävä mielessä, että on olemassa tiettyjä vasta-aiheisia tapauksia, joissa tämän lisäravinteen ottaminen voi olla haitallista.

Ashwagandha (Withania somnifera L.) tunnetaan myös nimillä rohtokoisio, rohtokoiso ja Intian ginseng. Se on erittäin suosittu yrtti intialaisessa ayurveda-lääketieteessä, ja sitä arvostetaan sen adaptogeenisten ja elvyttävien ominaisuuksien vuoksi.

Lääketieteellisessä Cureus-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ashwagandha-uutteilla on myönteisiä vaikutuksia stressin ja ahdistuksen lievittämiseen. Tämän lisäksi sille on liitetty erilaisia terveyshyötyjä. Katsotaanpa tarkemmin.

Mikä on ashwagandha?

Ashwagandhaa kutsutaan eri alueilla ja kulttuureissa monilla eri nimillä. Jotkin niistä ovat foneettisesti samankaltaisia, kuten ajagandha, asgandha tai ashvagandha. Se tunnetaan kuitenkin myös nimillä ayurvedalainen ginseng tai Intialainen ginseng, ynnä muita nimiä kulttuurista ja kielestä riippuen.

Tämä kasvi kuuluu Solanaceae-heimoon, johon kuuluvat myös tomaatit, tupakka ja peruna. Ashwagandha kasvaa 60-120 senttimetriä korkeaksi, ja sillä on puoliksi puumaiset varret, pitkulaiset, soikeat lehdet ja vihertävänkeltaiset kellonmuotoiset kukat.

Sen hedelmät ovat pallomaisia, pieniä ja kirkkaanpunaisia (tästä johtuvat jotkut sen monista nimistä). Tästä kasvista käytetään eri osia, joista yleisimmät kaupasta löytyvät muodot ovat lehdistä valmistetut uutteet ja juuresta valmistettu jauhe.

Ashwagandha-lajikkeita tavataan yleensä Intiassa ja Pakistanissa, mutta sekä kasvin lisäravinteita että lehtiä myydään nykyään monissa muissakin maissa.

Ashwagandhan ominaisuudet

Ashwagandha on tunnettu siitä, että se sisältää biologisesti aktiivisia kemiallisia yhdisteitä, kuten alkaloideja, steroidilaktoneja ja saponiineja.

Muita tämän kasvin sisältämiä aineita ovat mm. seuraavat:

Lue tämäkin: Ayurveda-ruokavalio ja sen terveyshyödyt

Ashwagandhan terveyshyödyt

Ashwagandhalla on useita terveyshyötyjä, joista monet on tieteellisesti todistettu. Sille on löydetty tulehdusta ehkäiseviä, rauhoittavia, antioksidanttisia, diabeteksen vastaisia ja elvyttäviä ominaisuuksia. Katsotaanpa tarkemmin.

1. Ashwagandha voi auttaa vähentämään stressin vaikutuksia elimistössä

Some figure
Tämä lääkekasvi voi vähentää kortisolitasoja. Kortisoli on lisämunuaisessa tuotettua hormonia, joka on yhteydessä stressitasoihin.

Ashwagandha on luokiteltu adaptogeeniseksi lääkkeeksi, eli sillä on kyky lisätä elimistön vastustuskykyä fyysisissä ja psyykkisissä stressitilanteissa. Indian Journal of Psychological Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että ashwagandha-lisäravinteet auttavat alentamaan kortisolitasoja.

2. Se voi auttaa hallitsemaan ahdistusta

Edellä mainittujen seikkojen vuoksi tutkijat pitävät sitä hyvänä lisäravinteena stressi- ja ahdistusjaksoja vastaan. Erityisesti sille on liitetty rentouttava vaikutus, sillä se säätelee hermoston kemiallista signalointia, joka aiheuttaa jännityksen tunnetta.

3. Ashwagandha vähentää masennuksen oireita

Masennus on mielenterveysongelma, joka vaatii ammattilaisten puuttumista. Siksi kasviperäisiä lisäravinteita ei pitäisi pitää ensisijaisena hoitomuotona sen oireiden hallitsemiseksi. Siitä huolimatta jotkin kasvit ovat osoittaneet voivansa parantaa mielialaa tämän tilan yhteydessä.

Indian Journal of Psychological Medicine -lehdessä raportoidussa kontrolloidussa tutkimuksessa 64 aikuiselle annettiin päivittäin 600 milligrammaa erittäin väkevää ashwagandha-uutetta. 60 päivän jälkeen 79 prosenttia ilmoitti masennuksen oireiden vähentyneen. Tästä huolimatta tarvitaan lisää näyttöä.

4. Ashwagandha edistää glukoositasojen säätelyä

Vaikka sitä ei pidetä diabeteksen torjuntaan tarkoitettuna lääkkeenä, joissakin tutkimuksissa on todettu, että ashwagandhalla on kyky säädellä veren glukoositasoja.

Tältä osin Phytochemistry-lehdessä julkaistussa koeputkitutkimuksessa havaittiin, että se lisäsi insuliinin eritystä ja paransi herkkyyttä tälle hormonille lihassoluissa.

Toisaalta Indian Journal of Experimental Biology -lehdessä julkaistussa kliinisessä tutkimuksessa todettiin, että tämän lääkekasvin uutteet edistävät sokeripitoisuuden säätelyä sekä terveillä ihmisillä että diabeetikoilla.

5. Se edistää lihasmassan kasvua

Urheilu- ja fitnessharrastajat voivat löytää ashwagandhasta luonnollisen lisäravinteen lihasmassan kasvattamiseen. Itse asiassa, kuten Journal of the International Society of Sports Nutrition -lehdessä julkaistussa satunnaistetussa kontrolloidussa tutkimuksessa todettiin, ashwagandha parantaa kehon koostumusta ja lisää lihasvoimaa.

6. Se voi auttaa vähentämään kehon rasvaa

Se näyttää jopa auttavan vähentämään kehon rasvaprosenttia. Jotta näin tapahtuisi, se on tietysti sisällytettävä terveellisen ruokavalion ja hyvien tapojen, kuten liikunnan, puitteisiin.

7. Ashwagandha auttaa torjumaan tulehdusta

Monet sairaudet johtuvat hallitsemattomista tulehdusmarkkereista. Eläinkokeet viittaavat siihen, että ashwagandhalla on tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia, jotka auttavat pitämään kehon terveenä.

8. Se voi vähentää sydänsairauksien riskiä

Ihmistutkimuksissa kasvin komponentit lisäsivät infektioita vastaan taistelevien immuunisolujen aktiivisuutta ja ovat myös avainasemassa tulehdusprosessien säätelyssä. Sen on jopa havaittu vähentävän C-reaktiivista proteiinia (CRP), joka on merkkiaine, joka liittyy lisääntyneeseen sydäntautiriskiin.

9. Se alentaa kolesterolia ja triglyseridejä

Anekdoottisten tietojen mukaan toinen syy siihen, että Withania somnifera L. voi olla lisäravinne sydän- ja verisuonitautien riskin vähentämiseksi, on se, että se auttaa hallitsemaan veren kolesteroli- ja triglyseridipitoisuuksia.

Rotilla tehdyissä tutkimuksissa havaittiin, että ashwagandha auttoi alentamaan kokonaiskolesterolia 53 % ja triglyseridejä lähes 45 %. Myös LDL-kolesterolin eli huonon kolesterolin pitoisuuksien on havaittu laskevan. Kuten edellisissäkin tapauksissa, lisää näyttöä tarvitaan.

Lue lisää: Oinaansarviliaanin ominaisuudet ja haittavaikutukset

10. Sillä on antioksidanttinen aktiivisuus

Ashwagandhan antioksidanttinen aktiivisuus auttaa suojaamaan hermosoluja vapaiden radikaalien negatiivisilta vaikutuksilta. Neurochemical Research -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa epilepsiaa sairastavat rotat, joita hoidettiin tällä kasvilla, osoittivat, että tilamuistin heikkeneminen väheni.

11. Ashwagandha edistää aivotoiminnan paranemista

Pharmacognosy Research -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa ryhmä terveitä miehiä otti päivittäin 500 milligrammaa standardoitua ashwagandha-uutetta. Lopulta he raportoivat merkittävistä parannuksista suorituskyvyssä ja reaktioajassa verrattuna lumelääkettä saaneisiin.

12. Se voi auttaa unihäiriöihin

Sen sisältämien withanolidien ja trietyleeniglykolin vuoksi on ehdotettu, että kasvi auttaa vähentämään unihäiriöitä. Erityisesti se vähentää unettomuuden uusiutumista.

13. Se voi auttaa anemian hoidossa

Ayurveda-lääketieteessä ashwagandhaa käytetään vähentämään hermostollisen väsymyksen, heikkouden ja raudanpuuteanemian tiloja. Ilmeisesti sen uutteet auttavat nostamaan hemoglobiini- ja erytrosyyttitasoja.

14. Se lisää fyysistä suorituskykyä

Tutkimukset ovat osoittaneet, että ashwagandha voi auttaa lisäämään hengityskapasiteettia ja lihasvoimaa intensiivisen fyysisen toiminnan aikana.

15. Ashwagandha nostaa energiatasoja

Samoin kuin edellisessä kohdassa, ashwagandhaa pidetään elvyttävänä tuotteena, ei ainoastaan urheilijoille, vaan myös vanhuksille, ja se auttaa torjumaan huonoa mielialaa ja antaa elinvoimaa.

16. Se voi auttaa reumaattisiin vaivoihin

Tulehdusta ehkäisevien ominaisuuksiensa vuoksi sitä käytetään lisäravinteena reumaattisia vaivoja vastaan, sillä se vähentää jänteiden, nivelsiteiden, nivelten ja luiden rappeutumista. Tosin tätä tutkitaan vielä.

17. Se on afrodisiakki

Intiassa ashwagandhaan pohjautuvia lisäravinteita on perinteisesti käytetty parantamaan seksuaalista viettiä, mikä voisi vaikuttaa myönteisesti hedelmällisyyteen, vaikka asiasta ei olekaan vakuuttavaa näyttöä.

18. Se voi auttaa kilpirauhashormonin tuotannossa

Tutkimusten perusteella voidaan vahvistaa, että Withania somnifera -hoito voi olla hyödyllistä kilpirauhasindeksien normalisoimiseksi potilailla, joilla on subkliininen kilpirauhasen vajaatoiminta.

19. Ashwagandha liittyy lisääntyneeseen immuniteettiin

Se johtuu siitä, että ashwagandhalla on vaikutus leukosyyttien lisääntymiseen, mikä voi vahvistaa immuunijärjestelmää ja auttaa ehkäisemään mahdollisia infektioita.

20. Luukadon hidastuminen

In vitro -tutkimuksissa on todettu, että Withania somniferan nauttimisen on todettu in vitro -tutkimuksissa hidastavan luukatoa, mikä ihmisiin sovellettuna on hyvä uutinen osteoporoosista kärsiville.

21. Se voi olla lupaava syövän hoidossa

Withanolidi-uutteiden (withaferiini A) käyttö vaikuttaa lupaavalta tiettyjen syöpätyyppien hoidossa estämällä kasvainsolujen kasvua. Havainnot eivät kuitenkaan ole vielä vakuuttavia.

Ashwagandhan vasta-aiheet

Kaikkia ashwagandhasta johdettuja rohdosvalmisteita on käytettävä varoen. Kuten muillakin kasveilla, on olemassa sivuvaikutusten ja mahdollisten yhteisvaikutusten riski. Tässä tapauksessa sen alkaloidipitoisuus tekee siitä yhteensopimattoman joidenkin potilaiden lääkehoitojen kanssa.

Yleensä ashwagandha on vasta-aiheinen seuraavissa tapauksissa:

  • Raskaus ja imetys
  • Alle 12-vuotiaat lapset
  • Kilpirauhasen liikatoiminta
  • Hemokromatoosi
  • Mahalaukun herkkyys
  • Masennuslääkkeiden käyttö, kuten kolpideemi, klonatsepaami, sertraliini ja muut
  • Unilääkkeiden käyttö
  • Verenpainelääkkeet tai korkean kolesterolipitoisuuden hoitoon tarkoitetut lääkkeet: tässä tapauksessa on suositeltavaa neuvotella lääkärin kanssa ennen lääkkeen ottamista
Some figure
Kasvin yhteisvaikutukset eri lääkkeiden kanssa eivät ole selkeitä, joten henkilöiden, jotka ovat jollain lääkityksellä, tulee ottaa ensin yhteyttä lääkäriinsä.

Annostus ja esittelyt

Toistaiseksi ei ole tietoa ashwagandhan tarkasta suositellusta annostuksesta. Uutteet vaihtelevat kuitenkin 300 ja 500 milligramman välillä päivittäin. Teenä sitä nautitaan yleensä 3-5 grammaa päivässä. Kasvia löytyy mistä tahansa yrttikaupasta seuraavissa muodoissa:

  • Kuivattu juuri, pilkottuna tai jauhettuna, käytettäväksi keittämiseen.
  • Kuivatut tai jauhetut lehdet infuusioon.
  • Kuivatut tai jauhetut marjat (ilman siemeniä).
  • Nestemäiset uutteet.
  • Juuriuute jauhettuna.

Mitä pitää muistaa ashwagandhasta

Ashwagandha on suosittu ayurveda-lääketieteessä sen antioksidanttisen ja elvyttävän vaikutuksen vuoksi. Kansanlääkinnässä se on tunnustettu hyödylliseksi lisäaineeksi stressin, ahdistuksen ja muiden mielialahäiriöiden vähentämiseksi. Lisäksi sitä suositellaan myös huolehtimaan sydämen ja verisuonten terveydestä ja parantamaan yleistä fyysistä kuntoa.

Sitä ei missään tapauksessa pidä nauttia liikaa, vaan on tarpeen noudattaa joitakin varotoimenpiteitä. Sinun on myös pidettävä mielessä, että on olemassa tiettyjä vasta-aiheisia tapauksia, joissa tämän lisäravinteen ottaminen voi olla haitallista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Agarwal, R., Diwanay, S., Patki, P., & Patwardhan, B. (1999). Studies on immunomodulatory activity of Withania somnifera (Ashwagandha) extracts in experimental immune inflammation. Journal of ethnopharmacology67(1), 27–35. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10616957/
  • Ahmad, M. K., Mahdi, A. A., Shukla, K. K., Islam, N., Rajender, S., Madhukar, D., Shankhwar, S. N., & Ahmad, S. (2010). Withania somnifera improves semen quality by regulating reproductive hormone levels and oxidative stress in seminal plasma of infertile males. Fertility and sterility94(3), 989–996. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19501822/
  • Akhgarjand, C., Asoudeh, F., Bagheri, A., Kalantar, Z., Vahabi, Z., Shab-Bidar, S., Rezvani, H., & Djafarian, K. (2022). Does Ashwagandha supplementation have a beneficial effect on the management of anxiety and stress? A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Phytotherapy research : PTR36(11), 4115–4124. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36017529/
  • Alanazi, H. H., & Elfaki, E. (2023). The immunomodulatory role of withania somnifera (L.) dunal in inflammatory diseases. Frontiers in pharmacology14, 1084757. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9992553/
  • Andallu, B., & Radhika, B. (2000). Hypoglycemic, diuretic and hypocholesterolemic effect of winter cherry (Withania somnifera, Dunal) root. Indian journal of experimental biology38(6), 607–609. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11116534/
  • Ashwagandha. (s.f.). MedlinePlus. Consultado el 6 de abril de 2023. https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/natural/953.html
  • Bonilla, D. A., Moreno, Y., Gho, C., Petro, J. L., Odriozola-Martínez, A., & Kreider, R. B. (2021). Effects of Ashwagandha (Withania somnifera) on Physical Performance: Systematic Review and Bayesian Meta-Analysis. Journal of functional morphology and kinesiology6(1), 20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8006238/
  • Candelario, M., Cuellar, E., Reyes-Ruiz, J. M., Darabedian, N., Feimeng, Z., Miledi, R., Russo-Neustadt, A., & Limon, A. (2015). Direct evidence for GABAergic activity of Withania somnifera on mammalian ionotropic GABAA and GABAρ receptors. Journal of ethnopharmacology171, 264–272. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26068424/
  • Chandrasekhar, K., Kapoor, J., & Anishetty, S. (2012). A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults. Indian journal of psychological medicine34(3), 255–262. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23439798/
  • Choudhary, D., Bhattacharyya, S., & Bose, S. (2017). Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera (L.) Dunal) Root Extract in Improving Memory and Cognitive Functions. Journal of dietary supplements14(6), 599–612. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28471731/
  • Choudhary, B., Shetty, A., & Langade, D. G. (2015). Efficacy of Ashwagandha (Withania somnifera [L.] Dunal) in improving cardiorespiratory endurance in healthy athletic adults. Ayu36(1), 63–68. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4687242/
  • Dongre, S., Langade, D., & Bhattacharyya, S. (2015). Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera) Root Extract in Improving Sexual Function in Women: A Pilot Study. BioMed research international2015, 284154. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26504795/
  • Durg, S., Bavage, S., & Shivaram, S. B. (2020). Withania somnifera (Indian ginseng) in diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis of scientific evidence from experimental research to clinical application. Phytotherapy research : PTR34(5), 1041–1059. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31975514/
  • Gannon, J. M., Forrest, P. E., & Roy Chengappa, K. N. (2014). Subtle changes in thyroid indices during a placebo-controlled study of an extract of Withania somnifera in persons with bipolar disorder. Journal of Ayurveda and integrative medicine5(4), 241–245. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296437/
  • Gopukumar, K., Thanawala, S., Somepalli, V., Rao, T. S. S., Thamatam, V. B., & Chauhan, S. (2021). Efficacy and Safety of Ashwagandha Root Extract on Cognitive Functions in Healthy, Stressed Adults: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM2021, 8254344. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34858513/
  • Gulati, S. U. S. H. E. E. L., Madan, V. K., & JANGRA SS, Y. I. (2017). Determination of total phenolics, total flavonoids and evaluation of DPPH free radical scavenging activity of Ashwagandha (Withania somnifera L.) roots. Asian J Chem29(8), 1660-1664. https://www.researchgate.net/publication/317556598_Determination_of_Total_Phenolics_Total_Flavonoids_and_Evaluation_of_DPPH_Free_Radical_Scavenging_Activity_of_Ashwagandha_Withania_somnifera_L_Roots
  • Kaushik, M. K., Kaul, S. C., Wadhwa, R., Yanagisawa, M., & Urade, Y. (2017). Triethylene glycol, an active component of Ashwagandha (Withania somnifera) leaves, is responsible for sleep induction. PloS one12(2), e0172508. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28207892/
  • Kumari, S., & Gupta, A. (2016). Nutritional composition of dehydrated ashwagandha, shatavari, and ginger root powder. International Journal of Home Science2(3), 68-70. https://www.semanticscholar.org/paper/Nutritional-composition-of-dehydrated-ashwagandha%2C-Kumari-Gupta/341ca01571bb8f8138f5098dafcb3be85fed7d68
  • LiverTox: Clinical and Research Information on Drug-Induced Liver Injury. (2019). Ashwagandha. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK548536/
  • Lopresti, A. L., Smith, S. J., Malvi, H., & Kodgule, R. (2019). An investigation into the stress-relieving and pharmacological actions of an ashwagandha (Withania somnifera) extract: A randomized, double-blind, placebo-controlled study. Medicine98(37), e17186. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6750292/
  • Ng, Q. X., Loke, W., Foo, N. X., Tan, W. J., Chan, H. W., Lim, D. Y., & Yeo, W. S. (2020). A systematic review of the clinical use of Withania somnifera (Ashwagandha) to ameliorate cognitive dysfunction. Phytotherapy research : PTR34(3), 583–590. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31742775/
  • Palliyaguru, D. L., Singh, S. V., & Kensler, T. W. (2016). Withania somnifera: From prevention to treatment of cancer. Molecular nutrition & food research60(6), 1342–1353. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4899165/
  • Remenapp, A., Coyle, K., Orange, T., Lynch, T., Hooper, D., Hooper, S., Conway, K., & Hausenblas, H. A. (2022). Efficacy of Withania somnifera supplementation on adult’s cognition and mood. Journal of Ayurveda and integrative medicine13(2), 100510. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34838432/
  • Salve, J., Pate, S., Debnath, K., & Langade, D. (2019). Adaptogenic and Anxiolytic Effects of Ashwagandha Root Extract in Healthy Adults: A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Clinical Study. Cureus11(12), e6466. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6979308/
  • Sehgal, N., Gupta, A., Valli, R. K., Joshi, S. D., Mills, J. T., Hamel, E., Khanna, P., Jain, S. C., Thakur, S. S., & Ravindranath, V. (2012). Withania somnifera reverses Alzheimer’s disease pathology by enhancing low-density lipoprotein receptor-related protein in liver. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America109(9), 3510–3515. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22308347/
  • Sharma, A. K., Basu, I., & Singh, S. (2018). Efficacy and Safety of Ashwagandha Root Extract in Subclinical Hypothyroid Patients: A Double-Blind, Randomized Placebo-Controlled Trial. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.)24(3), 243–248. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28829155/
  • Singh, N., Bhalla, M., de Jager, P., & Gilca, M. (2011). An overview on ashwagandha: a Rasayana (rejuvenator) of Ayurveda. African journal of traditional, complementary, and alternative medicines : AJTCAM8(5 Suppl), 208–213. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252722/
  • Soman, S., Korah, P. K., Jayanarayanan, S., Mathew, J., & Paulose, C. S. (2012). Oxidative stress induced NMDA receptor alteration leads to spatial memory deficits in temporal lobe epilepsy: ameliorative effects of Withania somnifera and Withanolide A. Neurochemical research37(9), 1915–1927. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22700086/
  • Suen, J., Thomas, J., Kranz, A., Vun, S., & Miller, M. (2016). Effect of Flavonoids on Oxidative Stress and Inflammation in Adults at Risk of Cardiovascular Disease: A Systematic Review. Healthcare (Basel, Switzerland)4(3), 69. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27649255/
  • Tandon, N., & Yadav, S. S. (2020). Safety and clinical effectiveness of Withania Somnifera (Linn.) Dunal root in human ailments. Journal of ethnopharmacology255, 112768. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32201301/
  • Visavadiya, N. P., & Narasimhacharya, A. V. (2007). Hypocholesteremic and antioxidant effects of Withania somnifera (Dunal) in hypercholesteremic rats. Phytomedicine : international journal of phytotherapy and phytopharmacology14(2-3), 136–142. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16713218/
  • Wankhede, S., Langade, D., Joshi, K., Sinha, S. R., & Bhattacharyya, S. (2015). Examining the effect of Withania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: a randomized controlled trial. Journal of the International Society of Sports Nutrition12, 43. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26609282/
  • Zahiruddin, S., Basist, P., Parveen, A., Parveen, R., Khan, W., & Ahmad, S. (2020). Ashwagandha in brain disorders: A review of recent developments. Journal of ethnopharmacology257, 112876. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874119339182

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.