Kuinka päästää irti pakkomielteisestä ajatuksesta
Me kaikki olemme joskus joutuneet kokemaan pakkomielteisiä ajatuksia. Saman ajatuksen pyöritteleminen päässä yhä uudestaan ja uudestaan on jotakin, jota kaikki ovat toisinaan tehneet. Et ehkä ole pystynyt lakkaamaan ajattelemasta eroa, jotakin mitä sanoit tai mitä sinulle tapahtui töissä… Kuinka voit päästää irti pakkomielteisestä ajatuksesta?
Tällaiset pakkomielteiset ajatukset liittyvät läheisesti siihen, että ihminen ei siirry eteenpäin jonkin tapahtuneen asian jälkeen, oli asialla enää merkitystä tai ei.
Päästä irti tällaisesta pakkomielteisestä ajatuksesta
Näistä ajatuksista irti päästäminen on vaikeaa, mutta ei mahdotonta.
Tänään haluamme tarjota joitakin keinoja päästä eroon sellaisesta pakkomielteisestä ajatuksesta, joka voi rajoittaa sinua ja estää sinua nauttimasta elämästä.
Pääse irti oman mielesi ansasta
Paras keino lakata ajattelemasta jotakin on päästä pois paikasta, jossa parhaillaan olet. Usein kävely luonnossa on paras vaihtoehto.
Ei ole väliä, menetkö yksin vai jonkun kanssa – mutta yksin oleminen on itse asiassa paljon parempi vaihtoehto. Näin annat ajatustesi virrata, antaen niiden tulla mieleesi ja sitten päästäen niistä irti.
Kävely auttaa selvittämään ajatuksia ja näkemään kaikki asiat oikeissa mittasuhteissa, erityisesti ne, joissa ei ole järkeä tai joita sinun ei tulisi enää murehtia – sillä niillä ei ehkä ole ratkaisua.
Ajatusten hyödyttömyys
Kuten yllä kerroimme, saman ajatuksen pyöritteleminen päässä yhä uudestaan ja uudestaan jättää sinut ansaan. Pohdit sitä, jäät sen vangiksi ja pureskelet sitä yhä uudelleen ja uudelleen.
Pakkomielteisestä ajatuksesta seuraa paljon ahdistusta, joka vain lisääntyy koko ajan. Ajattelet nimittäin jotakin, josta on nyt tullut osa nykyhetkeä, vaikka oikeasti se kuuluisi menneisyyteen.
Tutustu: 6 tapaa helpottaa ahdistusta
Tämä on yksi tapa kärsiä, satuttaa itseään ja olla menemättä eteenpäin. Sinun tulisi pohtia asiaa ja miettiä, kuinka ja mistä löytäisit tien ulos, samalla kun kävelet.
Teetkö sitä, mitä rakastat?
Monotoniseen kehään jumittumisella voi olla tuhoisia seurauksia. Yhtäkkiä et välttämättä enää nauti siitä mitä teet. Et enää vietä aikaa sen parissa mistä pidät, ja saatat alkaa rakentaa seiniä ympärillesi.
Sitä itsekään tiedostamatta, lukitset itsesi sisään mukavuusalueellesi ja olet ansassa omassa mielessäsi.
Päästäksesi irti tästä noidankehästä sinun on mentävä kävelylle ja pohdittava mitä haluat tehdä, ilman syyllisyyttä.
Katso: Mukavuusalueelta lähteminen voi olla elämäsi paras päätös
Kuvittele, ettei sinulla ehkä ole tilaisuutta siihen huomenna ja kaikki mitä on jäljellä, on vain tämä päivä.
Mene museoon, elokuviin, juhliin, ulos ystävien kanssa, mitä vain! Mutta älä siirrä sitä. Näin alat taas nauttia elämästä.
Mindfulness voi auttaa
Mindfulness voi olla erittäin hyödyllistä silloin, kun yrität päästä irti omista ajatuksistasi. Se voi auttaa sinua vähentämään ahdistusta siten, että alat tarkkailla ajatuksiasi ja samalla opit myös päästämään niistä irti.
Saman tilanteen analysoiminen yhä uudestaan ja uudestaan ei hyödytä sinua lainkaan. Jos teet niin, olet kuin käärme joka puree omaa häntäänsä.
Tämä johtuu siitä, että tunteesi ottavat tällöin tietyn roolin ja vievät sinut pakkomielteisten ajatusten ansaan, jolla ei ole mitään muuta tarkoitusta kuin saada sinut kärsimään.
Pyydä apua
Jos tästä noidankehästä eroon pääseminen vaatii paljon ponnistelua, se voi johtua siitä, että sinulla on suurempi ongelma, kuten esimerkiksi riippuvuus.
Avun pyytäminen kannattaa aina, ja se auttaa sinua pitämään mielesi hallinnassa. Muista: meidän kaikkien on pidettävä huolta psyykkisestä terveydestämme yhtä paljon kuin fyysisestä terveydestämme. Apua pyytäessä saatat löytää toisen ongelman, jota et edes tiennyt sinulla olevan, mutta joka vaikuttaa sinuun.
Ei ole outoa ajatella pyytävänsä apua, kun jokin estää sinua tekemästä töitä, nousemasta sängystä ylös, olemasta tuottelias tai nauttimasta elämästä.
Mielesi ei ole asia, jota on helppo hallita. Itse asiassa mitä enemmän yrität hallita sen läpi kulkevia ajatuksia, sitä hallitsemattomammiksi ne voivat muuttua.
On tärkeää, että ymmärrät mitä ne yrittävät kertoa sinulle ja mikä tarkoitus ja hyöty näillä ajatuksilla voi olla. Useimmiten tällaisilla pakkomielteisillä ajatuksilla on kuitenkin vain yksi tarkoitus: saada sinut kärsimään enemmän.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
Purdon, C. (1999). Thought suppression and psychopathology. Behaviour Research and Therapy. https://doi.org/10.1016/S0005-7967(98)00200-9
Wilkinson-Tough, M., Bocci, L., Thorne, K., & Herlihy, J. (2010). Is mindfulness-based therapy an effective intervention for obsessive-intrusive thoughts: A case series. Clinical Psychology and Psychotherapy. https://doi.org/10.1002/cpp.665
Rassin, E., & Diepstraten, P. (2003). How to suppress obsessive thoughts. Behaviour Research and Therapy. https://doi.org/10.1016/S0005-7967(02)00043-8
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.