9 varhaista merkkiä kilpirauhasen vajaatoiminnasta

· toukokuu 21, 2017
Vaikka nämä oireet eivät erillään ilmestyvinä olekaan välttämättä merkki kilpirauhasen ongelmista, mikäli huomaat niitä samalla kertaa useamman, on hyvä käydä asiantuntijan luona. Näin voit laskea epäilyksistä pois tämän rauhasen vajaatoiminnan.

Kilpirauhasen vajaatoiminta on sairaus, joka vaikuttaa kyseisen rauhasen toimintaan. Kilpirauhanen säätelee ihmisen aineenvaihduntaa, erittää useita hormoneja sekä hallitsee eräitä kehon elintärkeistä prosesseista.

Tämä on yleinen häiriö, ja se koskee pääosin naisia. Kilpirauhasen vajaatoiminta on kyseessä silloin, kun sen tuottamat hormonit vähenevät, ja seurauksena on vaikeuksia pitää paino vakaana ja terveellä tasolla.

Pääasiallinen syy tähän ovat vaihtelut kehon tulehtuneisuutta koskevissa prosesseissa, mikä saa aikaan kilpirauhasen solujen kunnon huononemisen.

Tämä sairaus kehittyy eri tavalla jokaisella siitä kärsivällä henkilöllä, ja diagnoosia voi olla vaikea saada aikaiseksi selkeiden oireiden puuttuessa.

Tämän vuoksi on tärkeää olla tietoinen eräistä kilpirauhasen vajaatoiminnan merkeistä, jotka saattavat tuntua tavallisilta, mutta jotka voivat olla yhteydessä myös tähän häiriöön.

Seuraavassa kerromme näistä merkeistä tarkemmin – jatka lukemista, sillä aihe on tärkeä!

1. Uupumus

päänsärky

Kehon ja mielen heikkous saattaa olla tulosta monesta häiriöstä ja terveysongelmasta.

Jos sinulla on jatkuvia tällaisia jaksoja, kannattaisi kuitenkin ottaa huomioon mahdollisuus siitä, että kilpirauhasen vajaatoiminta olisi omalla kohdallasi kehittyvä sairaus.

Lue lisää aiheesta: 7 luonnollista keinoa kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon

2. Painon lisääntyminen

Painonnousu voidaan useimmiten nähdä huonon ruokavalion ja epäterveellisen elämäntyylin tuloksena ilmaantuvana ongelmana.

Jos kuitenkin omat tottumuksesi ovat terveelliset ja silti huomaat painosi nousevan, kyseessä on luultavasti kilpirauhaseen liittyvä ongelma.

Tämä sairaus muuttaa aineenvaihduntaasi, sillä se saa sen hidastumaan sekä estää elimistöäsi polttamasta energiaa oikealla tavalla.

3. Muistin huononeminen

neuronit

Kun kilpirauhasesi ei toimi siten kuin sen pitäisi, tällä voi olla useita seurauksia kognitiivisen kykysi kannalta.

Hormonaaliset epätasapainotilat, jotka kehittyvät kilpirauhasen vajaatoiminnan vuoksi, voivat heikentää henkisiä kykyjäsi ja muistiasi.

Kun hormonien tuotanto vähenee, aivoilla on taipumus uupua nopeammin, ja myöhemmin tämän seurauksena voi olla vakavampia häiriöitä.

4. Korkea kolesteroli

Lääkärit eivät yleensä epäile kilpirauhasen toimintahäiriön olevan syynä korkeisiin huonon kolesterolin tasoihin. On kuitenkin tärkeää muistaa, että tämä voi olla seurausta kyseisen rauhasen vajaatoiminnasta.

Tämä johtuu siitä, että kehosi menettää kykynsä poistaa kolesterolia valtimoista, mikä lopulta johtaa sen kertymiseen.

5. Vähentynyt seksuaalinen halukkuus

tyttö kurkkii peiton alta

Vähentyminen seksuaalisessa halukkuudessa ja yleisessä kiinnostuksessa seksiin voi myös olla merkki kilpirauhasen häiriöstä. Hormonien tuotannossa tapahtuva vähentyminen ja muut muutokset, joita tämä aiheuttaa, voivat saada seksuaalisen halun vähenemään.

Tämän lisäksi kilpirauhasen toiminta ja adrenaliinirauhaset ovat läheisesti yhteydessä toisiinsa, ja ne ovat avainasia seksihormonien tuotannon ja niiden säätelyn kannalta.

6. Muutokset mielialassa

Yksi sivuvaikutus, joka vähentyneellä kilpirauhashormonin tuotannolla on, ovat äkilliset muutokset mielialassa, joten ihminen on kokoajan alttiina masennukselle ja stressille.

Mielialojen vaihtelu voi tietysti olla muidenkin tekijöiden syytä, mutta ei kannata jättää huomiotta sitä mahdollisuutta, että se voisi olla kilpirauhasen vajaatoiminnan aiheuttamaa.

7. Kuiva iho

kuiva iho

Ne, joilla on ongelmia kilpirauhasensa kanssa, kokevat myös vaikeuksia ihon pitämisessä kosteutettuna ja näppylättömänä.

Sellainen iho, joka on karkea ja kuiva, saattaa kärsiä kilpirauhasen toiminnan vähäisyyden vuoksi.

Ongelma voi olla pahempi, jos ihon kuivuuden ohella ilmenevät myös hauraat kynnet, hiustenlähtö sekä vaikeudet saada pienetkin haavat parannettua.

8. Ruoansulatuksen hidastuminen

Hidas ruoansulatus tai ummetus voivat aiheutua siitä, että kilpirauhashormonin tuotanto vähenee.

Koska kilpirauhanen vastaa siitä, että aineenvaihdunta tulee säädellyksi, mikä tahansa vähentyminen tässä toiminnassa saattaa tehdä ruoansulatuksen toiminnan vaikeammaksi.

Tämä aiheuttaa ruoansulatusjärjestelmän lihasten heikentymistä niiden supistuessa, ja tämä puolestaan lisää alttiutta sille, että aineet kertyvät paksusuoleen.

Lue aiheesta lisää: Kuinka puhdistaa paksusuoli luonnollisesti

9. Lihasten jännittyneisyys

hartiakipu

Stressi ja lihaskivut ovat yleisiä vaivoja niillä, jotka harrastavat liikuntaa tai tekevät rankkaa työtä. Jos nämä kaksi eivät kuitenkaan päde omalla kohdallasi, kyseessä on luultavasti jokin kilpirauhasen toimintaan liittyvä ongelma.

Aineenvaihduntaasi säätelevät hormonit voivat vähentyä oleellisesti tässä tilanteessa, jolloin nivelet ja lihakset heikentyvät.

Riippuen ongelman vakavuudesta, saatat pystyä hallitsemaan kipua kevyellä liikunnalla ja sellaisilla ruoilla, jotka stimuloivat kilpirauhastasi.

Muista, että kaikki nämä oireet voivat ilmaantua omalla tavallaan henkilöstä riippuen.

On äärimmäisen tärkeää, että kiinnität huomiota kuvaamiimme varoitusmerkkeihin etenkin silloin, jos sinulla on havaittavissa yhdellä kertaa useampi kuin yksi oire.