8 varhaista merkkiä munuaisten vajaatoiminnasta

· tammikuu 30, 2017
Vaikka jotkut näistä oireista saattavatkin vaikuttaa tavallisilta, kannattaa niiden ilmetessä aina käydä lääkärissä, jotta munuaisten heikko toiminta ja muut häiriöt voitaisiin sulkea pois.

Munuaisemme ovat ne elimet, jotka vastaavat kehon puhdistamisesta myrkyllisistä aineista, mikä tapahtuu virtsan avulla. Lisäksi munuaiset vastaavat muun muassa myös natriumin, kalsiumin ja muiden aineiden tasojen tasapainottamisesta kehossamme.

Munuaiset sijaitsevat rintakehän alapuolella, ja ne poistavat myrkyllisiä aineita noin 120-125 litrasta vettä yhden päivän aikana.

Joskus keho varastoi kuitenkin liikaa jätettä, ja tämä estää munuaisia toimimasta parhaalla mahdollisella teholla. Sen seurauksena kehon tärkeät prosessit muuttuvat, mikä saattaa johtaa sellaisten sairauksien kehittymiseen, jotka heikentävät terveyttä olennaisesti.

Kaikkein huolestuttavinta tässä on se, että munuaisten vajaatoimintaa on hyvin vaikea havaita ajoissa, ja kun aikaa kuluu yhä enemmän, sitä monimutkaisempaa on hoitaa niitä pulmia, joita tämä häiriö aiheuttaa.

Siksi onkin elintärkeää olla valppaana niiden oireiden suhteen, jotka kertovat munuaisongelmista.

Seuraavassa on kahdeksan munuaisten vajaatoiminnan pääoiretta, ja tämä muistilista auttaa sinua selvittämään, kärsitkö itse kyseisestä terveysongelmasta. Jatka siis lukemista, jotta osaisit arvioida paremmin sitä tärkeää terveytesi osa-aluetta, joka liittyy munuaisiin.

1. Muutokset virtsassa

Virtsanäyte

Muutokset virtsaamistottumuksissa, kuten myös muutokset virtsan koostumuksessa, ovat varhaisia oireita munuaisten vajaatoiminnasta.

On tavallista kokea tiettyjä selkeitä muutoksia virtsassa munuaisten toiminnan häiriintyessä, sillä nämä elimet ovat vastuussa virtsan muodostamisesta.

Seurauksena saattaa munuaisten vajaatoiminnan kohdalla olla esimerkiksi vessassa käynti useammin öisin, ja samoin oireena voi olla todella kova vessahätä päivällä.

Jos sinulla on munuaisten vajaatoiminta, on tavallista että virtsa näyttää keltaisemmalta kuin normaalisti – itse asiassa se saattaa tällöin näyttää lähes oranssilta. Lisäksi virtsan haju on yleensä voimakkaampi tai epämiellyttävämpi kuin tavallisesti.

2. Edeema tai turvotus

Nesteen kertyminen tai edeema saattaa olla tulosta munuaisten toiminnan häiriintymisestä. Tämä johtuu siitä, että tällöin kehossa on tulehtuneisuutta, ja liikaa nestettä jää säilöön kehon kudoksiin.

Turvotusta saattaa ilmaantua seuraavilla alueilla:

  • jalkaterissä
  • jaloissa
  • nilkoissa
  • kasvoissa
  • käsissä
  • vatsassa

3. Akne

Akne

Myrkylliset aineet, jotka jäävät verenkiertoon munuaisten huonon toiminnan vuoksi, voivat aiheuttaa iholla aknea. Tämä johtuu siitä, että nämä myrkylliset aineet tulevat kuljetetuiksi ihohuokosiimme, ja joskus ne muuttavat luonnollisten öljyjen tuotantoa kasvoilla.

Tämän tuloksena ilmestyy epämiellyttäviä näppylöitä, ja niiden mukana tulee myös kutina, joka saattaa muodostua sietämättömäksi.

Aknea voidaan hillitä paikallisilla hoidoilla. On kuitenkin tarpeen myös puhdistaa munuaiset, jos näiden elinten toiminnan vajaavaisuus on syynä aknen kehittymiseen.

4. Epämukavuus alaselässä

Alaselän kipu tai sellainen kipu, joka tuntuu toisella puolella kehoa, voi olla merkki munuaissairauden synnystä.

Vaikka onkin helppoa sekoittaa nämä oireet tavalliseen lihaskipuun, kannattaa kiinnittää huomiota kyseisiin merkkeihin, sillä ne voivat olla oireita polykystisestä häiriöstä, munuaiskivistä tai maksasairaudesta.

5. Pahoinvointi ja oksentelu

Pahoinvointi

Vaikka useat tekijät voivatkin olla syinä näihin oireisiin, ei ole pahitteeksi miettiä sitä, olisiko munuaisten vajaatoiminta niiden syynä. Näin on etenkin silloin, jos samalla ilmenee muitakin oireita.

Jos on kyse munuaisten toiminnan häiriöstä, saatat voida pahoin tai oksennella, sillä kehossasi olevaa jätettä ei voida poistaa kunnolla, ja tämä estää kehosi järjestelmiä toimimasta kunnolla.

6. Kuiva iho

Kun munuaisten vajaatoiminta etenee, kehosta tulee puutteellisesti nesteytetty, ja se menettää kykynsä käyttää nesteitä oikealla tavalla. Tämän vuoksi sitten ihosi menettää luonnollisen kosteutensa sekä muuttuu ajan kuluessa yhä kuivemmaksi.

7. Pyörrytys

Joillakin munuaisten vajaatoiminnasta tai munuaistulehduksesta kärsivillä voi ilmetä anemiaamikä on häiriö, jota tulisi hallita niin pian kuin vain mahdollista.

On siis tärkeää, että otat yhteyttä lääkäriisi, jos koet jatkuvaa pyörrytystä, heikkoa oloa ja uupumusta.

Nämä tilat syntyvät, jos kehossasi ei ole tarpeeksi veren punasoluja. Tämä sitten aiheuttaa aivoissa sen, että ne eivät enää saa riittävää määrää happea.

8. Ruokahaluttomuus

Munuaisten vajaatoiminta aiheuttaa ruokahaluttomuutta

Jos normaalisti syöt hyvin, mutta sitten äkillisesti menetät ruokahalusi, sinun tulisi käydä lääkärissä tarkistuttamassa, kärsitkö jostakin sairaudesta.

Vaikka munuaisten ongelmat eivät olekaan ainoa mahdollinen syy ruokahaluttomuuteen, kyseessä on silti mahdollisuus, joka tulee ottaa huomioon.

Kiintoisaa kyllä, joskus munuaisten toiminnan häiriintyminen aiheuttaa hikkaa, ja tämä puolestaan saa aikaan tunteen kylläisyydestä.

Tärkeää pitää mielessä!

Munaisten vajaatoimintaa voidaan hoitaa, jos se havaitaan häiriön alkuvaiheessa.

Tämä sairaus voi kuitenkin johtaa vakaviin terveysongelmiin, kuten esimerkiksi korkeaan verenpaineeseen, krooniseen nesteen kertymiseen sekä tulehduksiin, mikäli sitä ei havaita ajoissa.

Yritä siis pitää mielessä antamamme merkit munuaisten toiminnan häiriintymisestä, ja käy lääkärissä, jos sinusta tuntuu että on syytä huoleen.