8 "terveellistä" ruokaa, jotka eivät ole hyväksi

Voisiko olla niin, että syöt usein jotakin sellaista joka on haitallista terveydellesi, vaikka luulet toisin? Moni ruoka vaikuttaa kyllä terveelliseltä, mutta on aina parasta valmistaa itse omat ateriat, jotta voitaisiin varmasti välttää haitalliset ainekset. Jatka lukemista, ja saat tietää, mitä yllättäviä haittoja monilla tutuilla tuotteilla on!
8 "terveellistä" ruokaa, jotka eivät ole hyväksi
José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Oletko päättänyt aloittaa terveellisen elämäntyylin? Joillekin tämä päätös tulee halusta syödä yksinkertaisesti terveellistä ruokaa, tai sitten tavoitteena voi olla hoikempi vartalo, tai halutaan taistella jotakin sairautta vastaan.

Mikä onkaan syysi terveelliseen elämänmuutokseen, muista, että syy on tässä vähemmän tärkeä kuin tietyt muut asiat.

Kuinka tunnistat mikä on terveellistä ruokaa

On tärkeää, että olet tietoinen sellaisista ruoista, joita pidetään terveellisinä, mutta jotka tosiasiassa eivät sitä ole – ne saattavat jopa sabotoida yritystäsi viettää terveellistä elämää.

Näin käy usein siksi, että markkinointi on harhaanjohtavaa.

Nämä tuotteet ovat hyvin harhaanjohtavia, ja moni niistä ainoastaan näyttää olevan terveellinen tai sisältävän vain vähän kaloreita.

Tällä kertaa haluammekin kertoa mikä on oikeasti terveellistä ruokaa ja mitkä ovat terveellisinä markkinoituja, jotka vaikuttavat hyviltä vaihtoehdoilta, mutta jotka ovat oikeasti haitaksi hyvinvoinnillesi. Jatka lukemista!

1. Valmispakatut salaatit

salaatti voi olla epäterveellistä ruokaa

Valmiiksi pakatut salaatit ovat sellaista ruokaa, jota saa monista supermarketeista, ja ne vaikuttavat terveelliseltä vaihtoehdolta moneen muuhun verrattuna.

Näin ei kuitenkaan ole, sillä nämä salaatit perustuvat monesti sellaisiin aineksiin, joista puuttuu ravinteita.

On myös tavallista, että nämä salaatit ovat pakastettuina useamman viikon ajan. Tämä tietysti tarkoittaa sitä, että ruoka ei ole tuoretta, ja lisäksi niissä on käytetty säilöntäaineita.

Jos tämä ei vielä vakuuta sinua välttämään valmiiksi pakattuja salaatteja, muista, että suurin osa näistä aterioista myydään kastikkeen kanssa, ja tällaisissa kastikkeissa on runsaasti suolaa, makeutusaineita ja säilöntäaineita.

Paras vaihtoehto on, että valmistat itse omat salaattisi. Näin voit ensinnäkin säästää rahaa, mutta tulet myös pudottamaan painoasi.

2. Kaupalliset smoothiet

Kaikki smoothiet eivät ole yhtä terveellisiä. Niitä pidetään tietysti terveysruokana, mutta se, että tuote on nimeltään smoothie, ei välttämättä takaa sitä, että se on hyvä valinta.

Kaupallisissa smoothieissa on yleensä mukana seuraavia aineksia:

  • jalostettua sokeria
  • rasvaa
  • lisänä tarpeettomia kaloreja
  • lisäaineita

On paljon edullisempaakin valmistaa omat smoothiet aamuisin. Tällä tavalla voit varmistaa, että käytät tuoreita hedelmiä ja kasviksia, jotka ovat kauden tuotteita.

Lisäksi voit myös hallita sitä, kuinka paljon valmistat jokaisella kerralla.

3. Kuivatut hedelmät ja pähkinät

ovatko pähkinät terveellistä ruokaa

Olet varmasti joskus ostanut kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä, joita myydään sekoituksena.  Näitä löytyy supermarketeista ja kioskeista, ja niitä ostetaan usein siksi, että niitä pidetään terveellisinä.

Jos syöt kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä suurissa määrissä, kannattaa muista, että niissä on yleensä mukana seuraavia aineksia:

  • sulfiitteja, jotka toimivat säilöntäaineina
  • suuri määrä rasvaa
  • siemeniä, jotka eivät enää ole tuoreita
  • liikaa suolaa

Terveellisiäkin vaihtoehtoja löytyy, eli tarkastele pakkausselostetta ja osta tuotteita joihin ei ole lisätty mitään aineita. Vaihtoehtoisesti valitse siemenet sekä tuoreet hedelmät ja kasvikset välipalaksi.

4. Mysli- ja energiapatukat

Moni kaupallinen energiapatukka pitää sisällään runsaasti fruktoosia sisältävää maissisiirappia, teollisesti käsiteltyä sokeria sekä tyydyttyneitä ja transrasvoja.

On olemassa paljon terveellisempikin vaihtoehto, nimittäin voit valmistaa omat myslipatukkasi – tätä varten on useita erilaisia reseptejä, joten kannattaa kokeilla useampaa, ja voit löytää oman suosikkisi.

5. Vähärasvaiset tuotteet

Ruoat, joissa ei ole ollenkaan rasvaa, eivät takaa sitä painonlaskua jota kenties tavoittelet. Sen sijaan terveelliset rasvat tuovat tunteen kylläisyydestä.

On kuitenkin tärkeä olla hyvin varovainen sellaisten ruokien kanssa, joita mainostetaan rasvattomina. Niistä saattaa nimittäin saada runsaasti tyhjiä kaloreita, sillä niihin on lisätty muita aineksia korvaamaan rasva, ja ne eivät aina ole terveellisiä.

Valitse siis normaalirasvaiset tuotteet kaupan hyllyltä.

6. Jogurttijäätelö

Jogurttijäätelö on kaikkein petollisin herkku. Moni uskoo, että tätä syömällä he valitsevat terveellisemmän vaihtoehdon kuin tavallinen jäätelö, mutta tämä ei kuitenkaan todellakaan ole totuus.

Näihin tuotteisiin lisätään suuri määrä teollisesti käsiteltyä sokeria, ja lisäksi jogurttijäätelössä on mukana keinotekoisia makuaineita.

Jos kovasti haluat jogurttijäätelöä joka on terveytesi kannalta parempi vaihtoehto, voit valmistaa oman tuotteesi. Makeuta maustamaton jogurtti stevialla, lisää sekaan hedelmiä, sitten laita se pakastimeen.

7. “Terveelliset” juomat

Dieettijuomat tai mikä tahansa tämän tyyppinen tuote tulisi poistaa siltä mielessäsi olevalta listalta, joka koskee terveellisiä tuotteita. Nämä eivät ole yhtään parempia kuin tavalliset virvoitusjuomat.

Niissä on yleensä hyvin paljon keinotekoisia makeuttajia, joiden on osoitettu olevan yhteydessä syöpään. Niitä tulisikin aina välttää.

Juo sen sijaan kookosvettä tai ota tavallista vettä, johon olet laittanut sekaan hiukan hedelmää. Valmista juomasi aina itse.

8. Täysjyväleipä

onko täysjyväleipä oikeasti terveellistä

Täysjyväleivän moni luokittelee helposti olevan terveellistä ruokaa, mutta aina näin ei kuitenkaan ole. Näissä leivissä on yleensä sellaiset selosteet, joissa kerrotaan kuinka terveellisiä nämä leivät ovat ja kuinka niitä voidaan syödä joka päivä.

Totuus on kuitenkin se, että näiden leipien syönti on aivan saman asia kuin valkoisen leivän kohdalla.

Moni leipä, joissa on nimike “monivilja”, on nimittäin valmistettu jalostetuista jauhoista. Tämän vuoksi et sitten saa yhtä paljon ravinteita täysjyvistä, kuin kenties luulet. Tarkista tuoteseloste tarkkaan, eli minkä tyyppisiä jauhoja leivonnassa on käytetty.

Paras vaihtoehto on valmistaa omaa leipää – se ei ole ollenkaan vaikeaa, ja tulos on herkullinen!

Ota talteen tämän artikkelin vinkit, ja pian opit tunnistamaan mikä on oikeasti elimistöllesi terveellistä ruokaa ja mikä vain markkinoitua terveellisenä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rippe JM., Angelopoulos TJ., Sugars, obesity, and cardiovascular disease: results from recent randomized control trials. Eur J Nutr, 2016. 55: 45-53.
  • Souza RJ., Mente A., Maroleanu A., Cozma AI., et al., Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta analysis of observational studies. BMJ, 2015.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.