8 syytä sille, miksi painosi ei putoa

· maaliskuu 25, 2017
Laihdutuksen kannalta ei riitä, että vain syö oikein. On tärkeää myös juoda tarpeeksi ja saada riittävästi unta. Lue tästä artikkelista joistakin niistä syistä, joiden takia oma laihdutusurakkasi saattaa olla normaalia hankalampi.

Moni etsii jatkuvasti keinoja pudottaa painoaan. He eivät halua tehdä sitä ainoastaan ulkonäön vuoksi, vaan myös siksi, että he ymmärtävät sen olevan välttämätöntä omalle terveydelleen ja hyvinvoinnilleen.

Kuten jo ehkä tiedät, oikeaoppisen syömisen ja säännöllisen liikunnan harrastamisen on todettu olevan erittäin tärkeitä asioita laihtumisen kannalta. Ne eivät kuitenkaan ole ainoita asioita, joihin tulisi kiinnittää huomiota.

On olemassa myös monia muita tekijöitä, jotka vaikuttavat yksilön laihtumiseen tai lihomiseen. Ne voivat selittää sen, miksi jotkut eivät millään onnistu pääsemään ihannepainoonsa terveellisen ruokavalion noudattamisesta ja kaloreiden laskemisesta huolimatta.

Jos tunnistat itsesi yllä olevasta, älä anna periksi. Jatka lukemista ja tutustu 8 syyhyn, jotka saattavat selittää painonhallintavaikeudet omalla kohdallasi.

1. Et muista juoda vettä

Vedenjuonti

Suurin osa ravitsemusasiantuntijoista suosittelee juomaan 6-8 kupillista vettä päivässä terveellisen ruokavalion ohessa.

Vesi on tärkeä aine, joka nesteyttää elimistöä ja edistää sen tärkeimpien järjestelmien toimintaa. Päivittäinen runsas vedenjuonti parantaa elimistön puhdistusjärjestelmiä ja auttaa hillitsemään mielitekoja.

Älä jätä lukematta: 3 tehokkainta ruokavaliota laihdutukseen

2. Harrastat vain aerobista liikuntaa

On totta, että aerobinen liikunta on erittäin hyväksi ihmisille, jotka haluavat polttaa rasvaa nopeasti.

Pelkästään aerobisen liikunnan harrastaminen voi kuitenkin hidastaa tavoitteisiin pääsemistä. Liikuntaohjaajat neuvovat yhdistämään aerobisen treenin painoharjoitteluun, jotta saat parempia tuloksia nopeammin.

3. Annoskokosi ovat liian suuria

Ruoka-annos

Niin terveellistä kuin syömäsi ruoka saattaakin olla, on tärkeää ymmärtää, että sekin sisältää kaloreita, ja näin ollen minkä tahansa ruoan liiallinen syöminen voi kerryttää ylimääräisiä kiloja.

Pähkinät, oliiviöljy ja tumma suklaa ovat muutamia esimerkkejä ruoista, joita on hyvä nauttia, mutta niitäkin tulisi nauttia kohtuudella.

4. Et nuku riittävästi

Ihmisillä, joilla on vaikeuksia saada riittävästi palauttavaa unta, on taipumusta lihoa herkemmin kuin niillä, jotka nukkuvat hyvin.

Unihäiriöt vaikuttavat aineenvaihduntaan ja nälkähormonien, kuten leptiinin ja greliinin, aktiivisuuteen. Leptiini lähettää aivoille signaaleja, jotka antavat käskyn lopettaa syömisen, kun taas greliini-hormoni stimuloi nälkää.

Unettomuudesta kärsivillä ja liian vähän nukkuvilla ihmisillä leptiinitasot ovat matalat ja greliinitasot korkeat. Tämä tarkoittaa sitä, että heillä on tapana syödä enemmän, joten heidän painonsa on normaalia korkeampi. 

Ongelman ratkaisemiseksi on suositeltavaa pitäytyä unirytmissä, jossa saat vähintään 8 tuntia keskeytymätöntä unta joka yö.

5. Istut töissä koko päivän

Moderni elämäntyyli ja nykyteknologia ovat johtaneet siihen, että monet istuvat aloillaan suurimman osan päivästä. Työskentely tuntien ajan tietokoneen tai muun laitteen edessä on lisännyt merkittävästi ihmisten liikkumattomuutta.

Jotta tästä ei aiheutuisi aineenvaihdunta- ja paino-ongelmia, on erittäin tärkeää pitää useampia taukoja istumisesta pitkin päivää, ja mahdollisuuksien mukaan myös käydä pikaisella kävelyllä tai tehdä nopea treeni.

6. Kärsit hormoniongelmasta

Hormonaaliset ongelmat ovat yksi tavallisimmista syistä sille, miksi paino ei putoa.

Vaikka monikaan ei kiinnitä asiaan juurikaan huomiota, on olemassa monia hormoneja, jotka vaikuttavat aineenvaihdunnan aktiivisuuteen ja muihin tärkeisiin, terveen painon ylläpitämisen kannalta välttämättömiin elimistön toimintoihin.

Hormonaaliset ongelmat, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, munasarjojen monirakkulaoireyhtymä ja insuliiniresistenssi, voivat estää laihtumisen.

On erittäin tärkeää käydä lääkärin vastaanotolla näiden ongelmien varalta, sillä ne tarvitsevat hoitoa ja valvontaa oireiden hallitsemiseksi. Jos jokin niistä todetaan sinulla, sinun kannattaa parantaa ruokailutottumuksiasi ja vahtia syömiesi kalorien määrää.

7. Olet jatkuvasti stressaantunut

Päänsärky

Stressaava elämä voi vaikuttaa laihtumiseen.

Stressi lisää kortisoli-nimisen hormonin määrää, joka ei vaikuta ainoastaan psyykkiseen terveyteesi, vaan myös lisää ruokahaluasi ja taipumusta syödä enemmän kaloreita.

8. Nautit sokeripitoisia juomia

Kaupassa myytävät limut ja muut virvoitusjuomat eivät koskaan voi korvata vettä ja itsepuristettuja tuoremehuja, sillä niissä ei ole ravintoarvoa ja ne sisältävät liikaa sokeria.

Moni tällaisia juomia nauttiva ei tiedä, että ne eivät nesteytä elimistöä ja sisältävät aivan liikaa kaloreita.

Tunnistitko itsesi tästä? Kuten huomaat, monet asiat voivat estää sinua saavuttamasta ja ylläpitämästä ihannepainoasi.

Yritä tunnistaa ne asiat jotka sinun täytyy muuttaa, muuta ne ja pidä mielessä, että ne tulisi aina yhdistää terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan.