8 sydäntä vahingoittavaa tapaa

maaliskuu 27, 2017

Haluatko vähentää riskiäsi sairastua sydän- ja verisuonitauteihin? Haluatko pitää sydämesi terveenä ja vahvana? On tiettyjä tapoja, jotka ovat haitallisia sekä sydämelle että koko elimistön terveydelle, ja joista suurin osa meistä on tietoisia, mutta näiden lisäksi on olemassa asioita, jotka heikentävät sydämen terveyttä huomaamattamme.

Jo pienillä muutoksilla voidaan parantaa sydämen terveyttä ja ehkäistä haittavaikutusten määrää. Kun pidät huolta itsestäsi, voit välttää pitkäaikaiset, pysyvät ongelmat.

Ota huomioon nämä 8 sydämen terveyden vaarantavaa tapaa ja vältä niitä.

1. Jatkuva paikoillaan istuminen

Juoksulenkki

Harrastatko liikuntaa säännöllisesti? Jos vietät liian suuren osan päivästäsi istuen, voi tämä olla ongelmallista sekä sydämelle että koko elimistölle. Kehosi on luotu liikkumaan ja se kaipaa aktiivisuutta jatkuvasti. Jos työskentelet toimistossa koneen ääressä suuren osan päivästäsi, on tärkeää nousta koneelta säännöllisin väliajoin jaloittelemaan: tämä parantaa verenkiertoa huomattavasti.

Ota tauko työskentelystä vähintään tunnin välein, nouse ylös, venyttele ja pidä vaikka palaverit seisten.

Liikkeessä pysyminen on helpompaa kuin usein kuvitellaan. Jos haluat seurata TV-ohjelmaa telkkarista, voit nousta liikkumaan mainostauolla. Tee muutama punnerrus tai tanssiliike mainosten aikana, tai käytä muutama minuutti venyttelyyn. Voit myös käyttää kuntopyörää tai juoksumattoa TV:tä katsellessasi.

2. Luulet olevasi liian nuori huolehtimaan sydämestäsi

Sydämestä huolehtimista ei voi aloittaa liian aikaisin, sillä usein sydämeen liittyvät vaivat alkavat varhaisessa iässä, mutta ilmaantuvat kunnolla vasta vanhempana. Sydämen hoidossa tärkeintä on ennaltaehkäisy, jolla vältetään mm. verisuonien tukkeutuminen, korkea kolesteroli ja korkea verenpaine, jotka kaikki rasittavat sydäntä.

Pitämällä huolta yleisestä terveydestäsi huollat samalla myös sydäntä. Terveelliset elämäntavat tulee omaksua mahdollisimman varhain, sillä ne ehkäisevät terveysvaivoja vanhemmallakin iällä.

3. Vielä yksi drinkki

Jokunen lasillinen viiniä tai olutta satunnaisesti ei aiheuta vaaraa terveydelle, mutta kun alkoholia nautitaan säännöllisesti suuria määriä, se nostattaa veren lipidien määrää ja verenpainetta. Tämä kuormittaa sydäntä ja voi johtaa pitkällä aikavälillä erilaisiin ongelmiin.

Alkoholin kohtuullinen nauttiminen on sallittua, ja joissain tapauksissa jopa suotavaa – esimerkiksi punaviinin uskotaan olevan sydämen toiminnalle hyödyllistä. Muista kuitenkin asettaa terveelliset rajat alkoholin kulutukselle.

Punaviinin ystävä? Lue tämä: Päivittäisen punaviinilasillisen hyödyt terveydelle

4. Tylsä ja yksitoikkoinen ruokavalio

Salaatti

Saatat kuvitella että samojen asioiden syöminen joka päivä ei vaikuta terveyteen, kun kyseessä on pitkälti terveelliset ruoka-aineet. Yksipuolisen ruokavalion haitat ovat kuitenkin selkeät: et välttämättä saa kaikkea tarvitsemaasi vain muutamasta ravintoaineesta.

Monipuolinen ruokavalio tarjoaa elimistölle runsaasti polttoainetta ja ravinteita: hyvät rasvat, kuitu, proteiini, hiilihydraatit, mineraalit ja vitamiinit ovat kaikki tärkeitä kehon toiminnalle, eikä niistä mitään tulisi välttää.

Välimeren ruokavalio on yksi maailman terveellisimmistä, ja siihen sisältyy runsaasti oliiviöljyä, kalaa ja vihanneksia. Tämä voi olla hyvä vaihtoehto, mikäli etsit terveellistä mutta monipuolista ruokavaliota.

5. Et tiedä elimistösi tärkeitä numeroita

Mikä on nykyinen kolesterolimääräsi? Entäpä verenpaineesi? Ei mitään hajua? Etenkin vanhempien ikäpolvien on syytä olla tietoinen näistä lukemista, sillä ne kertovat pitkälti koko elimistön terveydestä.

Korkea kolesteroli tai verenpaine voi aiheuttaa vakavia vaurioita kehossa ilman huomattavia oireita, joten säännölliset testit ovat suositeltavia. Näin voidaan hoitaa mahdolliset ongelmat ajoissa ennen vakavien sairauksien kehittymistä.

6. Vyötärösi on normaalia laajempi

Vyötärölle kertyvä rasva on kaikkein vaarallisinta, sillä se on merkki sisäelinten ympärille kertyneestä rasvasta, joka on vahingollista sydämelle. Voit mitata vyötärönympäryksesi ja verrata sitä suositeltuun, terveelliseen vyötärönympärykseen kokoisellasi ihmisellä.

Vyötärörasvaa voi kertyä vuosien mittaan lähes huomaamatta, mutta sitä asiaa ei tulisi sivuuttaa. Jo pieni pudotus kilomäärässä ja vyötärönympäryksessä on positiivinen muutos sydämen kannalta. 

Liikakiloja vyötäröllä? Lue: 5 askelta kapeampaan vyötäröön kuukaudessa

7. Et kiinnitä huomiota psyykkiseen terveyteesi

Jos olet masentunut, voi olla vaikeaa keskittyä fyysiseen terveyteen ja itsestäsi huolehtimiseen. Liikunta ei varmasti ole ensimmäisenä mielessä, jos olo on surkea ja saamaton. On tärkeää keskustella asiasta lääkärin kanssa, jos masentunut olotila, stressi tai ahdistus kestää muutamaa viikkoa pidempään – lääkäri voi ohjata sinut ammattiauttajan puheille, jonka kanssa voidaan selvittää masennuksen syitä.

Puhuminen, liikunta ja meditaatio ovat keinoja hillitä masennusta ja mielialaa, tuoda lisäenergiaa ja piristystä ja auttaen sinua pitämään huolta itsestäsi.

8. Passiivinen tupakointi

Sydämen terveys ja tupakointi

Passiivinen tupakointi voi olla jopa haitallisempaa kuin aktiivinen tupakointi. Tupakansavu vaurioittaa sekä sydäntä että verisuonia, ja sitä tulee välttää.

Jos joudut viettämään aikaasi tupakoivien ihmisten seurassa, pyydä heitä tupakoimaan ulkona ja loitolla sinusta. Vältä tupakansavua suljetuissa tiloissa, sillä sen vaikutus on vaarallinen.

 

UUTISIA VERKOSSA