8 merkkiä ruuansulatuskanavan ongelmista

Suolisto on elimistön toiset aivot, ja suoliston toiminta säätelee monia muita prosesseja ja tapahtumia kehossa. Tässä artikkelissa keskustelemme kahdeksasta merkistä, jotka voivat kieliä ruuansulatusjärjestelmän ongelmista.
8 merkkiä ruuansulatuskanavan ongelmista

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Suolistolla on oma vaikutuksensa eri sairauksien kehittymiseen ja suoliston bakteerit vaikuttavat keskushermostoon ja sitä kautta muun muassa mielen ongelmiin ja tunteisiin. Jos suolisto ei toimi optimaalisesti, se aiheuttaa oireita eri puolilla kehoa. Suolisto voi kuormittua liiallisista kuona-aineista, jolloin sen toiminta häiriintyy – joskus suoliston toimintahäiriöitä on vaikea diagnosoida, etenkin jos oireilu on vaihtelevaa ja lievää.

Suoliston bakteerit

On tärkeää pyrkiä suoliston bakteerien tasapainoon ja terveen bakteerikannan säilyttämiseen, sillä tämä takaa suoliston toiminnan ja terveyden. Seuraavat oireet saattavat olla merkki suoliston toimintavaikeuksista, jotka vaikuttavat koko elimistön terveyteen.

1. Jatkuva väsymys

Jatkuva väsymys ja uupumus on selkeä merkki siitä että suoliston bakteerit eivät ole tasapainossa ja ettei kaikki ole niin kuin pitäisi. Jos ruuansulatuksen toiminta on heikentynyt huonon ravinnon vaikutuksesta, voi puolustusjärjestelmän teho kärsiä.

Kehossa elää miljoonia bakteereita, jotka ovat elimistölle hyödyllisiä ja tärkeitä. Jos vatsa on täynnä haitallisia mikro-organismeja ja samaan aikaan suoliston bakteerien ja hyvälaatuisten bakteerien määrä on liian alhainen, voi puolustusjärjestelmän toiminta muuttua tehottomaksi.

Jos huomaat terveydentilasi heikentyneen, on syytä tarkastella ruuansulatuksen toimintaa ongelmien varalta.

2. Säännölliset iho-ongelmat

iho ja suoliston bakteerit

 

Oletko kuullut kasvojen kartoittamisesta eli face mappingista? Kartoittamista käyttämällä voidaan määrittää, mitkä ruuansulatuksen osat eivät toimi kunnolla sen perusteella, missä näppyjä tai muita ongelmia esiintyy kasvoilla.

Iho on elimistön suurin elin ja jos jotain on pielessä sisäisesti, se näkyy iholla varmasti.

Posket ovat loistava osoitin siitä, että suolisto kaipaa apua. Mikäli poskilla ilmenee punoitusta, näppyjä, ärsytystä tai muita oireita, on syytä kiinnittää huomio suoliston toimintaan.

3. Olet ärtynyt tai hermostunut

pahantuulinen nainen

 

Suoliston toiminta vaikuttaa suoraan hermostoon ja mielialaan. Jos tunnet olosi jatkuvasti ahdistuneeksi, masentuneeksi tai helposti ärtyväksi, saatat kärsiä ruuansulatusvaivoista.

Suolistossa sijaitsee miljoonia hermosoluja, jotka muodostavat osan koko elimistön hermostoa. Hyvälaatuiset suoliston bakteerit vaikuttavat aivoihin positiivisesti, mutta jos näitä bakteereja ei ole riittävästi, se voi laskea mielialaa ja aiheuttaa negatiivisia tuntemuksia, kuten masennusta.

4. Kärsit tulehduksista jatkuvasti

Toistuvat tulehdukset ovat selkeä merkki suoliston vajaatoiminnasta, sillä huonosti toimiva suolisto johtaa heikentyneeseen immuniteettiin erilaisia tulehduksia kohtaan.

Kun immuniteetti on heikentynyt ja taudinaiheuttajia päätyy kehoon, ei elimistö pysty taistelemaan niitä vastaan ja syntyy tulehdus.

5. Kärsit pahanhajuisesta hengityksestä

pahanhajuinen hengitys

 

Kun suoliston bakteerit ja niiden toiminta on vaakalaudalla, voi elimistössä päästä kehittymään hiivasieniä ja bakteereita. Tämä voi aiheuttaa pahalta haiskahtavan hengityksen ja hapokkaan maun suussa.

Pahanhajuinen hengitys voi johtua monista eri vaivoista, mutta se on usein myös merkki liiallisesta bakteerikasvustosta suolessa. Bakteerien liikakasvu voi heikentää terveydentilaa nopeasti. Jos kärsit pahanhajuisesta hengityksestä, tulee sinun yrittää selvittää, mistä se johtuu – älä keskity pelkästään ongelman hoitoon suuvesillä ja muilla hoitokeinoilla, vaan selvitä ongelman syy.

6. Säännöllinen ummetus

Pitkään jatkuva ummetus voi olla terveydelle haitallista. Uloste on jätettä, jonka elimistö haluaa poistaa – keho on käyttänyt kaiken tarvitsemansa ruuasta ja poistaa tarpeettoman ulosteen mukana.

Jos uloste ei pääse poistumaan, se alkaa vapauttamaan kuona-aineita elimistöön. Ummetus on ikävä, kivulias vaiva, joka voi olla kehon viesti siitä, ettei kaikki ole kunnossa suolistossa. Kun suolisto toimii normaalisti, käyt tyhjentämässä suolen säännöllisesti ilman kipua tai pakottamista.

7. Keskittyminen on vaikeaa

Keskittymisvaikeudet voivat ilmetä muiden oireiden, kuten väsymyksen, ärsytyksen ja vatsavaivojen kanssa, sillä nämä heikentävät kykyä keskittyä työtehtäviin ja muihin toimiin.

Elimistö on viisas, sillä kun se huomaa terveyden heikentyneen, se lähettää signaaleja mielelle tilastaan ja vaatii tilanteeseen puuttumista. Sinun on vain alettava kiinnittämään huomiota elimistön merkkeihin.

8. Nukkumisvaikeudet

nukahtamisvaikeudet

 

Aivan kuten suoliston tyhjentyminen, voi myös unirytmi olla merkki huonosta tai hyvästä terveydestä. Jos nukut yösi hyvin ja heräät energisenä, toimii ruuansulatuksesi luultavasti halutulla tavalla. Jos kärsit jatkuvasta unettomuudesta tai nukahtamisvaikeuksista, voi kyseessä olla suoliston toimintaongelmat.

Onneksi suoliston terveyden ja toiminnan tasapainottaminen ei vaadi paljoa. Voit aloittaa suoliston terveyden kohentamisen probiootteja nauttimalla, sekä varmistamalla että saat riittävästi ravintoaineita ruuastasi. Muista juoda riittävästi vettä ja syödä tarpeeksi kuitua, ja vältä raskaita, suolaisia ruokia.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Galarza, V., & Cabrera, G. (2008). Hábitos alimentarios saludables. Nutrición, Salud y Alimentos ….

  • Cossio, M. L. T., Giesen, L. F., Araya, G., Pérez-Cotapos, M. L. S., VERGARA, R. L., Manca, M., … Héritier, F. (2012). Sistema digestivo: anatomía. Infermera virtual. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2.

  • Tortora, G., & Derrickson, B. (2006). El aparato digestivo. In Principios de Anatomía y Fisiología. https://doi.org/9789687988771.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.