8 merkkiä munuaissairaudesta

· maaliskuu 25, 2017
Vaikka munuaisongemat tyypillisesti eivät aiheutakaan mitään oireita ennen kuin ne etenevät pidemmälle, on myös sellaisia merkkejä, joka voivat toimia varoituksena. Näitä ovat esimerkiksi nesteen kertyminen ja muutokset virtsassa.

Munuaiset ovat ne kehon elimet, jotka vastaavat jätteen suodattamisesta verenkierrosta, ja ne poistavat nämä jätteet elimistöstäsi virtsan kautta.

Munuaiset ovat pituudeltaan noin 30 senttiä, ja ne voivat prosessoida jopa 190 litraa verta yhden päivän aikana. Lisäksi ne poistavat elimistöstä päivittäin noin kaksi litraa vettä.

Munuaisilla on myös tärkeä rooli verenpaineen säätelyssä, ja ne vastaavat useiden hormonien tuotannosta. Nämä hormonit ovat elintärkeitä ihmisen yleisen hyvinvoinnin kannalta.

Aivan kuten muidenkin kehonosien kohdalla, liiallinen määrä myrkyllisiä aineita saattaa vaikuttaa munuaisten toimintaan sekä johtaa vakaviin terveysongelmiin.

Se, mikä on kaikkein huolestuttavinta munuaisten toiminnan häiriintymistä koskien on tämä: usein kyseisillä vaivoilla ei ole ollenkaan oireita tai ne saatetaan sekoittaa joihinkin yleisempiin terveysongelmiin.

On kuitenkin olemassa muutama hyvin selkeä merkki siitä, että munuaisesi eivät toimi niin kuin niiden pitäisi, ja koska useimmat ihmiset eivät näistä merkeistä tiedä, tällä kertaa haluamme kertoa kahdeksasta tärkeimmästä oireesta, jotka kertovat munuaisten huonosta kunnosta.

Jatka lukemista ja tarkista, että näitä oireita ei ole omalla kohdallasi!

1. Muutokset virtsaamistottumuksissa

Pissahätä

Muutokset virtsaamisessa ilmaantuvat yleensä silloin, kun jokin ei ole kunnossa munuaistesi kohdalla.

Jos sinulla on tarve käydä pissalla koko ajan, tai jos ilmenee päinvastainen tilanne, eli sinun ei enää tarvitsee virtsata yhtä paljon kuin ennen, tämä voi olla merkki siitä, että munuaisesi eivät toimi niin hyvin kuin niiden pitäisi.

Lue aiheesta lisää: Puhdista munuaiset herkullisella ja helpolla juomalla

2. Muutokset virtsassa itsessään

Jos virtsasi värissä, hajussa tai koostumuksessa esiintyy muutoksia, tämä voi olla hyvin suuri apu sen havaitsemiseksi, että munuaisesi eivät toimi kunnolla.

Ota siis yhteyttä lääkäriisi, mikäli huomaat että virtsasi on keltaisempaa kuin aikaisemmin, tai jos siinä on verta tai sen haju on epämiellyttävä.

Vaikka nämä merkit ovatkin lähes aina läsnä myös virtsatulehduksesta kärsittäessä, on hyvä idea tehdä soveltuvia kokeita, jotta vakavammat ongelmat voitaisiin sulkea pois.

3. Nesteen kertyminen

Turvonneet jalat

Koska munuaiset on suunniteltu säätelemään nesteen määrää kehossasi, niiden toiminnan häiriintyminen voi johtaa nesteen kertymiseen tai ödeemaan.

Kun munuaiset menettävät kykyään suodattaa pois nesteitä ja jätteitä, se johtaa sitten turpoamiseen kasvoissa, jaloissa, nilkoissa ja muissa kehonosissa.

4. Uupumus ja väsymys

Munuaiset tuottavat hormonia nimeltään erytropoietiini, jonka tehtävä on puuttua veren punasolujen luontiin. Tämä tarkoittaa sitä, että niillä on myös hyvin tärkeä rooli hapen kuljettamisen kannalta kehon soluihin.

Siten munuaisissa ilmenevä toimintahäiriö voi johtaa anemiaan ja jatkuvaan tunteeseen uupumuksesta ja väsymyksestä.

Kun solut eivät saa tarpeeksi happea, tuloksena tästä on huimausta, uupumusta ja vaikeuksia keskittyä.

5. Kipu selässä tai munuaisissa

Selkäkipu

Ne potilaat, joilla on ongelmia munuaisten toiminnassa, ja etenkin vanhemmat henkilöt, tuntevat kipua yleensä ristiselän kohdalla tai muulla sellaisella alueella, joka on lähellä munuaisia.

Vaikka tässä voikin olla kyseessä jokin lihaksiin liittyvä ongelma, joskus pulma on yhteydessä suoraan munuaissairauden kehittymiseen.

Munuaiskivet tai virtsatietulehdukset saattavat aiheuttaa kovaa selkäkipua, joka säteilee myös haaroihin.

6. Omituinen maku suussa

Kun myrkyllisiä aineita kertyy verenkiertoon munuaisten toiminnan häiriintymisen vuoksi, tämä voi johtaa pahanhajuiseen hengitykseen ja metalliseen makuun suussa.

Itse asiassa jotkut ihmiset menettävät makuaistinsa lihalle tai vähentävät syömänsä ruoan määrää normaalista, kun munuaiset eivät toimi kunnolla.

7. Iho-ongelmat

Munuaissairaudet aiheuttavat iho-ongelmia

Vaikka moni jättääkin tämän asian vähälle huomiolle, terve iho riippuu myös siitä, onko happea saatavilla tarpeeksi ja onko verenkierto puhdas. Kun munuaiset eivät enää suodata jätettä, onkin tavallista saada ihottumaa ja muita iho-ongelmia. Joskus nämä muutokset ilmenevät epämukavan kutinan muodossa.

Lue aiheesta lisää: 10 stressin haitallista vaikutusta ulkonäköösi

8. Korkea verenpaine

Tämä on ongelma, joka saattaa lähteä käyntiin monen erilaisen tekijän vuoksi, ja se vaikuttaa valtimoihin sekä sydämen ja verisuonten järjestelmään.

Näihin pulmiin liittyen on tärkeää tietää, että nesteiden ja natriumin kertyminen kehoon saattaa johtaa merkittävään verenpaineen kasvuun.

Sekä krooninen munuaisten toimintahäiriö että glomerulonefriitti tulevat lisäämään riskiä kärsiä korkeasta verenpaineesta.

Se voi myös ilmetä erään toisen terveysongelman ohella, joka tunnetaan nimellä munuaisvaltimon ahtauma ja jonka aiheuttaa osittainen tukkeutuminen munuaisvaltimossa. Tämä valtimo vastaa siitä, että munuaisiin tulee verta.

Epäiletkö, että sinulla saattaisi olla munuaisongelmiaTarkista lääkäriltäsi, mikä tilanne on, ja tee tämä niin nopeasti kuin vain mahdollista, jotta voisit sulkea pois kaikki mahdolliset vakavat ongelmat.