8 luonnollista keinoa munasarjasyövän hoitoon

maaliskuu 19, 2017
Tämän artikkelin ruokavalio-ohjeita voi käyttää tukemaan syöpähoitoja, mutta muista ettei näillä ohjeilla tule koskaan korvata lääkärin määräämiä lääkkeitä tai muita hoitoja.

Munasarjasyöpä on yksi yleisimmistä naisten kärsimistä syöpäsairauksista, joka usein todetaan harmittavan myöhään. Munasarjasyöpä aiheuttaa vain harvoin huomattavia oireita taudin alkuvaiheessa, mikä tekee diagnoosista vaikeaa. Mitä pidemmälle syöpä ehtii edetä, sitä vaikeampi sitä on hoitaa.

Munasarjasyöpä syntyy, kun munasarjojen kudoksen hyvänlaatuiset solut alkavat muuttua pahanlaatuisiksi. Munasarjasyöpä on naisten kymmenenneksi yleisin syöpä. Suomessa munasarjasyöpään sairastuu vuosittain reilut 400 naista. Syöpää ilmenee etenkin vanhemmilla naisilla, naisilla joiden vaihdevuodet alkavat myöhään, sekä naisilla, jotka eivät ole koskaan olleet raskaana.

Munasarjasyöpää voidaan hoitaa mm. kemoterapialla, hormoneilla, leikkauksella ja sädehoidolla. Hoito valitaan syövän levinneisyyden, erilaistumisasteen ja potilaan yleiskunnon perusteella, ja jokaisella hoitomuodolla on omat hyötynsä ja haittansa. Alta löydät keinot munasarjojen terveyden kohentamiseen.

1. Siitakesienet

Sieniä on olemassa satoja eri lajeja maailmassa, ja monia niistä hyödynnetään terveydenhoidossa. Makoisat siitakesienet sisältävät beetaglukaania, joka hidastaa tietynlaisten syöpäsolujen kasvua. Japanissa siitakesieniä on käytetty vuosisatojen ajan vaihtoehtoisessa lääketieteessä, ja siitä voi valmistaa teejuoman mm. munasarjasyövän hoitoon.

2. Minttutee

Minuttutee

 

Munasarjasyövän aiheuttamat oireet voivat olla hankalia sietää, ja etenkin lääkehoitojen jälkeen keho voi kaivata erityistä apua elimistön rauhoittamiseen. Minttutee soveltuu ihanteellisesti vatsavaivojen lievitykseen. Vatsaongelmat ovat yleisiä rankkoja syöpähoitoja läpikäyvillä, ja tuoreesta mintusta valmistettu tee rauhoittaa vatsaa.

Minttu sisältää hyödyllisiä antioksidantteja ja orgaanisia yhdisteitä, jotka tukevat puolustusjärjestelmää ja tehostavat paranemista. Voit valmistaa kannullisen teetä jääkaappiin ennen aggressiivisten hoitojen aloittamista ja siemailla juomaa päivän mittaan.

3. Soijatuotteet

Soijan nauttimisella voi olla suuri vaikutus tiettyihin syövän muotoihin. Soijatuotteiden sisältämät isoflavonit muistuttavat rakenteeltaan ihmisen tuottamaa estrogeenia ja ne ehkäisevät syöpäsolujen kasvua. Näin syöpäsolut eivät pääse muodostamaan suuria kasvaimia.

Soijatuotteet suojaavat lisäksi elimistöä kemoterapian ja muiden syövän hoidossa käytettyjen menetelmien haittavaikutuksilta.

4. Punasipuli

Punasipuli on yksinkertainen kasvis, joka on kuitenkin täynnä hyödyllisiä kemikaaleja munasarjasyövän kannalta:

  • Kversetiini
  • Apigeniini
  • Antosyaniini

Myös vaaleat sipulit ovat hyödyllisiä terveydelle, mutta punaisten sipuleiden sisältämät ainekset ovat voimakkaampia ja ne sisältävät suuremman määrän antioksidantteja. Punaisen sipulin nauttiminen hidastaa syövän leviämistä ja antaa lääkehoidoille lisäaikaa.

5. Nauti auringosta

Tämä on yksi helpoimmista keinoista ehkäistä munasarjojen syöpää: auringossa oleskelu antaa keholle tärkeää D-vitamiinia. D-vitamiini ehkäisee syöpäsolujen muodostumista ja kasvua, ja samalla se vähentää riskiä munasarjasyöpään sairastumiselle. Kylmissä ja pimeissä ilmastoissa kuten Pohjoismaissa elävät naiset ovatkin suuremmassa riskissä munasarjasyövän kehittymiselle.

Vietä siis mahdollisimman paljon aikaa auringossa, mutta muista kuitenkin aina käyttää aurinkosuojaa.

6. Inkivääri

Inkivääri

 

Inkivääri auttaa ehkäisemään ja hoitamaan monia vakavia sairauksia. Inkivääri soveltuu myös munasarjasyövän ehkäisyyn ja hoitoon. Inkiväärin sisältämät aktiiviset yhdisteet, kuten gingeroli, zingeroni ja shogaoli ovat antikarsinogeenisiä ja ehkäisevät vahingollisten solujen kasvua.

Suositeltua lukemista: Nopea painonpudotus käyttäen sitruunaa, inkivääriä ja chia-siemeniä

7. Kala

Rasvainen kala on yksi parhaimmista Omega-3 -rasvahappojen lähteistä, ja kalaa tulisin nauttia vähintään pari kertaa viikossa. Omega-3 -hapot suojaavat sydäntä ja verisuonia, ja tämän lisäksi ne suojaavat elimistöä syövältä. Omega-3 -hapot estävät verenkierron syöpäsoluissa hidastaen niiden kasvua.

8. Vihreä tee

Vihreä tee

 

Vihreä tee on täynnä antioksidantteja, jotka ehkäisevät tunnetusti syöpää. Vihreä tee onkin yksi suosituimmista ja terveellisimmistä teejuomista. Teen sisältämät katekiinit tappavat syöpäsoluja ja ehkäisevät niiden leviämisen ja kasvamisen. 

Jos suvussasi esiintyy munasarjasyöpää, voit nauttia kupillisen vihreää teetä päivittäin ehkäisykeinona. Vihreää teetä on suositeltavaa nauttia myös aktiivisten syöpähoitojen aikana.

Käytä näitä ruoka-aineita yhdessä lääkehoidon kanssa munasarjasyövän hoidossa

Muista, että mikään näistä ruoka-aineista ei yksinään sovi munasarjasyövän hoitoon, vaan sinun on aina noudatettava lääkärin ohjeita ja käytettävä sinulle määrättyjä lääkkeitä. Älä korvaa lääkkeitäsi luontaisilla aineilla, ne soveltuvat pelkästään tukemaan perinteisiä lääkehoitoja.

Muista myös keskustella ruokavaliostasi ravitsemusneuvojan kanssa, sillä näin ehkäiset ravintoaineiden puutostiloja ja varmistat, että toipuva elimistösi saa kaiken tarvitsemansa energian.

 

UUTISIA VERKOSSA