8 keinoa kehittää sitkeyttä – opi kohtaamaan vastoinkäymiset

· marraskuu 18, 2017
Sitkeys on kykyä olla yhtä joustava kuin bambu vastoinkäymisten myrkyssä. Se taipuu muttei katkea, vaan ainoastaan vahvistuu.

Termillä resilience eli suomeksi sitkeys on hyvin mielenkiintoinen etymologia: sanan juuri on peräisin latinan partisiipista resiliens. Se tarkoittaa mennä taaksepäin, hypätä takaisin, työntyä esiin tai kimmota.

Samaan aikaan tällä sanalla on merkitys fyysisessä maailmassa. Sillä kuvataan materiaaleja, joilla on luontainen kyky taipua katkeamatta. Mieti esimerkiksi nuolta: sitä on taivutettava ennen ampumista, mutta se palaa takaisin normaaliin asentoonsa hyvin nopeasti.

Sanalla sitkeys on myös toinen puoli, joka voi tuoda insipiraatiota jokapäiväiseen elämääsi.

Sitkeyden käsitteen teki tunnetuksi neurologi, etologi ja psykoanalyytikko Boris Cyrulnik. Hän on erityisen tunnettu ranskankielisestä teoksestaan Les Villains Petits Canards.

Sitkeys on erittäin tärkeä strategia, jossa on kyse muustakin kuin pelkästä henkilökohtaisesta kasvusta. Se on työkalu elämään. Se on käsite, jonka pitäisi nostaa sinut ylös heikkouden ja surun hetkinä sekä vastoinkäymisissä.

Tässä artikkelissa annamme sinulle 8 avainta, jotta voit alkaa syventää ja vahvistaa tätä ulottuvuutta. Meillä kaikilla on se; sinun on vain herätettävä se ja tehtävä siitä vahvempi!

1. Anna tunteiden tulla

sydämessä aukko

Älä pysäytä pelkoa tai turhautumista. Älä piilota surua tai vihaa. Kanavoi kaikki nämä tunteet. Tunnista ne ja sitten ymmärrä niitä. Tämä on tapa löytää kultainen keskitie, niin ettet anna tunteiden hallita sinua, mutta et myöskään joudu piilottamaan niitä.

Tunteaksesi itsesi ja lisätäksesi päivittäistä sitkeyttäsi sinun on tarpeen oppia hallitsemaan kunnolla laajaa – ja joskus monimutkaista – maailmaasi.

2. Muistele sellaista hetkeä elämässäsi, jolloin kohtasit haasteen

Elämänsä aikana jokainen meistä joutuu selviytymään vastoinkäymisistä. Jokainen on selviytynyt voittajana jostakin haasteesta. Se on saattanut olla monimutkainen tilanne, valhe, tienristeys, hylkäys, sairaus tai takaisku. Me kaikki kohtaamme haasteita, usein meidän sitä edes itsekään tietämättä.

Meidän kaikkien sisältä virtaa inspiroivaa voimaa, joka tekee vaikeista asioista helppoja. Se antaa sinulle myös henkilökohtaisia voimavaroja, joita et ehkä tiennyt omaavasi.

Pidä nämä menneiden aikojen voitonhetket mielessäsi. Ne ovat kimmokkeesi nykyhetkessä.

3. Käy kävelyllä joka päivä

kävely kehittää sitkeyttä

Tämä saattaa vaikuttaa liian helpolta. Itse asiassa on mahdollista, etteivät kaikki ymmärrä, mitä tekemistä tällä on sitkeyden kanssa.

Rauhallinen mutta jatkuva liikunta muuttaa aivoja hyvällä tavalla. Se vapauttaa endorfiineja. Nämä hormonit rauhoittavat ja auttavat sinua näkemään todellisuuden suhteellisuudentajuisesti. Ne auttavat myös aivojasi saamaan happea ja vähentämään veresi kortisolitasoja (stressihormonia).

Tämä sisäinen tasapaino parantaa tunteitasi. Lisäksi opit sen avulla samalla olemaan sitkeämpi ja vahvempi.

4. Pidä yllä hyviä ihmissuhteita

On tärkeää, että sinulla on joku jolle voit puhua. Me kaikki tarvitsemme henkilön, johon voimme luottaa ja jolle voimme avautua. On tärkeää, että meillä on joku, joka ymmärtää ja kunnioittaa meitä. Tämä on ihmeitä tekevä asia jokapäiväisessä elämässämme.

Tämä päivittäinen henkinen tuki on voimanlähde, joka ruokkii myös kykyäsi olla sitkeä.

5. Ota aikaa itsellesi

vapaa nainen

On tärkeää ottaa kokonainen päivä tai ainakin muutama tunti aikaa itselle ja saada yhteys itseensä. Voit tällöin päästä kosketuksiin ajatustesi ja tarpeidesi kanssa. Tämä on toinen perusstrategia, jolla hallitset sisäistä maailmaasi.

Oma yksityinen tila ja sopukat, jotka kuuluvat vain sinulle itsellesi, ovat aimo annos terveyttä, jolla sinun tulisi ruokkia itseäsi säännöllisesti.

6. Tee itsellesi merkityksellisiä asioita

On aikoja, jolloin emme ajattele oikealla tavalla. Tällöin jonkin sellaisen asian tekeminen, josta nautit, voi auttaa sinua. Jos on olemassa jotakin, joka on ”sinua” tai joka määrittelee sinut, se on yksi tapa purkaa stressiä. Lisäksi se on myös tapa hyödyntää sitkeyttä itsensä kehittämiseksi.

Jos pidät työstäsi tai sinulla on jokin intohimo, on tärkeää kääntyä sen puoleen silloin, kun tunnet olevasi eksyksissä masennuksen syövereissä.

Niin oudolta kuin se vaikuttaakin, joskus rutiinit voivat toimia ”elintoimintojen valvontamonitoreina”; ne puskevat sinua eteenpäin.

7. Kirjoita päiväkirjaa

kirjoittaa päiväkirjaa

Sivustollamme puhumme usein päiväkirjan pitämisen hyödyistä.

Se on erittäin terapeuttista ja hyvä tapa purkaa tunteita, jäsentää ajatuksia, suunnitella tulevaa, tehdä päätöksiä, selkiyttää mieltä, pohdiskella ja löytää tarvitsemansa läheisyys itsensä kanssa.

8. Tunne maa jalkojesi alla

Tämä metaforinen mielikuva ”maa jalkojen alla” antaa sinulle todellisuudessa listan perusajatuksia, joita voit pohtia:

  • Sinulla on juuret, joita sinun täytyy ruokkia. Niiden avulla voit taas olla vahva. Ne käsittävät itsetuntosi, henkilökohtaisen menneisyytesi ja sinua rakastavat ihmiset.
  • Sinun on ylläpidettävä tasapainoa jatkuvasti. Sinun tulisi olla vahva mutta joustava, kuten bambu. Pysy kosketuksissa asioihin, jotka ruokkivat ja inspiroivat sinua. Pidä kiinni mentaalisesta pohjavirrasta, joka inspiroi ja lohduttaa sinua.
  • Olet osa kaikkea. Olet kuin puu tässä monimutkaisessa ympäristössä. Ja kuten puun kohdalla, juuresi pitävät sinut vahvempana myrskyissä.