7 syytä rintojen kipuun

joulukuu 5, 2017
Vaikka säännöllinenkään kipu rinnoissa ei ehkä liity vaaralliseen terveysongelmaan, on tärkeää että käyt lääkärilläsi sulkeaksesi pois kaikki mahdolliset komplikaatiot. Opi lisää tästä artikkelista! 

Useimmat naiset kokevat kipua tai arkuutta yhdessä tai kummassakin rinnassaan jossakin kohtaa elämänsä aikana. Tämä on yleinen oire, joka voi toisinaan aiheuttaa huolta sillä monet ihmiset liittävät sen rintasyöpään tai tulehdussairauksiin.

Itse asiassa tämä oire voi liittyä useisiin tekijöihin, ja vaikka sinun ei tulisi unohtaa näitä sairauksia, se on melkein aina hormonaalisista muutoksista johtuvaa. 

Mutta koska niin monet ihmiset ovat tietämättömiä sen aiheuttajista, haluamme tämän päivän artikkelissa kattaa seitsemän pääsyytä rintojen kivulle.

Ota selville mitä ne ovat!

1. Hormonaaliset tekijät

Säännölliset hormonaaliset vaihtelut ovat pääsyy rintojen arkuudelle ja kivulle. Kun nuorilla naisilla alkavat kuukautiset, he usein tuntevat kipua jopa päiviä ennen heidän kuukautisiaan.

  • Se on myös yleistä niiden keskuudessa, jotka kärsivät pms-oireista ja epäsäännöllisistä kuukautisista. 
  • Joissakin tapauksissa kipu voi ilmaantua kuukautiskierron puolivälissä, samanaikaisesti ovulaation kanssa.
  • E-pillereiden ja hormonaalisen korvaushoidon käyttäminen voi olla lisäaiheuttajia tälle ongelmalle.

2. Kystat rintakudoksessa

Kystat ovat nestetäytteisiä pusseja, jotka muodostuvat rintojen kudoksessa. Ne saattavat ilmaantua kun maitorauhaset kasvavat, joko johtuen hormonaalisista muutoksista tai tulehdusongelmista.

Vaikka ne saattavat olla näkyviä tai kivuliaita tai ne saatetaan jopa sekoittaa rintasyöpään, ne ovat harmiton ongelma, joka voidaan hoitaa helposti.

On tärkeää kuitenkin käydä aikaisin lääkärillä, ennen kuin ne kasvavat siihen pisteeseen, että ne ovat erittäin epämiellyttäviä tai näkyviä.

3. Rinnan märkäpaiseet

rintojen tutkiminen
Joissakin tapauksissa raskauden tai kivun tunne rinnoissa voi johtua infektiotilasta, joka tunnetaan märkäpaiseena.

Nämä aiheutuvat mädän kertymisestä rintakudoksessa, muodostaen pieniä paiseita, jotka saattavat olla kivuliaita niihin koskettaessa. 

Märkäpaiseiden pääaiheuttaja on bakteerit, jotka tulevat rintaan nännin kautta tai imettämisestä mahdollisesti syntyvien kuivien haavojen kautta.

On tärkeää hakeutua lääkärin hoitoon, sillä yleensä antibiootit ovat tarpeellisia tulehduksen kontrolloimiseen.

4. Rintasyöpä

Tulehdus ja kipu rintakudoksessa voivat liittyä rintasyöpään, etenkin kun tämä ongelma ilmaantuu uudelleen ja uudelleen. 

Vaikka syöpä on mahdollinen aiheuttaja, on kuitenkin harvinaista että rintojen arkuus johtuu tästä ongelmasta. 

Rintojen kipu joka johtuu syövästä on oire, joka ilmaantuu hitaasti sen kehittyessä. Täten kun koet rintasyövästä johtuvaa kipua, olet jo todennäköisesti löytänyt muita oireita, jotka liittyvät tähän sairauteen.

Suosittelemme lukemaan: Rintasyövän diagnosointi pillerin avulla – mistä on kyse?

5. Raskaus

raskaana
Raskauteen liittyvien hormonaalisten muutosten takia se on yksi pääsyisistä aiheuttajista rintakivulle. Itse asiassa suurimmalle osalle naisia se on yksi raskauden varhaisimmista oireista.

  • Naisilla on tapana olla arempia kun on kyse heidän ensimmäisestä raskaudestaan tai jos he ovat nuorempia.
  • Raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana rinnat yleensä kasvavat kokoa ja kivun lisäksi saatat huomata pieniä sinisiä viivoja, jotka viittaavat alueen kasvaneeseen verenkiertoon. 

6. Rintaruokinta

Vaikka rintaruokinta on erityislaatuista aikaa, jolloin äiti luo siteen lapseensa, kipu ja arkuus on usein välttämätöntä.

Huolimatta siitä imettääkö nainen vai ei, kasvanut maidontuotanto ja hormonaalinen aktiviteetti aiheuttaa hyvin epämiellyttävää kipua.

Lisäksi kun rinnat kuivuvat tai halkeilevat, on mahdollista saada bakteeriperäinen tulehdus tai hiivatulehdus.

Jos kipu on säännöllistä eikä parane ajan myötä, on tärkeää puhua lääkärillesi tulehduksen mahdollisuudesta. 

7. Rintatulehdus

naisella rintatulehdus
Rintatulehdus on tulehdustila, joka ilmaantuu maidonerityksessä kun maitokanavat ovat tukkeutuneet.

Tämän tilanteen voi laukaista virus, bakteerit, tai sieniperäinen hyökkäys rintakudokseen, mikä vuorostaan laukaisee tulehdusreaktion. 

Kivun lisäksi siihen voi liittyä oireita, joihin lukeutuu:

  • Punaisuus
  • Tulehdus
  • Kuume
  • Väsyneisyyden tunne
  • Yleinen epämukavuus

Tiesitkö jo näistä rintakivun aiheuttajista? Kuten voit nähdä, tämä on herkkä osa kehoasi johon voi vaikuttaa useat eri tekijät.

Keskustele oireistasi lääkärisi kanssa, mikäli epäilet että sinulla on ongelma.

UUTISIA VERKOSSA