7 syytä avokadon siementen nauttimiseen

Vaikka avokadon siemenet maistuvat lievästi kitkeriltä, niitä on hyvä lisätä päivittäiseen ruokailuun. Hyödyt varmasti niiden sisältämistä antioksidanteista ja tulehdusta ehkäisevistä vaikutuksista.

Avokado on herkullinen ja monipuolinen hedelmä, joka soveltuu kätevästi jokaiseen ruokavalioon. Avokadoa voi nauttia sellaisenaan leivän päällä, salaatissa, jälkiruuissa ja lämpimissä ruuissa. Avokado sisältää tunnetusti runsaasti kaloreita kokoonsa nähden, mutta suurin osa kaloreista tulee terveellisistä, hyödyllisistä rasvoista. Avokadon siemen puolestaan on hiukan vaikeampi aines, jonka käyttö vaatii mielikuvitusta.

Monet käyttävät avokadoja säännöllisesti, mutta heittävät avokadon siemenet pois sen suuremmin asiaa ajattelematta. Avokadon siemen sopii kuitenkin syötäväksi ja sillä on monia terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia.

Avokadon siemenet sisältävät runsaasti kuitua, aminohappoja ja antioksidantteja, jotka kehoon päätyessään tehostavat sisäelinten toimintoja.

Avokadon siementen käyttö on monelle vielä täysin uusi asia, joten tutustumme tässä artikkelissa lähemmin siihen, miksi siemeniä kannattaa syödä.

1. Ne vähentävät kolesterolia

Tukkeutunut verisuoni

Avokadon siemenet sisältävät arviolta 70 % ihmisen tarvitsemista aminohapoista.

Aminohapot ovat hyödyllisiä etenkin silloin, jos siemenestä uutetaan öljyä. Öljy kontrolloi kolesterolin määrää veressä ja ehkäisee riskiä sairastua verenkiertoelimistön sairauksiin, kuten korkeaan verenpaineeseen ja sydäntauteihin.

2. Ne sisältävät kuitua

Avokadon siemenen uskotaan sisältävän enemmän kuitua kuin minkään muun ruuan.

Kuitu on ravintoaine, joka tukee ruuansulatuksen toimintaa ja parantaa ravintoaineiden imeytymistä. Kuitu myös pitää suoliston toiminnan säännöllisenä ja ehkäisee ummetusta.

Kuidun nauttiminen voi lievittää yleisiä vatsaongelmia, kuten ripulia ja ummetusta.

3. Ne ehkäisevät tulehdusta

Avokadon siemeniä syömällä voit kontrolloida kehon tulehdusreaktioita ja vähentää ruuansulatuksen oireilua ja ärtymistä.

Etelä-Amerikassa avokadon siemeniä käytetään hoitona vatsatulehduksissa ja muissa vatsaongelmissa. Siemenillä voi olla positiivinen vaikutus myös muihin tauteihin, kuten niveltulehduksiin ja nivelreumaan.

4. Ne vahvistavat puolustusjärjestelmää

Puolustusjärjestelmä

Ensimmäisten flunssaoireiden ilmettyä kannattaa nauttia avokadon siementä. Siemen voi ehkäistä bakteerien ja virusten leviämistä ja monistumista, ja auttaa kehon omaa puolustusjärjestelmää tappamaan taudinaiheuttajia.

Flunssakausina kannattaa avokadon siementen määrää lisätä ruokavaliossa. Siemenen fenoliset yhdisteet pystyvät pysäyttämään tulehdukset ja samalla vastustuskyky tehostuu.

5. Ne ehkäisevät ennenaikaista vanhenemista

Yli 50 % avokadon antioksidanteista piilee sen siemenessä. Avokadon siemen on loistava apu taistelussa vapaita radikaaleja vastaan, jotka ovat pääsyy kehossa tapahtuviin solumuutoksiin. Vapaat radikaalit johtavat mm. ryppyjen syntymiseen ja sairauksien kehittymiseen.

Avokadon siemenen nauttiminen saa olon virkeäksi ja energiseksi. Samalla kollageenin tuotanto tehostuu ja iho näyttää kiinteältä, sileältä ja hehkuvalta pidempään.

6. Vahvat, kiiltävät hiukset

Levittämällä avokadon siemenestä uutettua öljyä hiuksiin ravitset hiuksia juuresta latvaan. Öljy antaa hiuksille kauniin kiillon, ja tekee niistä sileät ja pehmeät. Lisäksi avokadonsiemenöljy hoitaa tehokkaasti yleisiä päänahan ongelmia, kuten hilsettä ja täitä. Levitä muutama tippa öljyä hiusten latvoihin ja anna imeytyä pesemättä, jos kaipaat siloitusta ja pehmeyttä. Levitä muutama ruokalusikallinen öljyä päänahkaan ja anna vaikuttaa yön yli, jos kärsit hilseestä – pese hiukset aamulla shampoolla.

7. Siemenet auttavat laihtumaan

Vyötärön mittaus

Avokadon hedelmälihan syöminen voi avittaa laihtumaan, ja siemenellä on sama vaikutus. Siemen pystyy myös kontrolloimaan verensokeriarvoja, mikä ehkäisee näläntunnetta ja naposteluhimoa.

Kun verensokeri on korkealla, se muuttaa aineenvaihdunnan toimintaa ja hidastaa laihtumista. Avokadon siemen kontrolloi verensokeria ja pitää kylläisenä pidempään – näin vältyt nauttimasta ylimääräisiä kaloreita päivän aikana.

Miten avokadon siemeniä kannattaa nauttia?

Avokado ja avokadon siemen

Avokadon siemeniä voi lisätä ruokavalioon monella eri tavalla.

Tuoreen siemenen voi halkaista hyvällä veitsellä, rouhia sauvasekoittimella tai laittaa riittävän tehokkaaseen tehosekoittimeen. Siemenet voi myös keittää, antaa kuivua ja rouhia jauheeksi. Jauhe sopii muun muassa smoothien sekaan ja esimerkiksi terveellisessä vihersmoothiessa ei siemenen voimakas maku juurikaan maistu.

Siemenet sopivat esimerkiksi:

  • Salaattiin
  • Mehuihin
  • Smoothieihin
  • Teejuomiin
  • Keittoihin

Siemenen maku on hapan, joten emme suosittele käyttämään niitä liikaa esimerkiksi salaatin joukossa.

Avokadot ovat loistava esimerkki luonnon ihmeellisestä voimasta, jota ihminen voi hyödyntää. Avokadon kermainen koostumus maistuu myös lapsille ja eri lailla maustettuna ja kokattuna siitä saa monipuolista ruokaa. Avokado on täynnä ravintoaineita, ja myös sen siemen sopii ihmisen käyttöön. Hyödynnä mielikuvitustasi siemenen käytössä ja löydä itsellesi maistuvin tapa ottaa kaikki irti siemenen terveysvaikutuksista.

Älä siis heitä siementä roskiin, vaan käytä se ruuanlaitossa! Avokadon siemenen säännöllinen käyttö pitää kehon terveenä ja ehkäisee sairauksia ja tulehduksia nyt ja tulevaisuudessa.