7 ruokaa ja vältettävä parasta ennen päiväys

Tiesitkö, että joitakin ruokia on erityisen vaarallista syödä niiden parasta ennen -päiväyksen jälkeen?
7 ruokaa ja vältettävä parasta ennen päiväys
Eliana Delgado Villanueva

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Yrittäessään vähentää ruokajätettä, useat asiantuntijat neuvovat ottamaan hyödyn irti joistakin tuotteista, jotka parasta ennen -päiväyksen jälkeen ovat vielä syömäkelpoisia.

Tämä ei kuitenkaan päde kaikkiin ruokaryhmiin. Itse asiassa, jotkut ruoat voivat olla haitallisia, mikäli ne nautitaan parasta ennen -päiväyksen jälkeen.

Ongelma on se, että nämä ruoat pilaantuvat helpommin, ja siitä syystä ne voivat saada tartunnan usean tyyppisistä bakteereista ja myrkyistä jotka vaikuttavat terveyteemme. 

Siksi on erittäin tärkeää alkaa katsoa ruokien pakkausmerkintöjä ennen tiettyjen tuotteiden käyttöä. On myös tarpeen tietää minkä tyyppisiä ruokia ei tulisi käyttää sen jälkeen, kun ne ovat ohittaneet parasta ennen -päivämääränsä. 

Tässä artikkelissa haluamme kertoa 7 ruoasta, joita sinun ei tulisi syödä niiden vanhenemisen jälkeen, jotta voit olla varovainen seuraavan kerran kun valmistat niitä.

Löydä ne alta!

1. Pehmeät juustot

tuorejuusto

Toisin kuin kovat juustot, jotka voivat säilyä pitkän aikaa senkin jälkeen kun ne ovat vanhentuneet, pehmeiden juustojen rakenne tekee niistä vaarallisia kun ne saavuttavat viimeisen käyttöpäivänsä. 

Tämän tyyppiset juustot ovat erittäin alttiita haitallisten Listeria Monocytogenes -bakteerin muodostumiselle, joka voi johtaa ruoansulatusongelmiin ja immuunikyvyn tahattomiin reaktioihin.

2. Jauheliha

Sinun tulee pitää mielessä tiukka hygienia ja turvallisuustoimenpiteet lihan ollessa kyseessä. On myös erittäin tärkeää ottaa huomioon, että jauhelihat ovat paljon alttiimpia haitallisten bakteerien kuten  E. Colin aiheuttamille tartunnoille.

Tämä johtuu siitä, että ne antavat sopivamman ympäristön näiden mikro-organismien kasvulle, ja siten tukevat niiden kehittymistä.

Kun lihasi on ohittanut parasta ennen -päiväyksensä, on korkea todennäköisyys että se saa tartunnan seuraavista:

  • E. Coli
  • Salmonella
  • Listeria monocytogenes
  • Staphylococcus aureus

Nämä bakteerit vapauttavat vaarallisia myrkkyjä suolistossa. Ajan kuluessa tämä vaikuttaa siihen, kuinka suolisto toimii ruoansulatusprosessissa.

3. Tuoreet marjat

marjoja kulhossa

Yksi syy miksi marjoja suositellaan pakastettavaksi ennen niiden kypsymistä on se, että Cyclospora –niminen bakteeri kasvaa niiden pinnalla kun ne alkavat pilaantua. Kun saat tartunnan tämän tyyppisestä bakteerista, koet erittäin epämiellyttäviä oireita kuten pahoinvointia, turvotusta ja kramppeja.

4. Makkarat ja leikkeleet

Leikkeleet sisältävät kemikaaleja, jotka saavat ne näyttämään tuoreelta niiden iästä huolimatta.

Pilaantuessaan niiden rakenne alkaa mädäntyä. Tämä tekee bakteerien kuten Listeriam ja E. colin tartuntariskin korkeaksi. 

Yleissääntönä näitä ruokia suositellaan syömään viikon sisällä tuotteen avaamisesta. 

5. Raa’at munat

ruskeita kananmunia pöydällä

Jo vuosikymmeniä on hoidettu miljoonia ruokamyrkytyksiä ja tartuntoja raakojen tai pilaantuneiden munien väärinkäytön takia.

Munat ovat herkullisia ja tarpeellisia eri ruokavalioissa. On välttämätöntä käsitellä niitä hyvin ja valmistaa ne turvallisesti, aina ennen niiden pilaantumispäivää.

On myös tärkeää olla varovainen ruokien kanssa, jotka käyttävät tätä raaka-ainetta, kuten: 

  • Majoneesi
  • Piirakat
  • Jälkiruoat
  • Kastikkeet

Pilaantuneiden munien käytön pääongelmien joukossa on sisäelinten tulehdukset, jotka johtuvat Salmonellasta.

6. Katkarapu

Katkarapu muuttaa rakennettaan sen viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Päivien kuluessa sen on tapana tulla myös haitallisten bakteerien ja pöpöjen toiminnan keskipisteeksi.

Sinun tulisi käyttää tätä ravinteikasta ruokaa niin pian kuin mahdollista sen ostamisen jälkeen.

Lisäksi sinun tulee valmistaa se hygieenisillä pinnoilla, poissa muista ruoista jotka voivat aiheuttaa ristitartuntoja. 

7. Kana

kana-annos lautasella

Kana on yksi niistä vähärasvaisista lihoista, joita eniten suositellaan tarjoamaan aminohappoja, proteiineja ja hiilihydraatteja kehollesi. Mutta sen ollessa raakaa sinun täytyy käsitellä sitä hyvin varovasti hygieenisillä bakteerittomilla pinnoilla. 

Kanan sulattaminen väärin tai syöminen sen vanhenemisen jälkeen voi johtaa vakaviin sisäelinten tulehduksiin joita  E. coli ja Salmonella aiheuttavat.

Nyt kun tiedät mitkä ruoat tulisi heittää pois niiden tultua vanhentumispäiväänsä, kokeile ostaa vain se määrä mitä tarvitset, ja syö kaikki ennen pilaantumista.

Samankaltaisesti, käsittele ja säilytä ruokasi parhaissa olosuhteissa estääksesi niitä tulemasta haitallisten patogeenien tartuttamiksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN). ¿Sabes la diferencia entre la fecha de consumo preferente y la fecha de caducidad? Febrero 2022.
  • Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN). Las fechas de consumo preferente y de caducidad en los envases de alimentos.
  • Centers for Disease Control and Prevention. Foods than can cause food poisoning. Febrero 2022.
  • European Food Safety Authority (EFSA). Scientific opinion on the public health risks of table eggs due to deterioration and development of pathogens. Julio 2014.
  • Food Standard Agency. Best before and use-by dates. Marzo 2021. United Kingdom Government.
  • García-Hernández, Ana Ma, et al. “Bacteriemias por Escherichia coli productor de betalactamasas de espectro extendido (BLEE): significación clínica y perspectivas actuales.” Revista española de quimioterapia 24.2 (2011).
  • Gravely M. Before you toss food, wait. Check it out! U. S. Department of Agriculture. Octubre 2022.
  • Mayo Clinic. Infección por listeria. Febrero 2022.
  • Parra, Miguel, Johny Durango, and Salim Máttar. “Microbiología, patogénesis, epidemiología, clínica y diagnóstico de las infecciones producidas por Salmonella.” Revista MVZ Córdoba7.2 (2002): 187-200.
  • Rivero, Mariana A., et al. “Escherichia coli enterohemorrágica y síndrome urémico hemolítico en Argentina.” Medicina (Buenos Aires) 64.4 (2004): 352-356.
  • U. S. Department of Agriculture. Before you toss food, wait. Check it out!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.