7 merkkiä siitä ettet juo riittävästi vettä

· maaliskuu 22, 2017
Jäykkä niska, jatkuva nälkä, ennenaikaiset rypyt ja silmäpussit... Tiesitkö, että kaikki edellä mainitut voivat olla merkkejä liian vähäisestä vedenjuonnista? Nappaa siis lasi vettä välittömästi ja jatka lukemista!

Suurin osa ihmisistä ei juo tarpeeksi vettä, ja he tietävät sen. Riittämätön nesteiden saanti aiheuttaa negatiivisia vaikutuksia koko elimistön terveydelle. Elimistön kuivuminen voi johtaa esimerkiksi iho-ongelmiin, selkäkipuihin ja näläntunteeseen.

Alta löydät seitsemän merkkiä liian vähäisestä vedenjuonnista.

Juotko riittävästi vettä?

Kuinka monta vesilasillista juot päivän aikana? Suositusten mukaan kaikenikäisten ihmisten tulisi juoda 8 lasillista vettä päivässä.

Voit juoda kaksi lasillista aamiaisella, 3 keskipäivällä ja kolme iltapäivän ja illan aikana. Älä juo vettä ruokailun yhteydessä, sillä tämä voi johtaa ruuansulatusvaivoihin.

Uskotko juovasi riittävästi vettä? Näin ei välttämättä ole. Elimistön kuivuminen voi aiheuttaa erilaisia oireita, ja alta löydät niistä seitsemän.

 

Nainen juo vettä

1. Jäykkä niska

Yksi yllättävimmistä veden puutteesta johtuvista oireista on jäykkä ja kivulias niska, joka tunnetaan noidannuolena. Kiinalaisen lääketieteen mukaan kova kipu ja liikkumattomuus niskassa johtuu munuaisten toiminnasta. Jos haluat lievittää niskakipua ja parantaa niskan liikkuvuutta, on tärkeää siemailla vettä riittävästi päivän aikana. Jos kärsit kroonisista niskakivuista, kokeile veden määrän lisäämistä ruokavaliossasi. Voit tehostaa myös munuaisten toimintaa juomalla lääkinnällisiä teejuomia ja sipulilientä.

2. Kuiva iho ja ihottuma

Kuiva iho on selkeä merkki nesteytyksen puutteesta. Vesi on elintärkeää terveen, hehkuvan ja kiinteän ihon kannalta. On hyvä muistaa, että joskus samea ja kuiva iho voi johtua myös rasvahappojen puutteesta.

Voit kirkastaa ja kaunistaa ihoa, ja karkoittaa ihottuman nauttimalla lisää vettä.

3. Ennenaikaiset rypyt

Ikääntymisen myötä elimistö kuivuu herkemmin. Kun nesteitä on käytettävissä rajoitetusti, iho kuivuu ja ryppyjä ja juonteita syntyy helpommin. Usein kuivaihoisilla ihmisillä esiintyykin ryppyjä varhaisessa vaiheessa.

Veden juominen on yksi helpoimmista ja edullisimmista keinoista ehkäistä ryppyjä, ja sen teho voi olla parempi kuin kalliiden ryppyvoiteiden. Nesteytys tulee sisältäpäin, ei purkista.

4. Tummat silmänaluset ja silmäpussit

Tummat silmänaluset voivat olla merkki nukkumattomista öistä, mutta joissain tapauksissa kyseessä on elimistön kuivuminen. Monet turvautuvat erilaisiin peitevoiteisiin häivyttääkseen tummia silmänalusia, mutta parhaiten niitä ehkäisee ja hoitaa nauttimalla enemmän vettä päivän aikana.

Jos lisäät veden määrää ruokavaliossasi, mutta silmäpussit eivät ota lähteäkseen, on suositeltavaa parantaa munuaisten ja maksan toimintaa puhdistavilla ruoka-aineilla.

5. Ummetus

Ummetus on yleinen vaiva, joka tulee hoitaa mahdollisimman nopeasti. Ummetus voi muuttua krooniseksi hyvin nopeasti, vaikka useimmissa tapauksissa sen hoito on yksinkertaista.

Kun elimistössä ei ole riittävästi vettä, suolisto kuivuu ja jätteen on vaikeampi kulkeutua suolikanavassa. Tämän lisäksi kuidun puute voi heikentää suoliston toimintaa. Akuuttiin ummetukseen kannattaa juoda runsaasti vettä ja nauttia kuitua, ja pidemmällä tähtäimellä ummetusta voi ennaltaehkäistä varmistamalla riittävä veden juonti ja nauttimalla runsaskuituista ravintoa.

Muista kuitenkin, että lisätessäsi kuidun määrää, tulee sinun myös lisätä veden määrää. Jos nautit pelkkiä kuituja voi ummetus itse asiassa pahentua ja olo tuntuu entistä tukalammalta.

6. Selkäkivut

Selkäkivut ovat yleisiä etenkin alaselän alueella. Ongelmat voivat johtua lihaksistosta, mutta joskus kipu on lähtöisin munuaisista.

Munuaiset voivat tulehtua tai kärsiä munuaiskivistä. Veden juominen auttaa parantamaan munuaisten toimintaa, vähentää tulehdusta ja auttaa poistamaan munuaiskiviä.

7. Kova nälkä

Jos yrität laihduttaa mutta koet ruokahalun kontrolloimisen vaikeana, on hyvä tietää, että joskus janoisuus aiheuttaa nälän tunnetta. Jos et saa riittävästi nesteitä voi keho tulkita janon nälkänä, mikä herättelee naposteluvimmaa – näin painoa kertyy, etkä ymmärrä miksi.

Yksi helpoimmista tavoista pitää näläntunne loitolla on nauttia lasillinen vettä aina kun tunnet olosi nälkäiseksi – näin varmistut siitä, että elimistösi saa riittävästi nesteitä, etkä lähde popsimaan ruokakaapin koko sisältöä suihisi.