7 korkean verenpaineen aiheuttamaa komplikaatiota

· huhtikuu 30, 2017

Korkea verenpaine on kardiovaskulaarinen eli sydämen sairaus. Se kehittyy kun verellä on vaikeuksia päästä kulkemaan kehossasi. Se voi johtua joko valtimoiden kaventumisesta tai jonkinlaisesta tukoksesta.

Jotkut kutsuvat sitä ”hiljaiseksi tappajaksi.” Korkea verenpaine on vaarallinen sairaus, joka voi johtaa moniin elämää uhkaaviin sairauksiin. Opi niistä tässä artikkelissa.

Mikäli ongelma jatkuu, sydämesi täytyy työskennellä kaksin verroin pumpatakseen verta. Sydämesi siirtää verta kapeammista suonista, mikä saa verenpaineesi nousemaan.

Jotkut kutsuvat sitä ”hiljaiseksi tappajaksi.” Tämä johtuu siitä, että sen ensimmäisissä vaiheissa sillä ei ole mitään oireita ja useimmat ihmiset eivät välitä oireista, joita heillä on. Näin on siis siihen asti, kunnes he kärsivät jostain paljon pahemmasta.

Ensiksi se ei aiheuta suurta harmia. Mutta kun aika kuluu, se muuttaa muita kehon systeemejä. Se voi jopa aiheuttaa elämää uhkaavia sairauksia.

Tässä artikkelissa haluamme että opit tästä ”hiljaisesta tappajasta.” Haluamme jakaa 7 korkean verenpaineen aiheuttamaa komplikaatiota, jos et hoida sitä aikaisin. 

1. Sydänkohtaukset

Sydänkohtaukset ovat yksi pahimmista sairauksista, joka on liitetty kontrolloimattoman korkeaan verenpaineeseen.

Tietysti tämä tila voi olla kuolemanvakava. Sydänkohtaukset tapahtuvat, koska valtimot ovat kovettuneet ja kapeat. Tämä vaikuttaa verenkiertoosi.

2. Aivoinfarkti

Aivoinfarktit tapahtuvat, kun verenkierto on rajoittunut yhdessä verisuonessa joka kuljettaa verta aivoihisi.

Verenpaine vaikuttaa suoraan tämän tärkeän elimen verenkiertoon. Tästä syystä niillä, joilla on korkea verenpaine, on suurempi riski kärsiä tästä sairaudesta.

3. Sydämen vajaatoiminta

Sydämen vajaatoiminta syntyy sydämen ylirasittamisesta. Tämä tapahtuu koska sydämesi täytyy pumpata verta kovien, kapeiden valtimoiden läpi.

Itse asiassa, tämä tila on yksi korkeasta verenpaineesta aiheutuvien kuolemien pääsyistä. Tämä johtuu siitä, että se vaikuttaa suoraan sydänlihakseen.

Seuraavat ilmaantuvat yleensä sen oireiden joukossa:

  • Hengitysvaikeudet
  • Raajojen tulehtuneisuus
  • Vatsan pullistuminen
  • Univaikeudet
  • Virtsanpidätysongelmat
  • Väsymys tai heikkouden tunne

4. Diabetes

Diabetes on erilainen kuin muut korkean verenpaineen aiheuttamat sairaudet. Se johtuu siitä, että se voi joko olla kontrolloimattoman korkean verenpaineen aiheuttaja tai tulos. 

Verensokerin kontrollin menettäminen voi vaikuttaa verenkiertoosi. Se  voi myös vaikuttaa sydämesi terveyteen ja keskeyttää kunnollisen verenkierron sydämeesi.

Verenpaine joka aiheutuu muista tekijöistä voi kuitenkin vaikuttaa vereen samalla tavalla. Tämä vähentää kykyäsi käyttää sokereita energianlähteenä.

Joskus diabetes voi pahentua korkean verenpaineen omaavilla potilailla. Tämä johtuu siitä, että verenpaine vaikuttaa aineenvaihduntaasi, haimasi toimintaan, ja munuaisiisi. 

5. Verisuonten kalkkeutuminen

Ateroskleroosi eli verisuonten kalkkeutuminen on tila, joka ilmaantuu kun ihmisellä on jatkuvasti korkea verenpaine. Tälle sairaudelle ei ole olemassa erityistä hoitoa.

Ateroskleroosi tuo mukanaan valtimoiden kovettumisen. Tämä voi aiheuttaa tukoksia ja sairauksia kuten sepelvaltimotautia. 

6. Munuaissairaudet

Munuaisesi ovat kaksi elintä, jotka sijaitsevat kummallakin puolella kehoa, hieman selän puolella. Ne on suunniteltu suodattamaan kuona-aineita verestäsi. Ne myös säätelevät elektrolyyttejä ja hankkiutuvat eroon liiallisista nesteistä virtsan myötä.

Korkea verenpaine vaikuttaa suoraan niiden toimintaan. Se rajoittaa veren virtaamista jota munuaiset tarvitsevat toimiakseen hyvin.

Kun aikaa kuluu, tämä aiheuttaa voimakkaan munuaisten toiminnan huononemisen. Kaiken kaikkiaan tämä johtuu siitä, että se vähentää hapettumista ja ravinteiden pääsyä munuaisiin.

Lisäksi munuaisten ympärillä olevat valtimot voivat kaventua. Tämä rajoittaa niiden kykyä eliminoida jätettä. Se myös aiheuttaa peruuttamatonta vahinkoa. 

7. Silmäsairaudet

Useimmat ihmiset eivät voi kuvitellakaan kuinka paljon vahinkoa korkea verenpaine tekee heidän silmiensä terveydelle.

Saattaa vaikuttaa siltä, etteivät ne liity toisiinsa. Rajoitettu verenkierto mihin tahansa kehon osaan voi kuitenkin aiheuttaa vaurioita verkkokalvon verisuoniin. 

Korkeasta verenpaineesta kärsivät potilaat kehittävät usein hitaasti silmäsairauksia. Nämä sairaudet alkavat yhteisillä oireilla. Ne sisältävät esimerkiksi tulehdusta, sumeaa näköä, ja kirkkauden puutetta.

Korkean verenpaineen kontrollointi

Jotkut korkeaan verenpaineeseen käytetyt lääkkeet voivat huomattavasti vähentää sairauksien kuten korkean verenpaineen aiheuttaman verkkokalvon huononemisen oireita.

Säännölliset lääkärikäynnit ja oikeiden testien tekeminen on tärkeää. Ne voivat paljastaa epänormaaleja lukemmia verenpaineessasi jo aikaisessa vaiheessa. 

On elintärkeää kiinnittää tähän huomiota, etenkin siinä vaiheessa kun korkea verenpaine alkaa ilmaantua ongelmina muissa kehosi osissa.

Kiinnitä huomiota kehoosi ja pidä huolta itsestäsi.