7 huonon unen vaikutusta

helmikuu 5, 2018
Huonosti nukkumisella on useita hyvin haitallisia vaikutuksia, joista joillakin voi olla vaikutus elämänlaatuusi ja jotka voivat verottaa päivittäisiä rutiineitasi. 

Ylläpitääksesi hyvän fyysisen ja henkisen voinnin, on välttämätöntä että saat hyvänlaatuista, keskeyttämätöntä untaTämä tarkoittaa noin seitsemän tai kahdeksan tuntia yössä.

Tämä tapa saa sinut lataamaan fyysiset ja henkiset energiatasosi. Lisäksi se auttaa valmistelemaan koko kehosi uuteen päivään.

Kun lepäät, kehosi suorittaa tiettyjä toimintoja, jotka eivät tapahdu muihin päivän aikoihin. Samanaikaisesti aktivoituvat ne mekanismit, jotka vaikuttavat hormonitasoihisi.

Valitettavasti useilla ihmisillä on vaikeuksia saada terveellinen uniaikataulu. Täten he kohtaavat heidän elämänlaatuunsa vaikuttavat seuraukset päivän aikana. 

Saattaa olla helppoa jättää vaikutukset huomiotta. Kuitenkin ajan myötä koet terveysongelmia, jotka pahentuvat mikäli et ota kontrollia uniongelmistasi.

Koska monet ihmiset jättävät tämän huomiotta, tämän päivän artikkelissa haluamme keskustella seitsemästä huonon unen negatiivisesta vaikutuksesta. 

Ota selvää mitä ne ovat!

1. Korkea verenpaine

verenpaine

Ennen kaikkea unenpuutteella voi olla vaikutuksia sydämen terveyteen.

Tämä ongelma voi johtaa kasvaneeseen verenpaineeseen. Tämä pakottaa sydämesi työskentelemään kovemmin kuin sen täytyisi.

  • Ihmisillä, jotka nukkuvat alle seitsemän tuntia päivittäin, on yleensä jopa 123 systolinen verenpaine. Ideaalisesti sen tulisi olla alle 120. 

Lue myös: 9 verta puhdistavaa yrttiä ja maustetta

2. Ruoanhimo

Yksi niistä syistä miksi unettomuus liitetään painonnousuun on se, että silloin kun sinun pitäisi olla lepäämässä, mielitekosi ruokaa kohtaan itse asiassa kasvavat.

Riittämätön uni kasvattaa leptiinitasojaTämä on hormoni, joka on vastuussa ruokahalusi kontrolloimisesta sen jälkeen, kun olet syönyt tarpeeksesi.

Sen sijaan kehosi tuottaa ruokahalua stimuloivaa hormonia, joka tunnetaan GH-reliininä. Tämä saa sinut syömään enemmän kuin sinun pitäisi. 

3. Vähentynyt energiankulutus

tiimalasi vatsan päällä

Kun et saa tarpeeksi unta, se vaikuttaa suoraan aineenvaihduntaasi. Koska koet myös väsymystä, energiankulutuksesi vähenee. 

Ihmiset, jolla on nukkumisongelmia, ovat vähemmän todennäköisesti fyysisesti aktiivisia. Tämä johtaa siten rasvan kertymiseen ja liialliseen kalorimäärään. 

Jos lisäät tähän yhtälöön huonon unen aiheuttamat ruoan mielihalut, on hyvin todennäköistä että kärsijästä tulee ylipainoinen.

4. Keskittymisvaikeudet

Lisäksi aivosi kärsivät joistakin kaikista negatiivisimmista vaikutuksista kun et saat tarpeeksi laatu-unta.

Tämä vähentää aivojen suorituskykyä päivällä. Väsymyksen takia et voi keskittyä tai suoriutua normaaleista kognitiivisista toimista. 

Ajan myötä huono unenlaatu voi vaikuttaa aivojesi kykyyn poistaa plakkia muodostavia proteiineja, ja aiheuttaa kroonisia sairauksia, kuten Alzheimerin tautia.

Suosittelemme lukemaan: Kuinka huomata Alzheimerin tauti ajoissa

5. Heikentynyt immuunijärjestelmä

immuunijärjestelmä

Lisäksi unenpuutteen aiheuttama fyysinen uupumus voi suoraan vaikuttaa immuunijärjestelmäsi terveyteen. Se voi alentaa immuunikykysi toimintaa ja kasvattaa riskiäsi saada hengitystiesairauksia ja tulehduksia.

Alhainen vastustusaineiden tuotanto tekee virusten, bakteerien ja sienten hyökkäämisen helpommaksi. Täten ei ole epätavallista tulla sairaaksi muutaman huonosti nukutun yön jälkeen.

6. Stressi ja ärsyyntyneisyys

Tämän ongelman vaikutus psyykkiselle terveydellesi on lähes välitön. Täten ei ole epätavallista, että ihminen tulee stresaantuneeksi ja ärtyneeksi muutaman huonosti nukutun yön jälkeen.

Levon puute vähentää huomattavasti serotoniinin ja endorfiinien tuotantoa. Nämä ovat kaksi hormonia, jotka on tunnettu niiden kyvystä tuoda hyvänolontunnetta.

Sen sijaan saat kasvaneen määrän adrenaliinia ja kortisolia, aineksia jotka laukaisevat negatiivisia emotionaalisia vastauksia.

7. Lihasten heikkous

urheilijaa sattuu jalkaan

Leposi aikana lihaksesi menevät rentoutumisen tilaan, mikä saa ne uusiutumaan ja valmistautumaan tulevan päivän haasteisiin.

Samanaikaisesti kasvuhormoneja vapautuu. Nämä vaikuttavat lihasmassan muodostumiseen. Kun et nuku hyvin, näiden prosessien puute saa lihaksesi tuntumaan heikommilta ja väsyneemmiltä. 

Kehosi rasittaminen liikaa ilman kunnon unta voi johtaa jopa suurempaan fyysiseen uupumiseen. 

On paras välttää kuntosalille menoa tai rasittavaa fyysistä aktiivisuutta silloin, kun et ole saanut hyviä, virkistäviä unia.

Onko sinulla vaikeuksia nukahtaa? Mikäli kyllä, kokeile joidenkin tapojen käyttöön ottamista jotka auttavat sinua nukahtamaan. Saattaa vaikuttaa siltä, että voit sietää huonot yöunet. Kuitenkin muutaman päivän jälkeen se alkaa verottaa kehoasi ja alat kokea huonon unen vaikutukset. Ole varovainen!

UUTISIA VERKOSSA