7 hoitokeinoa känsiin ja liikavarpaisiin

 

Miksi kiinnitämme niin vähän huomiota jalkoihimme, ne kun ovat niin tärkeä osa vartaloamme? Ne kannattelevat koko kehon painoa ja auttavat meitä pääsemään paikasta toiseen, joten eivätkö ne ansaitse hieman ylimääräistä huolenpitoa? Aivan kuten huolehdit esimerkiksi kasvojesi ihosta, sinun tulisi huolehtia myös jaloistasi. Muuten merkkejä vaurioista ja laiminlyönnistä alkaa ilmaantua. Tämän päivän artikkelissa opetamme muutamia kotikonsteja jalkoihin muodostuvien känsien ja liikavarpaiden poistoon. Jalkasi näyttävät kauniimmilta ja kolotukset ja kivut vähenevät.

Miksi jalkoihin muodostuu känsiä?

Pitkän päivän jälkeen jalkasi saattavat olla hyvin väsyneet. Korkokenkien käyttäminen, sukattomuus, kuiva ympäristö, kuorinnan puute, liian pitkään käytetyt tiukat kengät, hiki… kaikki nämä tekijät voivat aiheuttaa jalkaongelmia.

Känsät ja liikavarpaat voivat ilmaantua useille eri alueille jaloissa, varsinkin kantapäihin, pienen tai isovarpaan reunaan tai varpaan päälle. Ensin ne ovat vain jonkin verran häiritseviä mutta jos annat niiden jäädä niistä tulee jatkuvasti kivuliaampia.

Jos olet joskus kärsinyt liikavarpaista, tiedät jo että ne voivat olla sietämättömiä – estävät sinua käyttämästä kenkiä kokonaan, aiheuttavat kipua pitkin päivää… ja tämä vaikuttaa mielialaasi, tehokkuuteesi töissä, ja jopa persoonallisuuteesi.

Jos sinulla ei ole koskaan ollut liikavarvasta (mikä onni!) on tärkeää että alat nyt tehdä joitakin ennaltaehkäiseviä toimia. Muista esimerkiksi kosteuttaa jalkasi joka kerta kun otat suihkun tai kylvyn. Ja kerran viikossa hiero muutama tippa oliiviöljyä tai hieman vaseliinia jalkoihisi syväkosteuttaaksesi ne. Pidä huoli että kenkäsi ovat mukavat, eivät liian tiukat tai liian löysät. Jos kenkäsi ovat uudet, laita laastari kohtiin joihin sinulla on taipumusta saada rakkuloita tai känsiä, äläkä käytä niitä liian pitkään aluksi.

Känsät ja kovettumat jalassa

Kannattaa myös riisua kengät ja sukat kun tulet töistä kotiin ja antaa jaloille lämmin kylpy yrttien, kuten kamomillan, kanssa. Tämä lepuuttaa jalkojasi (ja yrttien tuoksu saa olosi tuntumaan paremmalta).

Jos sinulla on jo känsiä, tutustu hohkakiveen, mutta muista käyttää sitä varovasti äläkä hiero jalkojasi niin että sattuu. Käytä hohkakiveä aina suihkun tai kylvyn loppupuolella, kun jalkojen iho on pehmeämpää. Voit myös käyttää viilaa poistaaksesi karhean ihon kantapäistä, jalkapohjista tai varpaista. Älä kuitenkaan viilaa kauemmin kuin kolme minuuttia ja käytä aina jälkikäteen kosteusvoidetta. Muista käyttää mukavia kenkiä, ja kiinnitä huomiota kaikkiin mahdollisiin oireisiin tai epämukavuuteen ja kipuun.

Kotikonsteja känsiin ja liikavarpaisiin

Känsät voivat olla erittäin syviä ja kivuliaita astuessasi niiden päälle. Tutustu näihin kotikonsteihin:

Ohje 1

Ainesosat

 • Puolikas sipuli

Valmistus

Leikkaa sipuli puoliksi ja hiero sitä vaikutusalueelle jaloissa. Toista tämä käsittely joka ilta nukkumaan mennessä. Jalkoja ei tarvitse huuhdella, anna sipulin mehun imeytyä ihoosi. Laita sukat jalkaan ja mene sänkyyn. Sipulit ovat parantavia ja anti-tulehduksellisia.

Terveet jalatOhje 2

Ainesosat

 • 1 valkosipulin kynsi
 • 1 ruokalusikallinen oliiviöljyä (15 ml)

Valmistus

Murskaa valkosipuli ja oliiviöljy ja peitä känsän pinta seoksella. Laita seoksen päälle laastari tai kangas ja jätä vaikuttamaan yön yli. Pyyhi pois aamulla, älä huuhtele. Toista hoito päivittäin kunnes saat tuloksia.

Ohje 3

Ainesosat

 • 1 kourallinen nokkosen varsia ja kukintoa
 • 1 ruokalusikallinen vettä (15 ml)

Valmistus

Nokkosen pitäminen kotona on loistava idea. Ota kourallinen varsia ja kukintoja ja sekoita ne pieneen määrään vettä. Saat tahnan jonka voit levittää suoraan känsän päälle. Peitä sideharsolla tai kankaalla ja anna vaikuttaa vähintään kolme tuntia ennen poistamista.

Ohje 4

Ainesosat

 • 1 kourallinen kehäkukan kukkia ja lehtiä
 • 1 ruokalusikallinen vettä (15 ml)

Valmistus

Valmista samalla tavalla kuin nokkonen. Levitä joka ilta ennen nukkumaanmenoa.

Ohje 5

Ainesosat

 • 1 viikuna

Valmistus

Tällä hedelmällä on anti-tulehduksellisia vaikutuksia ja samaan aikaan se tarjoaa raikkautta ja helpotusta. Leikkaa viikuna puoliksi, poista hedelmäliha ja levitä se suoraan känsän tai liikavarpaan päälle ennen nukkumaanmenoa. Peitä laastarilla ja käytä sukkia ettet sotke lakanoitasi. Jätä vaikuttamaan yön yli ja kasta jalkasi aamulla lämpimään veteen. Käytä jälkeenpäin hohkakiveä ja levitä lopuksi kosteusvoidetta.

Ohje 6

Ainesosat

 • 2 ruokalusikallista ruokasoodaa (18 g)
 • 1 ruokalusikallinen lämmintä vettä (15 ml)

Valmistus

Tee ruokasoodasta ja vedestä paksu tahna. Levitä känsän päälle pyörivin liikkein saadaksesi aikaan kuorivan vaikutuksen. Jätä vaikuttamaan 20-30 minuutiksi ja huuhtele lämpimällä vedellä. Käytä sen jälkeen hohkakiveä tai viilaa. Älä unohda kosteuttaa jalkojasi.

Ohje 7

Jalkahieronta

Ainesosat

 • 4 ruokalusikallista kamomillaa (60 ml)
 • 1 litra kiehuvaa vettä

Valmistus

Valmista kamomillatee. Anna sen jäähtyä muutama minuutti ja kasta sitten jalkasi kamomillateetä sisältävään  astiaan varoen polttamasta niitä. Tämä pehmentää känsiä ja helpottaa niiden poistamista hohkakivellä. Vaikka saatamme kuulostaa rikkinäiseltä levyltä, on tärkeää viimeistellä kaikki hoidot kosteusvoiteella.