7 hoitavaa ruokaa nivelrikon lievittämiseksi

Onko sinullakin nivelrikkoa? Vaikka tässä artikkelissa esittelemämme ruoat eivät olekaan suoranainen hoito nivelrikkoon, niiden nauttiminen säännöllisesti voi kuitenkin auttaa vähentämään tulehdusta ja muita oireita, joita nivelrikkoon liittyy.
7 hoitavaa ruokaa nivelrikon lievittämiseksi

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Nivelrikko on sairaus, jonka aiheuttaa nivelten ruston hajoaminen. Tämä rusto toimii nivelen pehmentäjänä ja estää hankaamista luiden välillä. Nivelrikko liittyy iän mukana ilmaantuvaan biologiseen rappeutumiseen. Tätä vaivaa voi kuitenkin tulla jo aiemminkin huonojen elintapojen, jonkin toisen sairauden tai vaurion seurauksena.

Nivelrikkoon liittyy tulehtuneisuutta ja kipua nivelissä, lähes aina niskassa ja selkärangassa, vaikka myöskin käsissä ja polvissa ilmenee näitä oireita. Lisäksi saattaa esiintyä jäykkyyttä ja kihelmöintiä, ja nivelrikko voi johtaa liikkumisvaikeuksiin vakavissa tapauksissa.

Nämä oireet voidaan kuitenkin pitää hallinnassa lääkinnän avulla, ja lisäksi tulee kiinnittää huomiota ruokavalioon, joka tulisi pitää terveellisenä ja nivelrikon kannalta sopivana. Eräät ravinteet toimivat nivelten terveyttä edistäen.

Tällä kertaa haluamme siis esitellä seitsemän nivelrikon oireita lievittävää ruokaa – jatka lukemista!

7 nivelrikon oireita lievittävää ruokaa

1. Rasvainen kala

Rasvainen kala vähentää tulehdusta

Rasvainen kala sisältää ainoastaan kohtuullisen määrän kaloreita, ja toisin kuin muissa lihoissa, siinä on tulehtuneisuutta vähentäviä tekijöitä, jotka ovat ihanteellinen apu nivelongelmien kanssa kamppaileville.

Rasvainen kala on merkittävä korkealuokkaisen proteiinin lähde, joka imeytyessään auttaa suojaamaan rustoa hajoamiselta.

Omega-3 -rasvahappojen ansiosta tällainen kala vähentää tulehtuneisuutta kudoksissa. Se luo myös suojan vapaita radikaaleja vastaan – nämä voivat tehdä erittäin paljon tuhoa kehosi soluissa.

Eräitä kaikkein suositelluimmista rasvaisen kalan tyypeistä ovat seuraavat:

  • silakka
  • lohi
  • sardiinit
  • taimen
  • makrilli
  • tonnikala

2. Sitrushedelmät

Sitrushedelmät ovat eräitä kaikkein tehokkaimmista C-vitamiinin lähteistä, joita luonnosta löytyy. Lisäksi niiden antioksidanttipitoisuus tarkoittaa sitä, että ne ovat loistava apu kaikille nivelrikosta kärsiville.

Tämä elintärkeä ravinne osallistuu kollageenin ja proteoglykaanin muodostumiseen. Ne ovat ruston, eli luiden luonnollisen iskunvaimentajan, pääasialliset rakenneosat.

Sitrushedelmien sisältämät antioksidantit ja tulehtuneisuuden torjujat estävät vapaiden radikaalien vaikutusta – nämä tekijät ovat syynä kehon kudosten ennenaikaiseen vanhenemiseen.

Joitakin loistavia sitrushedelmiä ovat seuraavat:

  • sitruuna
  • appelsiini
  • greippi
  • mandariini
  • guava

3. Porkkana

Porkkanan karoteenit suojaavat rustoa

Porkkanan sisältämät karoteenit toimivat loistavana suojana nivelten rustolle ja vähentävät sen ennenaikaisen hajoamisen riskiä.

Tämä ravinne yhdistettynä porkkanan sisältämiin välttämättömiin mineraaleihin edistää vahingoittuneen luukudoksen uudelleenluontia sekä hillitsee tulehtuneisuutta ja kipua.

Lisäksi porkkanat tukevat ihmisen vastustuskykyä sekä suojaavat kehoa tartunnoilta, jotka saattavat pahentaa nivelrikkoa.

4. Melonit

Meloneissa on vain vähän kaloreita, ja niitä on helppo lisätä kaiken tyyppisiin ruokavalioihin missä iässä tahansa.

Ne tunnetaan suuresta vesimäärästään, ja tämä pitoisuus onkin yli 90 %. Meloni on erittäin suositeltava tuote, mikäli kärsit ongelmista niveltesi kanssa.

Kyseinen vaikutus tekee melonista tehokkaan nesteenpoistajan, mikä on ihanteellista kudosten tulehtuneisuutta pahentavan nestekertymän karkottamiseksi.

Meloneissa on myös beetakaroteenia, antioksidanttia, joka muodostaa A-vitamiinia ja auttaa siten estämään nivelrikon etenemistä.

5. Pellavansiemen

Pellavansiementen rasvahapot lievittävät tulehdusta

Pellavansiemenen sisältämät rasvahapot ovat suuri apu tulehtuneisuuden hoidossa nivelrikosta kärsivillä ihmisillä.

Jos nautit tätä tuotetta päivittäin, voit lievittää kipua, ja pidemmällä aikavälillä voit vahvistaa rustoasi sekä estää sen rappeutumista.

Kannattaa myös muistaa, että pellavansiemenessä on E-vitamiinia, ja tällä vitamiinilla on antioksidanttivaikutuksia, joten se estää vapaita radikaaleja vahingoittamasta solujasi.

6. Tofu

Tofu, joka sisältää vain vähän kaloreita mutta paljon antioksidantteja, on erinomaista nivelrikon oireita lievittävää ruokaa.

Tofun suuri kalsiumpitoisuus auttaa suojaamaan luitasi ja niveliäsi. Myös rusto, joka toimii luiden iskunvaimentajana, saa siitä suojaa ennenaikaiselta hajoamiselta.

Tofu sisältää pienen määrän Omega-3 -rasvahappoa, ja yhdistettyinä tofun sisältämiin mineraaleihin nämä auttavat vähentämään tulehtuneisuutta niveltesi kudoksissa.

7. Pinaatti

Pinaatista on apua nivelrikkoon

Pinaatin sisältämät antioksidantit neutralisoivat vapaiden radikaalien negatiivisia vaikutuksia nivelissäsi, ja lisäksi ne vähentävät tulehtuneisuutta.

Pinaatissa on myös foolihappoa ja kalsiumia, jotka ovat molemmat välttämättömiä aineksia luiden ja ruston vahvuuden kannalta.

Tässä artikkelissa esittelemämme ruoat ovat avuksi nivelrikon hoidossa, mutta ne eivät ole kuitenkaan suoranainen hoito tähän terveysongelmaan. Kannattaa silti ehdottomasti lisätä näitä tuotteita ruokavalioosi, jotta voisit edistää niveltesi hyvinvointia tehokkaammin.

Tartu siis tilaisuuteen ja lisää nämä seitsemän nivelrikon oireita lievittävää ruokaa omaankin ruokavalioosi, jotta voisit nauttia paremmasta terveydestä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Blanco-Garca FJ, Fernndez Lpez C, Galdo Fernndez F. Artrosis. Med – Programa Form Medica Contin Acreditado. 2005.
  • Roberto Negrín V, Fernando Olavarría M. Artrosis y ejercicio físico. Rev Médica Clínica Las Condes. 2014.
  • Sánchez Martín MM. Artrosis. Etiopatogenia y tratamiento. An Real Acad Med Cir Vall. 2013.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.