6 yleistä aamupalavirhettä

tammikuu 7, 2017
Jos haluat aamiaisen antavan sinulle tarvitsemaasi energiaa loppupäivästä selviytymiseen, sinun on syötävä oikeita ruokia eikä nautittava vain kahvikupillista. Lue tämän päivän artikkelista suurimmat aamupalalla tehtävät virheet!

Aamiainen on päivän tärkein ateria; ilman sitä elimistösi ei pysty toimimaan kunnolla. Tämä ensimmäinen ateria auttaa sinua keskittymään päivän askareisiin sen jälkeen, kun olet paastonnut useita tunteja nukkuessasi. Aamiaisen avulla voit estää väsymyksen ja pahan mielen.

Kyseinen ateria on elimistölle päivän ensimmäistä polttoainetta. Jos haluat käynnistää päiväsi oikein, sinun kannattaa valita viisaasti syömäsi ruoka-aineet. Vältä kaikkein tavallisimmat aamupalavirheet ja varmista, että saat tarvitsemasi energian.

1. Aamupalan väliin jättäminen

kahvikupillinen

Tämä on varmasti suurin aamupalaa koskeva virhe, jonka erityisesti nuoret tekevät. Heillä on tapana unohtaa tai jättää aamiainen syömättä, koska heidän elämänsä on nopeatempoisempaa. Aamiaisen väliin jättäminen voi johtua ajanpuutteesta tai yksinkertaisesti siitä, ettei heillä ole nälkä. 

Jos tunnistat itsesi tästä, muista että tämä huono tapa voi johtaa moniin ruoansulatusongelmiin, kuten mahahaavaan, mahakatarriin ja liikahappoisuuteen. Nämä voivat kaikki olla hyvin kivuliaita vaivoja.

On myös sellaisia ihmisiä, jotka noudattavat erittäin tiukkaa dieettiä, joka estää heitä syömästä moneen tuntiin. Tämä ei ole järkevää, jollei se perustu lääkärin suosituksiin ja tapahdu annettujen ohjeiden mukaan.

Sinun täytyy syödä sopiva määrä ruokaa, jonka avulla lataat akkusi ja suoriudut loppupäivästä.

2. Et syö riittävästi proteiinia

Aloittaaksesi päiväsi kunnolla on hyvin tärkeää saada riittävä määrä proteiinia aamiaisella. Ei riitä, että syö vain kulhollisen muroja selvitäkseen päivän ensimmäisistä tunneista.

Jotkut ihmiset syövät vain murot jättäen pois maidon, joka antaisi heille sopivan annoksen proteiinia. Hyvä vaihtoehto on nauttia viipale kokojyväleipää, jonka voit syödä avokadon ja uppomunan kanssa saadaksesi yksinkertaisen ja ravitsevan aamiaisen.

Muista, että jos et saa tarvittavaa vähimmäismäärää proteiinia, olet nälkäinen jo parin tunnin kuluttua.

Aamupala ja avokado

3. Et syö riittävästi kuitua

Näläntunne saapuu nopeasti, jos nautit liikaa sokeria aamupalalla, sillä sokeri imeytyy erittäin helposti. Tämä vaikutus voidaan kumota syömällä riittävästi kuitua, joka saa täyden olon kestämään paljon pidempään.

On tärkeää sisällyttää vähintään viisi grammaa kuitua aamupalalle ja varmistaa, että minimoit sokerinkäytön. Ihanteellista olisi vältellä kaikkea valkoista sokeria. Murot, joihin on lisätty sokeria, ovat yksi pahimmista mahdollisista aamupalavaihtoehdoista.

Paras aamupala sisältää vihanneksia jyvien tai siemenien kera sekä jonkin hedelmän.

4. Syöt liian vähän

Tämä on yksi tavallisimmista aamupalavirheistä. Suurin osa ihmisistä olettaa, että hyvä aamiainen koostuu yhdestä hedelmästä menomatkalla töihin tai kouluun. Tämä on täysin virheellinen ajatus, joka sinun tulisi hylätä välittömästi.

Parasta olisi käyttää muutama tovi nauttiakseen tasapainoisen aamiaisen, johon kuuluu sopiva annos hiilihydraatteja, kuitua, proteiinia ja rasvaa. Nauti vähintään 300 tai 400 kilokaloria aamiaisella varmistaaksesi, että pysyt kylläisenä lounaaseen asti.

Kattavan aamiaisen tulisi sisältää:

  • Vihanneksia ja hedelmiä
  • Korkealaatuista proteiinia
  • Pitkäketjuisia hiilihydraatteja
  • Hyviä rasvoja, kuten pähkinöitä, siemeniä tai oliiviöljyä

Yksi mielessä pidettävä asia on se, että jos kuntoilet aamuisin ja teet runsaasti kovatehoista treeniä, elimistösi voi mennä ”shokkitilaan”. Silloin se ottaa energiaa rasvojen sijaan lihaksesta.

Ennen salille menoa kannattaakin siis ottaa kevyttä purtavaa, josta saa pitkäketjuisia hiilihydraatteja, kuitua ja välttämättömiä aminohappoja.

5. Et syö yhtään rasvaa

On olemassa sellainen väärä uskomus, että aamiaisen tulisi olla kevyt ja terveellinen, ehkä jopa rasvatonkin. Tämä on täysin virheellinen ajatus, sillä rasvaton ateria saa nälän palaamaan jopa tunnissa.

Siksi suosittelemme, että päivän ensimmäisinä tunteina korvaat täysin rasvattoman jogurtin vähärasvaisella versiolla. Jos et halua tehdä tätä vaihtokauppaa, lisää rasvattomaan jogurttiin ainakin pähkinöitä välttääksesi näläntunteen myöhemmin.

Sinun tulisi tietysti käyttää aikaa terveellisen aamiaisen syömiseen. Pelkkä jogurttikupillinen muutaman pähkinän kera ei ole täysipainoinen aamiainen.

6. Syöt aamiaisen liian myöhään

On parasta syödä heti heräämisen jälkeisen ensimmäisen tunnin aikana. Mitä pidempään viivytät aamiaisen syömistä, sitä nälkäisempi olet ja sitä huonommin kylläisyydentunne tulee syödessä.

Ajanpuutteen ei koskaan pitäisi olla syy siihen, että jätät nauttimatta kunnollisen ja terveellisen aamiaisen. Saat hyödynnettyä ajan parhaiten suunnittelemalla aterian etukäteen ja opettelemalla valitsemaan oikeat ruoka-aineet.

Muista, että täysipainoisen aterian syöminen antaa sinulle energiaa koko päiväksi. Älä siis tee edellä mainittuja aamupalavirheitä!

 

 

 

 

UUTISIA VERKOSSA